Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Kate Quinn: Kodenavn Alice

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 17 Aug, 2019 00:49


Fra bogens bagside:
1947. I en verden præget af efterveerne fra Anden Verdenskrig står den amerikanske collegepige Charlie St. Clair og er gravid, ugift og på nippet til at blive smidt ud af sin meget anstændige familie. Charlie klamrer sig samtidigt til det desperate håb, at hendes elskede kusine Rose, som forsvandt under krigen i det nazi-besatte Frankrig, stadig er i live, så da Charlies mor slæber hende med til Europa for at få ordnet hendes lille problem, stikker hun af til London, fast besluttet på at finde ud af, hvad der skete med den kusine, hun elsker som en søster.

1915. Den Store Krig er et år gammel, og Eve Gardiner brænder efter at bidrage i kampen mod tyskerne. Det får hun uventet chancen for, da hun rekrutteres som spion og sendes ind bag fjendens linjer i det besatte Frankrig, hvor hun oplæres af spionernes dronning, den fascinerende Lili med kodenavnet Alice, som styrer et omfattende netværk af hemmelige agenter lige for næsen af fjenden.

30 år senere bor Eve i et forfaldent hus i London, ensom og fordrukken, hjemsøgt af det bedrag, der endte med at flå Alice-netværket i stumper og stykker. Lige indtil en ung, amerikansk pige braser ind i hendes hus og taler om en person, hvis navn Eve ikke har hørt i årtier. Det sender dem begge ud på en færd for at finde sandheden – uanset hvor den fører hen.Min anmeldelse:
Kort sagt: en fantastisk godt fortalt, stærk historie med mange interessante elementer.

Jeg er rigtigt glad for, at jeg endelig fik læst bogen, der udkom sidste år, og som på forunderlig vis aldrig var endt øverst i stakken med bøger, som skulle læses - før nu. Endelig!

Med skiftende kapitler fra de 2 perioder, som bogens handlinger foregår i, fortælles en sammenhængende historie om f.eks. kærlighed, opportunisme, krig, kvinders roller, liv, død, Europa og meget mere. På den måde er er bogen ikke udelukkende en historisk roman om, men den er så meget mere end det. Og det hele hænger faktisk sammen som et smukt vævet billedtæppe på meget overbevisende måde, og min læseoplevelse var meget intens og koncentreret.

Gennem vildt fascinerende hovedpersoner folder historien sig ud over ret mange sider, men for en gangs skyld er en så tyk bog ikke én side for lang. Først til allersidst, da alle trådene både var redt ud og flettet sammen, gik det op for mig, at der ligger faktiske personer og begivenheder bag roman. I forfatterens efterskrift beskriver hun sin inspirationsbaggrund, og jeg må sige, at hun med digterisk frihed har fået skrevet en fængende roman, der på ingen måde er tynget af den faktuelle baggrund.

Jeg kan på ingen måde give bogen mindre end mine maksimale 5 stjerner!

Kate Quinn
Kodenavn Alice
HarperCollinsNordic, 2018
523 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Lone Theils: Savnet (Hjemvendt; 1)

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 09 Aug, 2019 22:45


Fra bogens bagside:
Som ung og nyuddannet bliver politiassistent Signe Brask sat på en sag om en ung pige, der er forsvundet sporløst under en julestue med familien til Hjerl Hede. Trods ihærdig eftersøgning bliver pigen ikke fundet.

Familien er hårdt ramt af tragedien, og Signe Brask bliver som den eneste i politiet ved med at følge op på sagen. Det er også hende, som bliver kontaktet, da der 10 år senere dukker en pige op på politistationen i København. Pigen påstår, at hun er den forsvundne Mille. Men hvor har hun været i de ti år?

Pigen nægter at sige noget, og da Signe begynder at gå sagen efter i sømmene, opdager hun, at der er flere ting, der ikke stemmer. Og mens hun arbejder på sagen, rammer en ny tragedie familien i Holstebro.


