Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Nele Neuhaus: De levende og de døde

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 24 Apr, 2019 20:09

Først myrdes 1 måske tilfældig kvinde, men senere myrdes flere. Er de også tilfældige ofre, eller er der et mønster? Læs selv mere i denne interessante og spændende krimi fra Tyskland.

Fra bogens bagside:
Idyllen er en illusion.

Julefreden er ved at sænke sig over politienheden K11 i Hafheim. Vicepolitikommissær Pia Kirchhoff står med den ene fod ude ad døren på vej på juleferie, da telefonen ringer: En ældre dame er blevet skudt ned i nærheden af byen Eschborn små femten kilometer fra Frankfurt am Main. Kvinden levede et tilsyneladende stille og anonymt liv og havde ingen oplagte uvenner eller fjender, så hvorfor dræbe netop hende?

Pia Kirchhoffs bryllupsrejse sydpå er definitivt røget i vasken, og ferien står i stedet på arbejde. I samarbejde med sin chef, Oliver von Bodenstein, går hun i gang med at lede efter en morder, der tilsyneladende dræber tilfældigt. Men undervejs i efterforskningen kommer de på sporet af en menneskelig tragedie. En tragedie der stiller uomgængelige spørgsmål til forholdet mellem livet og døden.

Min anmeldelse:
Ud over den kvinde, der nævnes i bagsideteksten, dræbes en række andre tilsyneladende tilfældige ofre, men efter grundig efterforskning tegner der sig efterhånden et mønster. Det bliver en højdramatisk sag, der kræver sit af det det samlede efterforskningshold. Interessant er det også i korte afsnit at følge morderens planlægning og udførsel af sine drab.

Som sædvanligt for Nele Neuhaus er der grundige miljø- og personbeskrivelser, så alle personers tanker og bevæggrunde klargøres undervejs, og det giver dels en bog med mange sider og dels en bog, hvor tempoet ikke er særlig højt på trods af dramatik og spænding. De mange sider er også i dette tilfælde i overkanten, synes jeg, men når jeg alligevel synes rigtigt godt om bogen (og de andre jeg har læst af Neuhaus), skyldes det både de interessante emner, bøgerne tager op, og det anderledes miljø, bøgerne foregår i. Der er ikke mange krimier fra det moderne Tyskland, og det er interessant at få mere at vide om livet i Taunus-området - og samtidig få en spændende historie.

Der er 9 bind i denne tyske serie, men bind 1-3 og 8-9 er ikke oversat (endnu?)

Ud over dette seneste bind 7 i serien på dansk har jeg også anmeldt de øvrige oversatte:
4: Snehvide skal dø - HER
5: Den der sår vind - HER
6: Ulven - HER

Igen vælger jeg at give en bog i serien 8 point på min spændingskrimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Nele Neuhaus
De levende og de døde
People's. Press, 2019
505 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Martin Holmén: Clinch

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 23 Apr, 2019 22:27

I 1930'ernes trøstesløse decembervejr i Stockholm forsøger den tidligere bokser og nuværende inkassator Harry "Kvisten" Kvist at skabe sig en tålelig tilværelse. Læs endelig den både spændende og interessante bog.

(Igen lader jeg bogens bagsidetekst indlede min anmeldelse, fordi den - også denne gang - giver en udmærket beskrivelse af handlingen, tiden og stedet.)

Handlingen som beskrevet på bogens bagside:
Stockholm 1932. Depressionen, spirituskontrollen og den isnende kolde vinter holder byen i et jerngreb. Den tidligere bokser Harry "Kvisten" Kvist lever af at indsamle gæld fra skyldnere. Han gennembanker en mand, som ikke kan betale, men da han vender tilbage dagen efter format hente pengene, er manden død og lejligheden brændt ned.

