Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Maria Helleberg: Stormene : Kærlighed og magt i Reformationens Danmark

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 18 Jul, 2017 08:53

Kort fortalt:
Et storslået mesterværk af en historisk roman om Danmark i en brydningstid for 500 år siden. Historien om Reformationen fyldt med viden, saft og kraft fortalt med Stygge Krumpen og hans Elsebeth Gyldenstjerne som hovedpersoner. En 5-stjernet læseoplevelse!

Fra bogens bagside:
To unge mennesker ønsker et bedre liv. hun forsøger at slippe væk fra mishandling. Han kæmper for at få indflydelse. I læbet af et år får de begge alt, hvad de kunne bede om, og mere til. Hun bliver skilt, han bliver biskop, og en livslang kærlighedshistorie begynder. Magt, rigdom, politisk handlekraft og erotik blandes.

Stormene er på vej, men ingen ved det. Alt virker normalt. Der er kun én kirke i Europa. Alle tror på den samme fortælling om liv, død og Gud. Og mens en ung munk finder fred og livsindhold i et kloster, flygter en nonne.

Om lidt vil de alle fire møde hinanden, og hele deres verden forandres.

Synd bliver til salighed, cølibat til erotisk betagelse, religion til politik, politik til krig. Efter borgerkrig og reformation er alle havnet et andet sted, end de drømte om. Store forandringer kræver ofre og ny tilpasning. Hvad er vigtigt, når man har mistet alt det, som gjorde livet værd at leve?

Min anmeldelse:
Den historiske romans ubestridte danske dronning har med "Stormene" skrevet et storslået murstensmesterværk, der fremover må være den centrale roman om begyndelsen af 1500-tallet med historien om det opgør med katolicismen, der førte til Reformationen.

Tiden er 1515-1544 altså tiden før, under og efter Reformationen. Scenen er Danmark og dets placering i Norden og resten af Europa.

Iøvrigt er ingen af to helt centrale hovedpersoner, biskop Stygge Krumpen og hans allerkæreste Elsebeth Gyldenstjerne, nævnt på bogens omslag, og det kunne måske have lokket endnu flere læsere til - og bogen fortjener mange, mange læsere. Bogens to andre hovedpersoner er nonnen Dorthea/Dorthe, som forlader Vrejlev Kloster, og den unge munk Andreas.

Kronologisk gennem hele historien følger vi både personerne som mennesker med et kærlighedsliv og deres samtidige involvering i tidens politiske, religiøst og økonomiske konflikter. Vi følger kongerne, deres koner og elskerinder, adelsfolk og folk fra den kirkelige verden, og vi møder også almindelige mennesker. På den måde giver bogen et samlet billede, der kan læses bredt og med stor fornøjelse.

Også historikere vil i bogen helt sikkert finde nye vinkler på tiden, personerne og hele processen. Bogen er helt klart baseret på omfattende og engageret forskning i både nye kilder og kendt viden, med det unikke er, at overblikket over Historien bevares, samtidig med, at der fortælles en god og levende historie.

Nogle vil måske have besvær med at læse bogen, fordi det på alle måder er et bredt favnende værk, men det er kun i omfang en tung bog. Det er en tyk bog, der er langsom at læse, fordi der er mange detaljer, begivenheder og medvirkende at holde styr på, men det gik godt for mig, fordi jeg læste bogen i relativt store bidder. Men det gik især godt, fordi Helleberg er så god og engageret fortæller af både kærlighedshistorien og den religionspolitiske magtkamp.

Bogen har åbenbart været længere, for Maria Helleberg har et par gange offentliggjort fraklip på sin engagerede Facebookside om "Stormene", og de er også interessante at læse.

Da jeg for en del år siden læste Thit Jensens "Stygge Krumpen", måtte jeg kæmpe mig gennem de to bind. Jeg husker det som en tør omgang pligtlæsning, der ikke satte sig varige, positive spor, og hvor jeg også var usikker på, om det historiske var korrekt. Den savnede det hele billede af tiden og personerne, og var slet ikke fyldt med den saft og kraft, som man kan opleve i Maria Hellebergs "Stormene".

Bagest i bogen bringes nyttige ordforklaringer, danmarkskort og takkeliste, og det viser også forfatterens grundighed i sin research og kontakt til mange historikere og andre vidende folk frem mod den færdige og storslåede roman.