Min anmeldelse:
Historien blev oprindeligt først udsendt i digital udgave som Original på Mofibo, men da jeg endnu ikke har overgivet mig til e-bøger og i endnu mindre grad til lydbøger, har jeg først nu kunnet læse bogen. Jeg må så også vente på bogudgaven af fortsættelsen, og den vil jeg se frem til - især efter at have læst denne første spændende historie med Signe Brask som hovedperson.

Med sikker hånd ruller Lone Theils en psykologisk spændende historie ud om en familie i krise. Det er og kommer den af mange årsager - også flere end der beskrives på bogens bagside. Gennem bogen får handlingen overraskende nye drejninger, og på den måde holdes spændingmomentet stramt hele vejen.

Også Signe Brask har (selvfølgelig) sine problemer, og derfor arbejder hun i det vestjyske. De problemer aktualiseres til allersidst i bogen, og på den måde er der godt med spænding på til den nye selvstændige konflikt, der må tilspidses i fortsættelsen. Spændende!

Bogen får 8 skydeskivepoint på min blog og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Lone Theils
Savnet (Hjemvendt; 1)
People's Press, 2019
320 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Deon Meyer The Woman in the Blue Cloak

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 06 Aug, 2019 22:09

Jeg har før skrevet om den sydafrikanske forfatter Deon Meyer - senest HER http://blog.drustrup.dk/#post260. Da slet ikke alle hans bøger er oversatte til dansk, har jeg læst de ikke oversatte på engelsk, og med denne nyeste lille bog er jeg lige nu ajour.

Denne korte roman eller meget lange novelle har den litterære prosaform, der på engelsk kaldes en Novella. Alligevel formår Deon Meyer at skabe en sammenhængende og spændende historie med koncentreret indhold. Det er nok en forudsætning at kende seriens hovedpersoner, så der ikke skal bruges tid på at fortælle unødigt om dem.

Hovedpersonen er Benny Griessel, men også hans makker Vaugh Cupido spiller en central rolle.

Mens Griessel har personlige problemer med at låne penge til en forlovelsesring, så han endelig kan få friet til sin kæreste, forstyrres han af en mordsag med stor bevågenhed. En ung kvindes lig findes vasket i blegemiddel og smukt draperet ved en vej i bjergene udenfor Cape Town. (på billedet herunder ses den mur i Sir Lowry's Pass, hvor liget blev fundet - kilde: https://www.deonmeyer.com)

Det kræver noget af en indsats (og lidt held), inden kvindens identitet og baggrund opklares og sagen løses, og herunder følger vi politifolkene rundt i forskellige miljøer.

Bogens handling udspiller sig i løbet af cirka en uge. Samtidig er der tråde tilbage til 1600-tallets Holland, men hvordan vil jeg ikke afsløre. Jeg vil kun sige, at der på den måde også er tråde tilbage til den fremragende og meget omfangrige (836 sider!) "Stillidsen" af Donna Tartt.

Igen er det lykkedes Deon Meyer at fortælle en rigtigt spændende historie, der kombinerer interessante hovedpersoner i et krimiplot med et indblik i den sydafrikanske virkelighed og historie både indenfor politiets rækker og i samfundet generelt - og denne gang også i naturen, hvor en leopards færden også indgår. (Leoparden færdes i Overberg-området, hvor netop dette billede er fra.)

Læs bogen! Men læs først de øvrige bøger i serien, hvor Benny Griessel er hovedpersonen. Jegglæder mig til november, hvor den næste bog i serien "The Last Hunt" udkommer på engelsk. Måske burde jeg lære et nyt sprog, så jeg fremover kunne få fat i hans bøger lidt tidligere. Deon Meyer skriver nemlig sine bger på afrikaans.