Politiet mistænker Kvisten, og han rodes hurtigt ind i en livsfarlig kattens leg med musen for at rense sit navn. Jagten på et forsvundet hovedvidne går ind i byens skyggeside, via spillehaller og sortbørsklubber, hvor loyalitet skifter lige så hurtigt som penge bytter ejer. Kvisten konfronteres med glædespiger, morfinister og lejemordere, og det eneste, han kan stole på, er hans næver og dårlige hukommelse.Min anmeldelse:
"Der lugter af hestemøg, brune bønner og fattigdom. Benzindampe og mados blander sig med den skarpe lugt af vådt seletøj og svedige mænd. Jeg passerer slagteren på hjørnet. Udenfor står en beskidt hob af unger for at tigge hundemad her tæt på lukketid. Jeg tvivler på at særligt mange af dem har hund."

Disse to sammensatte citater fra bogen viser både hovedpersonens iagttagelser af de miljøer, han færdes i 1930'erens trøstesløse decembervejr i Stockholm, og de giver også et godt indtryk af stemningen og et kort indtryk af den litterære stil i bogen.

På Krimimessen 2019 blev jeg foræret bogen af Forlaget Turbine og blev opfordret til at høre et interview med forfatteren. Tak for begge dele. Jeg må indrømme, at forfatteren og interviewet ikke var kommet med på min liste over de interviews og forfattere, jeg havde planlagt at opleve. Men det er endnu et eksempel på at deltage i bogmesser som Krimimessen (og alt muligt andet også) med åbent sind og improvisere for på den måde at lade sig overraske og inspirere.

Det var rigtigt interessant at høre forfatteren fortælle om sin baggrund og sit arbejde med bogen, og det fik mig til hurtigt at læse hans bog. I kan høre interviewet HER (spol lige 1 minut og 30 sekunder ind i klippet, for her begynder interviewet).

Martin Holmén fortalte om sin inspiration fra familien og om fascinationen af både byen og tiden, og det viser sig gennem hele bogen. Jeg må sige, at han med få og velvalgte ord for alvor kan beskrive alle niveauer af en person, en situation og en stemning, så det hele står klart for alle sanser.

Bogens på én gang hårdt ramte og hårdtslående hovedperson "Kvisten" er et herligt bekendtskab, der fik mig til at mindes Dashiell Hammetts Sam Spade og Raymond Chandlers Philip Marlowe, men her i en særlig, svensk version.

Som inkassator bringer den tidligere bokser os især rundt i den fattigste del af Stockholm, en rundtur, der også fører til lyssky miljøer og smuglere, men som pludselig bringer "Kvisten" i kontakt med rigere og højere placerede folk. Det bringer konflikterne frem, og det bliver både spændende og interessant. Og et særligt tema i bogen er "Kvistens" seksualitet, men jeg synes, I selv skal læse om.

I det hele taget vil jeg i høj grad anbefale jer at læse denne nye krimiforfatter, for selv om den i nogen grad bygger på fornemme traditioner, så er den friskt fornyende. Jeg håber, at de sidste 2 dele af den planlagte trilogi snart udkommer.

Jeg giver bogen 9 fine point på min blogs spændingskrimiskydeskive og 5 krimihjerter på krimifan.dk

Martin Holmén
Clinch
Turbine 2019
338 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Linda Castillo: I al hemmelighed

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 22 Apr, 2019 21:37

Dette 10. bind i krimiserien med politichef Kate Burkholder rummer endnu en både spændende og interessant historie fra amishmiljøet i Ohio, USA. Læs den (og alle de andre).

Fra forlagets omtale:
Da en gammel lade i Ohio brænder ned til grunden, tilkaldes politichef Kate Burkholder for at undersøge sagen. Ved første øjekast ligner det en ulykke, men da den 18-årige Daniel Gingerichs forkullede lig findes indespærret i laden, begynder Kate at få mistanke om mord. Men hvem kunne finde på at brænde en ung amishdreng levende?

