Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Philip Kerr: Metropolis

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 22 Jun, 2019 00:04

Fra bogens bagside:
Sommer i Berlin 1928. Stemningen i byen er kaotisk, dekadent og desperat. Livet leves i sexklubber, i kabaretter, med slagsmål i gaden, og Weimarrepublikken synger på sidste vers, for jødehadet vokser, og nazismen breder sig.

Bernie Gunther har kun været få år ved politiet, men med fire år i skyttegravene under 1. Verdenskrig bag sig er han allerede mere hårdhudet end de fleste.

Intet er rigtigt verboten Berlin i 1920'erne, men under en bølge af mord på samfundets mest udsatte - prostituerede, vagabonder og krigsveteraner, der ligger på gaden - finder Bernie ud af, at nazismen har infiltreret Berlins politi. Tyskland står på kanten til Det Tredje Rige.


Min anmeldelse:
Dette er sidste og 14. bind i serien Berlin Noir med Bernie Gunther som gennemgående hovedperson. Sidste bind fordi Philip Kerr desværre er død. Jeg har læst alle bøgerne og har tidligere anmeldt bind 11 "Hinsides tavsheden" - HER: blog.drustrup.dk/#post58, bind 12 "Berlinerblåt" - HER: blog.drustrup.dk/#post158 og bind 13 "Frygt grækeres gaver" - HER blog.drustrup.dk/#post212

Selv om denne bog er sidste bind i serien, kan nye læsere passende begynde med den, for den foregår tidsmæssigt før alle de andre bøger i serien. Philip Kerr har aldrig ladet handlingen foregå kronologisk (se nederst i anmeldelsen), men at lade begyndelsen af historien være den sidste bog i serien er overraskende. Og dog. Det er helt i Kerrs stil, og giver på sin egen måde endnu en god brik til puslespillet af Bernie Gunthers personlighed. Og allerede her grundlægges en del af de problemer han må kæmpe med i de følgende tiår.

Egentlig giver set ikke mening at lave en handlingsreferat. Jeg vil nøjes med at anbefale serien på det varmeste. Foruden at være spændende historier, så er bøgerne fremragende skildringer af den historiske virkelighed i Europa set med Berlin som udgangspunkt og gennem Kerrs/Gunthers optik.

Alene af den grund kunne det være interessant at opløse rækkefølgen af seriens 14 bind og læse dem alle ud fra det tidspunkt, handlingen foregår på. Hvis forlaget Modtryk vælger at udgive en samlet Berlingske Noir-boks - og det håber jeg, at de gør - vil jeg tilbyde at lave en læsevejledning, hvor bøgerne læses på den måde. Bare en idé og et tilbud.

De stjerner/hjerter/point, som de enkelte bind skal have, varierer lidt, og skulle jeg vurdere "Metropolis" som enkeltstående bog, ville den ikke få mine maksimale point, mens serien som enestående værk som helhed fortjener den allerhøjeste vurdering!

Derfor bliver det denne gang til de maksimale 5 hjerter på krimifan.dk - og 10 point på min egen krimispændingsskydeskive.


Philip Kerr
Metropolis
Modtryk, 2019
311 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Hele serien

1: Martsvioler (foregår i 1936)
2: Den blege forbryder (foregår i 1938)
3: Et tysk rekviem (foregår i 1947-48)
4: Det ene fra det andet (foregår i 1949)
5: En stille ild (foregår i 1950)
6: Om døde ej opstår (foregår i 1934 og 1954)
7: Gråzone (foregår i 1954 med flashbacks i 20 år)
8: Manden med et hjerte af jern (foregår i 1941)
9: En mand uden åndedræt (foregår i 1943)
10: Kvinden fra Zagreb (foregår i 1942-43 med scener fra 1956)
11: Hinsides tavsheden (foregår i 1956)
12: Berlinerblåt (foregår i 1939 med scener fra 1956)
13: Frygt grækeres gaver (foregår i 1957)
14: Metropolis (foregår i 1928)

Kilde: "Seriemord/Mord i serier" - en oversigt over rækkefølgen i 420 krimiserier.
Find den her: https://opac.hjbib.dk/sites/default/files/krimiserier_2019_web.pdf

PS: HBO er i gang med at udvikle en miniserie baseret på tre bøger i Berlin Noir-serien i samarbejde med Tom Hanks som producer.Jussi Adler-Olsen: Offer 2117

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 20 Jun, 2019 14:33

Fra bogens bagside:
I over ti år har Assad været et gådefuldt kraftcenter i Afdeling Q, men en kædereaktion af voldsomme begivenheder bringer ham på randen af total nedsmeltning. Kun en hårdt prøvet Rose kan hjælpe ham med at afkode de mørke dæmoner, som vækkes af den spanske journalist Joan Aiguades dækning af en flygtnings tragiske død. Med Assad i centrum begynder tretten dages nervepirrende nedtælling mod den ultimative katastrofe midt i Europas hjerte, skånselsløs dirigeret af den irakiske bøddel Ghaalib.