Det bliver til 9 skydeskivepoint!
Deon Meyer
The Woman in the Blue Cloak
Hodder & Stoughton, 2018

141 sider
Steve Jørgensen: Smuttur til Sydafrika

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 03 Aug, 2019 21:39

Efter mine egne rejser til og rundt i Sydafrika prøver jeg at følge med i de bøger, der kommer om landet. Derfor var det også dejligt, at fotografen Steve Jørgensen ville sende sin fotobog til mig til anmeldelse.

Som fotograf driver han fotovirksomheden sj-foto.dk, og selvfølgelig havde han sit fotogrej med på et besøg i Sydafrika. Den tur har han lavet en fotobog fra med nogle rigtigt fine billeder af nogle af de fascinerende dyr i den lige så spændende natur i især Kruger Nationalparken. Dertil kommer enkelte billeder og historier om lokale folk. Hans billeder suppleres af korte beskrivelser med indtryk fra hans oplevelser der samt nogle enkle fototips.

Billeder og tekst viser den store fascination og de gode oplevelser, Steve Jørgensen, har haft. Det engagement bærer bogen oppe sammen med de udmærkede billeder. De fik mig til at længes efter en tur mere! Desværre er gengivelsen af billederne slet ikke optimal med den trykkvalitet, fotografen har valgt. Det er ærgerligt, men det har formodentligt været et økonomisk spørgsmål.

Bogen er et godt visitkort for fotografen samtidig med at den er et godt minde fra turen. Den kan også bruges som fotobog til dejligt videbegærlige børn, men der er nu flere andre, bedre og mere omfattende fotobøger til dem om Afrikas vilde dyr

Det er første bog i en planlagt serie med fotorejsebøger.

Jeg giver bogen 3 stjerner:

Steve Jørgensen
Smuttur til Sydafrika : En fantastisk rejse i den vilde natur
www.sj-foto.dk, 2018
52 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra fotografen.Arno Saar: Toget til Tallinn

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 31 Jul, 2019 13:27

Fra forlagets beskrivelse:
En død mand i et tog er et problem, men en død russer i et tog på estisk grund kan afstedkomme diplomatisk bøvl. Det skal gerne undgås, og følgelig bliver kommissær Marko Kurismaa sat på sagen.

Han assisteres af Kasper Mand, en ihærdig og pålidelig politiassistent. Og så får han nyttige råd fra sin kæreste, politiassistent Kristina Lupp fra Afdelingen for Vold i Nære Relationer og Vold mod Kvinder.

Opklaringsarbejdet vækker hos Marko mindelser om Sovjettiden, ikke mindst fordi hans far var dissident og blev sendt i straffelejr.

Undervejs tager opklaringen flere uventede drejninger, og den ender med at trække tråde direkte til Estonias forlis i 1994.Min anmeldelse:
Bogen foregår i Estland, og det er rigtigt forfriskende at læse en krimi fra et usædvanligt sted og med en baggrund, jeg ikke kendte ret meget til. Miljø og geografi virker ret overbevisende, og det er også en rigtigt interessant og spændende historie. Bogen er jo på herligt få sider, så det vil være svært at fortælle ret meget mere af handlingen, end forlaget har skrevet, uden at afsløre for meget.

Hovedpersonen, Marko Kurismaa, er en person, jeg vil glæde mig til at følge. Det vil jeg, fordi bogen og den kommende series følgende bind vil bidrage med oplysninger om både de aktuelle forhold i og historiske betingelser for Estland. Og hvis de kommende bind er lige så spændende, hvor der i koncentreret sprog og fortællestil fortælles en god historie, tegner en succes sig. Det vil i hvert fald være retfærdigt!

Når nu bogen virker så godt formidlende af den estiske baggrund, må det dels skyldes god research og en god forfatter. Og begge dele er helt sikkert årsagen til den vellykkede bog. Sagen er nemlig den, at Arno Saar er et pseudonym for den italienske forfatter Alessandro Perissinotto, som jeg tidligere har anmeldt to bøger af. (Se nederst). I den trilogi er den den kvindelige psykolog, Anna Pavesi, der er hovedperson, men ellers er skrivestil og konstruktion af plot næsten tilsvarende, og det er meget positivt ment. Blot er lokationen ændret, og hovedpersonen er en mand.