Kate møder en mur af stilhed i det amishsamfund, hun engang tilhørte. Skyldes tavsheden amishfolkets ønske om at forblive isoleret fra det omkringliggende samfund? Eller gemmer det tilsyneladende fredelige og dybt religiøse lokalmiljø på hemmeligheder, som for enhver pris må holdes skjult?

Igennem Kates efterforskningsarbejde udfolder et net af hemmeligheder og forbrydelser sig, og deres karakter bærer uhyggelige ligheder med begivenheder i Kates egen ungdom, som hun gennem årtier har forsøgt at lægge bag sig.

Min anmeldelse:
Hver gang jeg har læst en af Linda Castillos krimihistorier fra det parallelsamfund, som amishfolket er i det moderne amerikanske samfund, er jeg blevet både underholdt, har været spændt på historien og dens afslutning og er samtidig blevet klogere på amishfolket. At lære lidt og samtidig blive underholdt på bedste vis er slet ikke dårligt!

Med udgangspunkt i den 18-årige Daniels død, er der denne gang især fokus på vilkårene for de unge amish. Uden at afsløre noget af handlingen, vil jeg fortælle, at Kate Burkholder kommer på noget af en svær opgave, der afslører grumme forhold og giver farlige situationer. Det er en rigtigt godt fortalt historie, som samtidig bidrager til den fortsatte bihistorie om Burkholders mandskab og hendes forhold til Tomasetti.

Tidligere har jeg anmeldt de foregående 3 bøger i serien:
"Efter stormen" - http://blog.drustrup.dk/#post17
"De ugudelige" - http://blog.drustrup.dk/#post105
"På afveje" http://blog.drustrup.dk/#post189

Jeg beundrer Castillo for, at det lykkes hende at finde på nye og spændende historier, der udvikler personerne. Bøgerne bringer ikke epokegørende nyt, men de har formået at holde min interesse godt fanget gennem hele serien, og jeg ser frem til de næste bind, der forhåbentligt/sikkert er lige så spændende.

Denne seneste bog får 8 point på min spændingskrimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk


Linda Castillo
I al hemmelighed
Hr. Ferdinand, 2019
373 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlagetElly Griffiths: Døden på museet

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 31 Mar, 2019 23:29

Fra bogens bagside:
Der er halloween i den lille by King's Lynn, og Ruth Galloway skal deltage i en særpræget begivenhed på det lokale museum - åbningen af en kiste, der indeholder de jordiske rester af en biskop fra middelalderen. Men ved sin ankomst finder Ruth liget af museets kurator ved siden af kisten.

Kort efter bliver museets velhavende ejer også fundet død. Vicekriminalkommissær Nelson bliver hidkaldt for at undersøge dødsfaldene, og da det viser sig, at museet har modtaget anonyme dødstrusler, tager sagen en uhyggelig drejning. Ikke mindst da Nelson bliver ramt af en mystisk sygdom, som ifølge Ruths ven Cathbad har forbindelse til åndeverdenen og den forbandelse, der fra gammel tid har hvilet over biskoppens kiste.

Som enlig mor er Ruth i forvejen presset, og presset bliver ikke mindre, efterhånden som alle omkring hende involveres i den stadig mere mystiske sag.


Min anmeldelse:
Jeg har hygget mig med de første 3 bøger om Ruth Galloway, og det er også sket med dette fjerde bind i serien. Vel er de spændende, og vel er der et ny plot/emne hver gang, er de er alligevel hyggelige bekendtskaber og gensyn. Jeg har tidligere sammenlignet bøgerne som et mix af opdateret Christie og Barnaby med Ruth Gallloway som en yngre udgave af Ann Cleeves Vera Stanhope, og så ved alle hyggekrimilæsere uden behov for avancerede og ultravoldelige seriemordere, hvad jeg mener. Og det er ikke skidt engang imellem at hygge sig med kombineret spænding og underholdning uden for alvor at blive holdt søvnløs på pinebænken med gåsehud.