Samtidig rystes Afdeling Q af en central kollegas død og et desperat forsøg på at forhindre en indesluttet, vanvittig drengs kompromisløse og morderiske handling.

I kampen for at redde menneskeliv og få løst Assads traumatiske dilemma kastes Carl Mørck og resten af Afdeling Q direkte i stormens øje, hvor ingen bliver skånet for at tage dramatiske beslutninger og for at handle med alle til rådighed stående midler.


Min anmeldelse:
Gennem hele serien har figuren Assad fascineret mig med sin mystiske optræden, og mens Rosa var hovedperson i den forrige bog i serien "Selfies" (anmeldt her: http://blog.drustrup.dk/#post9), får seriens mange læsere heldigvis meget mere at vide om Assads baggrund og hans traumatiske oplevelser. Det er den gennemgående kraft i en meget voldsom og dramatisk historie, der mere er en aktuel thriller end en krimi, og det gør bestemt ikke noget.

Bagsideteksten fortæller absolut nok til, at jeg ikke vil skrive mere om handlingen, men ud over at være en aktuel og interessant historie, så bærer den præg af grundig research af såvel emnet som de lokaliteter, bogens handlinger foregår på. Det virker ret overbevisende.

Samtidig mener jeg at kunne læse en øget skrive-/fortællelyst fra forfatterens side. Det viser sig for mig i et godt flow i bogen og fin sammenhæng mellem historierne, som jeg har savnet i nogle af de tidligere bind i serien. Jeg vil uden tøven kalde "Offer 2117" for seriens bedste bog indtil videre, og jeg ser meget frem til seriens sidste 2 bind og til at følge de interessante personer heri.

Det bliver til 5 krimihjerter på krimifan.dk og 9 point her

Jussi Adler-Olsen
Offer 2117
Politikens Forlag, 2019
(Afdeling Q - bind 8)
488 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlagetJo Nesbø: Kniv

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 19 Jun, 2019 00:37

Fra bogens bagside:
Harry Hole er begyndt at drikke igen. Rakel – den eneste kvinde han nogensinde har elsket – har smidt ham ud, og han er blevet fyret fra sit job på Politiskolen. Som afdanket legende får han dog allernådigst lov at skubbe rundt med papirer og tage sig af rutinesager hos politiet.

Harry stilles over for et valg: at gå til bunds med det samme – eller at rejse sig og gå under senere. Da han ikke har mere at miste, begynder han en ensom jagt på en gammel fjende.

I KNIV drives Oslo Politis mest sagnomspundne efterforsker ind i et helvede, han ikke i sine værste mareridt har kunnet forestille sig.


Min anmeldelse:
I denne 12. bog i serien om Harry Hole gør han for alvor noget ved den tørst, han arbejdede med i den forrige bog "Tørst", som jeg anmeldte HER.

Denne nye bog bringer Harry Hole personligt længere ud over kanten end i tidligere bøger. Det er en voldsom historie, hvor han med største risiko vover sig ud i en kamp mod en modstander, der er en mester i at spille sit fordækte, intimiderende og hensynsløse spil. Det bliver bogstaveligt talt en kamp på liv og død.

Det vil være skrækkeligt at afsløre ret meget af handlingen, for alt for mange detaljer kan nemt komme til at ødelægge spændingen og de mange overraskende twists undervejs. Så jeg overlader trygt bogen i læsernes utrygge og spændingsrystende hænder. I kan godt glæde jer, hvis I tidligere er blevet fanget ind af Harry Holes univers.

Bogen må være særligt god for de læsere af Jo Nesbøs forrige bog "Macbeth", som havde forestillet sig en ny bog med Harry Hole, da de begyndte på den, og som derfor på helt fejlagtigt grundlag kritiserede og i mange tilfælde bortdømte den - primært bygget på deres skuffelse/uopfyldte forventninger. Det var forkerte præmisser at læse og anmelde bogen på. Det var en fremragende bog, som jeg anmeldte HER.

På samme måde som med "Tørst", giver jeg med fornøjelse denne nye bog mine maksimale 10 skydeskivepoint og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Jo Nesbø
Kniv
Modtryk, 2019
503 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlagetLena Andersson: Sveas søn

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 17 Jun, 2019 00:21

Fra bogens bagside:
Ragnar Johansson er håndens, men også tankens mand. En kantet og meget korrekt mand. Han er stolt over at være en af byggestenene i det svenske folkehjem, tror på det, tager ansvar for det og forsvarer dets ensretning af borgerne, fordi han er overbevist om, at det kan løfte befolkningen ud af mørket.