En 5-stjernet læseoplevelse!

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS:
Billedet af bogen er iøvrigt meget passende taget, mens den var placeret oven på en original udgave af Chr. IIIs bibel fra 1550. Det var den første samlede bibeludgivelse på dansk og var afgørende for at sprede det kristne budskab efter Reformationen.
I "Stormene" diskuteres forarbejder til udgivelsen af denne bog og vigtigheden af at kunne formidle budskabet på dansk.

PPS:
Vil man læse en kort og grundig introduktion til Stygge Krumpens liv og samtid, kan jeg anbefale "Stygge Krumpen - biskop og adelsmand". Den er skrevet af Gert Jensen, som har været en af Maria Hellebergs guider ind i Stygge Krumpens univers, og den udkom i 2008 på forlaget Vestvendsyssel.

PPPS:
En bonusoplysning: Filmrettighederne til "Stormene" er solgt, så det bliver spændende at se, om bogen bliver til em film eller en tv-serie.

Maria Helleberg
Stormene
Bibelselskabet, 2017

711 sider  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post85

Michael Zadoorian: En sidste ferie

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 08 Jul, 2017 14:47


Fra bogens bagside:
Ella og John Robina har været et par i mere end tres år og har haft et vidunderligt liv sammen. Nu har de begge passeret de firs år, hun har kræft og han har Alzheimers. Ella vil så gerne opleve et sidste eventyr med sin mand, inden hans hukommelse svigter for altid. Så de pakker deres gamle camper og stikker af fra deres overbeskyttende børn og læger.

De begiver sig af sted på en sidste ferie sammen. Mens rejsen går ad en vej beklædt med minder fra et langt ægteskab, styrer John bilen og kæmper med at huske - og det går mere og mere op for Ella, at det er op til hende, hvordan deres historie ender.

Min anmeldelse
Beretningen om Ella og Johns rejse ad legendariske Route 66 fra Detroit til Disneyland i Californien er i struktur en almindelig road-movie/bog med historien om den faktiske køretur, som med guidebogen i hånden fører det aldrende par forbi nu forfaldne steder, de har besøgt tidligere. En tur der sker i et opgør med formynderiske børn og læger, for de vil have denne deres sidste rejse. Men bogen er langt mere end det, for den er dyb, dyb i indhold. Historien er med Ella som fortæller og iagttager af sin mands stigende forfald, samtidig det kærlige, gamle pars status over en god tilværelse sammen, en tilværelse som er hårdt ramt af deres sygdomme.

Det er på én gang en både varm, sørgelig, hyggelig, melankolsk, hudløst ærlig og meget livsbekræftende bog, og de to menneskers historie rammer lige i hjertet. Det er ikke en morsom bog, men nogle herligt groteske oplevelser undervejs på turen får smilet frem. Det er et smil, der bliver siddende helt frem til og med den logiske slutning på denne deres livs sidste rejse. Ikke fordi der er noget at smile af, men fordi Ella og John har været et rigtigt godt bekendtskab gennem bogen.

Bogen har sin egen unikke stemme, men minder mig i tone om "Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd" af Rachel Joyce, og vil helt sikkert læses og diskuteres af samme brede læsergruppe. Unge med rejselyst vil bestemt også have godt af at læse bogen. Ja, jeg har svært ved at se, hvem der ikke ville kunne det.

Bogen er blevet filmatiseret med Helen Mirren og Donald Sutherland i hovedrollerne, og den har amerikansk premiere januar 2018, men gu' ve' om den kan stå mål med bogen. Det vil vise sig, for selv om filmatiseringer af bøger sjældent matcher bogen, så skal jeg da se den film.

En 5-stjernet læseoplevelse!

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Michael Zadoorian
En sidste ferie
HarperCollinsNordic, 2017
268 sider
  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post84

Krimier der foregår i Afrika - et supplement

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 02 Jul, 2017 16:04

Rebekka Andersen har på sin side Vild Med Krimi - http://vildmedkrimi.dk/krimier-der-foregaar-i-afrika/ - lavet en oversigt over krimier, der foregår i Afrika.