Denne historie med Ruth Galloway bidrager selvfølgelig med nyt om Ruths privatliv og bekendtskabskreds af ret specielle personer, og der fylder som vanligt godt i bogen, men endnu er det sjovt og interessant. Denne gang fører plottet om mordene på det private museums kurator og adelige ejer til indblik i både hesteavlerbranchen og især australske aboriginals krav om at få forfædres knogler tilbageleveret og repatrieret - og et emne mere, som jeg ikke vil afsløre. Det vil nemlig afsløre retning for opklaringen af sagerne. Især det sidste emne er interessant behandlet og tilfører bogen noget specielt.

Hyg jer med Ruth. Det gjorde jeg, og det giver i denne omgang 8 skydeskivepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Her er mine anmeldelser af de første bøger:
Pigen under jorden - http://blogdrustrup.dk/#post130 (8 point)
Løgnens hus - http://blogdrustrup.dk/#post152 (8 point)
Huset på klippen - http://blogdrustrup.dk/#post187 (7 point)

(Og bind 5 - Det tavse vidne - kommer på dansk til efteråret.)

Elly Griffiths
Døden på museet
Gads Forlag, 2019
331 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

Matthew Arlidge: Kongens efterfølger

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 29 Mar, 2019 21:52

Fra bogens bagside:
Kommissær Helen Grace har oplevet mange tragedier i sit liv, men da der bliver fundet et lig i en S/M-natklub i Southampton, kommer døden pludselig alt for tæt på.

Helen skjuler sin personlige forbindelse til offeret - og et dobbeltliv, der bør hemmeligholdes for enhver pris. Hun bliver som besat og sætter sine folk på arbejde i døgndrift for at efterforske hvert et spor.

Da morderen slår til igen, slider det ikke kun hårdt på Helen, men også på hendes medarbejdere. Bølgerne går højt på stationen, venskaber kommer under pres, og Helen står over for et umuligt valg.

Skal hun bekende kulør og miste kontrollen over sagen? Eller skal hun dækkende r sine mørkeste hemmeligheder og risikere at blive fanget i spindet?

Uanset hvad hun gør, holder morderen ikke inde, før sandheden bliver afsløret: Der findes en skæbne værre end døden...


Min anmeldelse:
Dette er en tilståelsessag! Jeg har syndet. Jeg har (næsten) begået en forbrydelse! Jeg har snydt! Altså snydt mig selv! Jeg er blevet straffet. Hårdt, synes jeg.

Sagen er den, at jeg sidste år læste om anmeldte de første 2 bøger i serien med Helen Grace - "Okker, gokker" og "Bro, bro brille" - læs dobbeltanmeldelsen her: http://blog.drustrup.dk/#post120, men min forseelse er, at jeg siden ikke har fået læst de følgende 2 bøger "Dukkehuset" og "Tampen brænder"!!

Nu efter at have læst denne 5. bog i serien fortryder og angrer jeg min forseelse, for selv om jeg havde mine overvejelser om nødvendigheden af de særdeles groft voldelige og udpenslede forbrydelser set ud fra deres nødvendighed i forhold til plottet, så kan jeg i denne seneste bog se en nøje sammenhæng. Volden er ikke blevet mindre, men den hænger fint sammen med plottet. (Alligevel er min personlige grænse for voldsniveauet nok ved at være nået).

Jeg idømmer mig selv den bod mindst at læse alle de følgende bind i serien. Der er i øjeblikket udkommet 8 ialt på engelsk. Som tillægsstraf vil jeg overveje også at læse bind 3 og 4, når de dukker op fra bunden af stakkene med ulæste bøger...

Også denne gang er Helen Grace på jagt efter en supervoldelig og dedikeret seriemorder, og igen spiller hendes egen mørke sider med nødvendigheden af at udøve sadomasochistisk sex og med hendes personligt traumatiske baggrund ind i hele sagens forløb. Helen Grace er den absolutte hovedperson, men hendes to kvindelige kollegaer og souschefer og en kvindelig, grænseoverskridende sensationsjournalist spiller også centrale roller. Specielt at en mandlig forfatter har så markant et firkløver af på hver sin måde stærke kvinder.