Ragnars mor, Svea, er fra en anden tid, det fattige bondesamfund, med al den smerte og det afsavn, den yngre generation ikke kender til. For Ragnar er hun et levn fra en tid, som aldrig må komme tilbage.

Og endelig er der datteren, Elsa, der længe forsøger at leve op til sin fars høje idealer, indtil murens fald, hans midtvejskrise, forældrenes skilsmisse og hendes egen frigørelse sætter alt i skred.

Min anmeldelse:
Det er en meget svensk bog - og alligevel afgjort af interesse for danske læsere både som litterær oplevelse og mht. indholdet, for udviklingen i den tidsperiode, bogen foregår i, kan sagtens paralleliseres til danske forhold. Mit absolut eneste behov for en uddybning var en mere præcis definition af begrebet ”det svenske folkehjem”. Derfor har jeg fundet en svensk definition af det, og den kan læses HER.

Med Sveas søn, Ragnar, som hovedperson fortæller bogen både en families historie i 3 generationer og landets historie især i perioden fra 1950’erne og frem til 2000. Bogen begynder med, at Ragnars ph.d.-studerende datter, Elsa, melder ham til en etnologisk undersøgelse af ”modernitetens svenske mentalitetshistorie”, fordi han efter hendes opfattelse er indbegrebet af et eksempel på udviklingen. Det bliver ikke til noget et bidrag fra ham til det forskningsprojekt, for dels kan han ikke hjælpe med det, for det efter hans mening alt for svære ting, og dels er han efter forskerens mening alt for almindelig. Det sidste er han meget tilfreds med.

I kapitler med de 3 personer, Svea, Ragnar og Elsa, som skiftende omdrejningspunkter får vi historien fra perioden om hele familiens liv samt personernes forhistorie, så vi kender den sociale og geografiske baggrund. Lyder det tungt og kedeligt? Det er det ikke!!

I flydende og meget præcist sprog folder historien sig smukt ud, og et billede af en helt almindelig familie fra tiden bliver dannet. Samtidig dannes der også en præcist tidsbillede af en helt almindelig families liv i et samfund, der forandrer sig voldsomt, mens Ragnar tiltro rystes til statens ufejlbarlighed, reglers nødvendighed og vigtigheden af at gøre det bedste man kan ud fra sit potentiale for sin egen og samfundets skyld.

Igen: Lyder det tungt og kedeligt? Det er det ikke!! Læs bogen for at nyde sproget og for at blive klogere på også det danske samfund i dag og på det grundlag, det bygger på.

Det bliver 4 sikre stjerner herfra.

Lena Andersson
Sveas søn
C & K, 2019
240 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Geir Tangen: Død mands tango

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 31 May, 2019 23:34

Et rent pletskud! Det er en både voldsom og spændende slutning på trilogien med journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll fra Hauugesund. Læs endelig hele trilogien i rækkefølge og begynd med "Maestro".

Fra bogens bagside:
Den lille norske by Haugesund bliver revet ud af sensommerdvalen af en række grusomme mord. En kvinde bliver ædt levende af rotter, en mand bliver stukket ihjel af hvepse. Begge er dræbt af netop det, de frygtede allermest. Hvem kender ofrene og deres dybeste angst så godt?

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll befinder sig i deres livs mareridt: Enten skal de tilstå, at de stod bag drabet på nynazisten Geirmund Bakken, eller også skal de lade en hjemvendt IS-kriger tage straffen for det, de har gjort.

Mærkelige ting begynder at ske for Viljar, mens han begraver sig i sit arbejde, og Lotte begynder også at se sig over skulderen. Da det går op for hende, at hun har en fortid sammen med de to mordofre, begynder hun at frygte, at hun er morderens næste mål.

Min anmeldelse:
"Eg ser ingenting, mitt blikk er blindt
Eg har sendt min posisjon. Her er min konklusjon
Eg stoler ikkje lenger på mitt instinkt
"

og

"Såg opp mot himmelen
og min redning blei skutt ner
Som ei fjør, som ei fjør.
Min redning blei skutt ner."

Sådan lyder nogle af linjerne i sangen "Død manns tango" af norske Kaizers Orchestra. Nummeret har givet navn til Geir Tangens seneste bog. Uden at tolke dybt på teksten, så passer linjerne her ganske godt på stemningen i bogen.

Første bog af Geir Tangen hed "Maestro" (anmeldt af mig HER) og den næste hed "Hjerteknuser" (anmeldt af mig HER). Med denne tredje og sidste del af Geir Tangens planlagte trilogi fra Haugesund slutter ialt cirka 10 måneders dramatiske og voldsomme oplevelser for de to hovedpersoner og beboerne i Haugesund.