Her omtaler hun disse bøger:

Deon Meyer: Tretten timer

Wilbur Smith: Afrikas horn

Alexander McCall Smiths serie om Damernes detektivbureau

Helle Vincentz: Den afrikanske jomfru

John le Carré: Den standhaftige gartner

Gretelise Holm: Mercedes-Benz Syndromet

Louis Klostergaard: Kvinden i det røde mudder

Louis Klostergaard: Marionetdukken

Rune Stefansen: Baby Rasta

Jeg har læst alle disse bøger - nogle af den for længe siden, og de fleste af dem er rigtigt gode bøger! Oversigten er dog langt fra komplet, så her følger til yderligere inspiration mit supplement med flere krimier og spændende bøger, der foregår i Afrika med fokus på Sydafrika.

Jeg har rejst på det fascinerende kontinent flere gange og er heller ikke færdig med det, så derfor har jeg kombineret min interesse herfor med min læsning af bl.a. krimier.

Deon Meyer
"Tretten timer" er første del af en serie på foreløbig 4 bind med Benny Grissel i hovedrolllen. Fortsættelsen hedder "Syv dage", og den er oversat, mens de følgende to - "Cobra" og "Icarus" på skandaløs vis ikke er blevet oversat (endnu) til dansk. Det samme gælder underligt nok for "Dead before dying", "Blood Safari" og "Trackers"!

Han har dog fået udgivet to andre spændende bøger på dansk: "Jægerens hjerte" og "Jægerens bytte", hvor Grissel i øvrigt også er med i.

Juni 2017 udkom den helt nye "Fever" på engelsk. Den er ikke del af en serie og lyder lige så spændende som hans øvrige bøger, der tilsammen giver barske indblik i det sydafrikanske samfund.

Caryl Férey
Denne franske forfatter har skrevet den barske krimi "Zulu", der for en stor del foregår i et af de store townships i Cape Town, og som læser får man både en spændende historie og en god del viden om mekanismerne i et township. Bogen er iøvrigt filmatiseret ganske udmærket, men med en noget bleg udgave af bogens detektiv i skikkelse af Orlando Bloom. Læs bogen frem for at se filmen.

Mike Nicol, Joanne Hichens, Sam Cole og Tony Park
De to første har begge under eget navn skrevet flere krimier og kriminoveller fra det sydafrikanske univers, og de har samarbejdet om et par udgivelser under pseudonymet Sam Cole. Tony Park skriver lidt på samme måde. Jeg har læst nogle stykker af alle forfatterne, og de er ganske gode og spændende - mindst lige så spændende som Wilbur Smith, men knapt så veldrejede som Deon Meyers bøger.

Sifiso Mzobe
Her er der tale om en sort stemme, der på dramatisk vis beskriver en ung mands vej ind i kriminalitet i sydafrikanske Durban. En ganske barsk, gribende og spændende beretning.

Wessel Webersohn
Denne sydafrikansk fødte forfatter fik i 1982-1991 udgivet i alt 4 krimier på dansk, og jeg husker dem som ganske gode, da jeg læste dem dengang. De foregik naturligvis under apartheidstyret, og en genlæsning af "Sydafrikaneren" viser, at de stadig er læseværdige som både spændende bøger og billeder på den tid.

Han skriver stadig bøger - og også spændingsbøger/krimier, men ingen af dem er blevet oversat, og jeg har ikke læst nogle af dem, men det kunne være interessant at prøve.

James McClure
Denne sydafrikansk fødte forfatter er nu død, men fik i perioden 1972-1993 udgivet i alt 8 af sine bøger på dansk. De foregår i Sydafrika og Lesotho, og hans mest kendte detektivpar er Kramer og Zondi, der også er hovedpersoner i Dødshundens sang, som foregår i 1960'ernes Sydafrika. Ganske underholdende, men måske lidt gamle i udtryk set målt op mod nyere forfatteres måde at skrue plots sammen på.

________

Der er helt sikkert endnu flere krimiforfattere og krimier, som ikke er blevet nævnt i enten Rebekka Andersens første udspil eller mit supplement herover!

Kender du flere krimiforfattere, der skriver om Afrika, eller krimier, der handler om Afrika, så skriv endelig til mig og gør mig klogere. Så vil jeg senere dele den nye viden med jer.

Per Drustrup Larsen - per@drustrup.dk  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post83
Next »