Det vil være endnu en forbrydelse at fortælle mere om handlingen, end bagsideteksten afslører, så det gør jeg ikke!

Der er henvisninger til tidligere sager/bøger, og bøgerne hænger sammen. Alligevel lykkedes det mig fint at følge med, men det skyldes nok, jeg kendte udgangspunktet. Nye læsere skal begynde forfra på serien, hvis de kan klare en krimi i denne stil. Alle seriens titler refererer til gamle børnelege, men som det fremgår her heller ikke denne bog for børn - eller sarte sjæle!

Jeg er helt sikkert nødt til at læse næste bog så hurtigt som muligt, for jeg blev efterladt yderst på stolen med en seriøs cliffhanger!

Bogen får 8 skydeskivepoint her på min blog og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Matthew Arlidge
Kongens efterfølger
Jentas, 2019
335 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlagetKim Faber og Janni Pedersen: Vinterland

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 28 Mar, 2019 20:30

Fra bogens bagside:
Alle i dansk politi ved, hvem Martin Juncker er. En af landets bedste drabsefterforskere, godt gift, far til to. Men Juncker har trådt ved siden af, er blevet forflyttet og befinder sig nu i en lille sløv provinsby på Sydøstsjælland. Han skal lede en ny lokalstation og kan samtidig tage sig af sin gamle demente far. Det burde være udramatisk, men så lander en spektakulær drabssag på hans bord. En mand bliver fundet myrdet, og konen er forsvundet. Ingen har set noget, der er ingen spor at gå efter, intet åbenlyst motiv.

Junckers tidligere makker Signe Kristiansen er stadig i sit vante job i København. Hun ser frem til en rolig jul sammen med sin familie, da en kraftig bombe springer på et julemarked i Indre By. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt - indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hvor hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.


Min anmeldelse:
Journalist- og forfatterparret har med denne debutroman skruet et iskoldt, effektiv og meget spændende billede sammen af Danmark lige nu. Alle historiens elementer er kendte fra tidens debat og konfliktpunkter, så at læse bogen er lidt som at se nogle ugers nyheder kondenseret til et hårdt skåret sammendrag. Jeg nævner i uddrag: behandling af flygtninge/indvandrere, politiets arbejde, terrorangreb, ghettoer, rockere, PET, utroskab, ekstremister, demens, vandkant/hovedstad.

Det er positivt ment, for på den måde virker bogen spændende, troværdig og vedkommende. At forfatterne så har sat elementerne ind i uventede relationer og på den måder har skabt et rigtigt interessant spændingsfelt, gør bogen til spændende læsning.

Bogen foregår i løbet af 14 dage hen over jul og nytår, og det er på alle måder en kold tid, handlingen beskriver. Der er ikke meget varme undervejs, og det er en barsk virkelighed, der viser sig på både det personlige og overordnede plan. Ret hurtigt lægges der ud med et meget bestialsk dobbeltdrab og et voldsomt bombeangreb i København med mange døde, og det fortsætter med en voldtægtssag på og et brandattentat mod et flygtningecenter. Så er rammen sat, og langsomt men sikkert tegner der sig overraskende forbindelser mellem de forskellige sager. Jeg afslører ikke mere.

Medvirkende til min gode læseoplevelse - jeg "slugte" bogen ret hurtigt - er de interessante hovedpersoner samt nogle gode bipersoner. Det kunne være godt at følge dem videre i tiden og samfundet, men der er ikke meldt noget ud om en evt. fortsættelse. Mon ikke den kommer?!

Det bliver til 9 skydeskivepoint her på min blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk

Kim Faber & Janni Pedersen
Vinterland
Politikens Forlag, 2019
463 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

Next »