Selv om de bestialske mord beskrevet på bagsiden af denne bog er nye sager, så er der klare og meget tætte forbindelser til begivenheder i de første to bøger, og der er også andre centrale sammenhænge, men jeg fortæller ikke mere.

Viljar og Lotte har alvorlige både fysiske og psykiske følger af det, de oplevede og blev udsat for i de første to bøger, og det sætter i høj grad dagsordenen for også handlingen i denne bog, men jeg fortæller ikke mere.

Det, jeg vil fortælle, er, at bogen er en på alle måder voldsomt spændende afslutning på både de nye sager beskrrevvet på bagsiden af bogen og fra hele serien. Den er velskrevet, og plottets mange ender hænger ret godt sammen til sidst. Undervejs i læsningen af denne bog, og hele trilogien er der en del direkte referencer til andre krimiforfattere og deres bøger. Der er dog endnu flere indirekte referencer, for Geir Tangen lægger åbent frem, at han har brugt stort set alle krimigenrens klichéer og kneb. En fantastisk rundtur i krimiernes univers. At det kan lykkes så godt i bogen/bølgerne skyldes dels forfatterens store viden om krimilitteratur, men også hans evne til at skrive godt og til konstruere et overbevisende plot.

Uden at afsløre noget af slutningen er det oplagt den sidste bog om det herlige og umage makkerpar journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll. Det understreger Geir Tangen så også i et efterskrift. Jeg vil dog se frem til et nyt udspil fra ham, for med forfatterens håndelag for at skrive og sammensætte et plot kan det også kun blive godt.

Jeg gav begge de første 2 bind i trilogien 9 point på min spændingsskydeskive og 5 krimihjerter på krimifan.dk. Denne gang får bogen også de 5 krimihjerter, mens jeg giver både bogen, men især den samlede trilogi mine sjældent uddelte 10 point. Et rent pletskud!

Geir Tangen
Død mands tango
Modtryk, 2019
329 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Keigo Higashino: En midsommerligning

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 27 May, 2019 12:36

En på alle måder dejligt anderledes samt både spændende og interessant krimi fra Japan med nogle sammenhængende mysterier, der kun opklares med helt særlige midler.

Fra bogens bagside:
Liget af en mand findes på klipperne ved kysten tæt på den fallerede turistby Hari-ga-Ura.

Tilfældet vil, at professor Yukawa bor på samme pensionat, som den døde boede på. Og tilfældet vil også, at drabsefterforsker Kusanagi involveres i dødsfaldet, for manden var måske allerede død, da han ramte klipperne.

Kusanagi og Yukawa indleder hver sin efterforskning af sagen, ser er så kompleks, at den måske er umulig at opklare. Men Yukawa er overbevist om, at der findes svar på alle spørgsmål.


Min anmeldelse:
Ligesom i Keigo Higashinos forrige krimi fra Japan "Den ophøjede morder", som jeg har anmeldt HER, er det makkerparret Kusanagi og det kvindelige sidekick, Utsumi, der står for den politimæssige side af opklaringen, mens den noget excentriske og geniale fysikprofessor Yukawa har alle de på én gang deduktive og intuitive vinkler på sagens forskellige elementer. Dertil kommer denne gang det lokale politis indsats på deres hjemmebane, hvor bogen foregår.

I havet ud for den kriseramte turistby arbejder et firma på udvinding af værdifulde mineraler på havbunden. Det skaber lokal debat, og det indgår i historien, hvor intet - modsat beskrivelsen på bagsiden - er tilfældigt. Hovedhistorien er dog en gammelt mord, en tidligere morder som har udstået sin straf, den dengang arresterende politimand, et nyt og mystisk dødsfald, japansk familiesammenhold mm. På suveræn vis passer alle historiens brikker sammen på overraskende og dog logisk vis, men hvordan det går for sig, vil være en forbrydelse at afsløre. Men jeg lover en utraditionel og spændende historie med en lige så dejligt utraditionel afslutning.

Bogen er bind 3 i serien, hvor jeg stadig har bind 1 "Den hengivne Hr. X" til gode. Det, jeg skrev i min anmeldelse af seriens bind 2, gælder stadig: Sproget i bogen er godt, personerne er rigtigt interessante, og hele settingen er unik med sin fantastiske beskrivelse af det moderne Japan, der stadig bygger på gamle traditioner. Bogen er en intens, intelligent, fascinerende og spændende rejse ind i en gådefuld stemning.

Det bliver til 9 point på min spændingskrimiskydeskive og 5 hjerter på krimifan.dk

Keigo Higashino
En midsommerligning
Modtryk, 2019
406 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Next »