Hvorfor begynder en italiensk forfatter så på en ny krimiserie under pseudonym, og hvorfor er det så fuldt offentligt og beskrevet også på bagsiden af den danske udgivelse? Forlægger Karen Kristensen fra Arvids fortæller, at Perissinotto er meget anerkendt i Italien, og at de ved at offentliggøre ham som forfatter bedre har kunnet markedsføre bogen/serien. Perissinotto har valgt at skifte scene for sine historier og takker også først i bogen sine venner i Estland på Tartu Universitet, og de må være hans kilder til baggrundsmaterialet. Det må de også gerne være til fortsættelserne.

Jeg giver dette første bind om Marko Kurismaa 8 sikre skydeskivepoint og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Arno Saar
Toget til Tallinn
Arvids, 2019
(En sag for Marko Kurismaa; 1)
190 sider


Mine anmeldelser af bøger af Alessandro Perissinotto:
Den sidste hvide nat - HER
Titanics orkester - HER

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.


Deon Meyer: Cape Town, bøger og tv-serier

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 25 Jul, 2019 13:58

Mens den sydafrikanske forfatter Deon Meyer har stor succes både nationalt i sit hjemland og internationalt har han desværre kun haft begrænset succes i Danmark. Det skyldes garanteret, at hans bøger er kommet på skiftende forlag, så der ikke har været samme markedsføringmuligheder, som hvis bøgerne var kommet på samme forlag hele tiden. Og det er helt sikkert også årsagen til, at ikke alle hans bøger er udgivet på dansk. Jeg savner specielt fortsættelserne af serien med Benny Griessel, men den ikke overvældende kommercielle succes skræmmer åbenbart forlagene - og det bliver ikke bedre af en dårlig oversættelse af Cobra/Kobra.

Der er ellers bestemt ikke noget galt med bøgerne! Lige siden jeg læste min første bog af Deon Meyer har jeg været fascineret af hans måde at integrere sine gode plots i den sydafrikanske virkelighed, så indholdet bliver lige dele rigtigt spændende og underholdende samt relevante for at få en forståelse af Sydafrika som et land, der forsøger at finde den rigtige retning som et nyt demokrati. Jeg har læst dem alle, efterhånden som de er blevet oversat til engelsk, og de bliver bedre og bedre!

BØGER PÅ DANSK
(Hovedpersoner) (Årstal for udgivelse på engelsk)

Jægerens hjerte (Borgen, 2007) (Thobela Mpayipheli) (2003)
Jægerens bytte (Borgen, 2008) (Thobela Mpayipheli og Benny Griessel) (2007)
Tretten timer (Sohn, 2012) (Benny Griessel) (2010)
Syv dage (Sohn, 2013) (Benny Griessel) (2012)
Kobra (Turbine, 2018) (Benny Griessel) (2014)

BØGER PÅ ENGELSK
Dead Before Dying (Mat Joubert) (1999)
Dead at Daybreak (2000)
Blood Safari (Lemmer) (2008)
Trackers (Lemmer og Mat Joubert) (2011)
Icarus (Benny Griessel) (2016)
Fever (2017)
The Woman in the Blue Cloak (Benny Griessel) (2017)
The Last Hunt (Benny Griessel) (november 2019)

Dertil kommer hans første roman samt to novellesamlinger, der ikke er oversat fra afrikaans.

Bortset fra "Fever", som er en spændende dystopisk roman om en verden ramt af en dødelig feber - set fra Sydafrika, så er alle bøgerne spændingsbøger/krimier, og Deon Meyer anbefaler at læse dem i den rækkefølge, de er skrevet/udgivet.

Angående "Fever" så kan man HER læse et rigtigt godt interview med Deon Meyer om hans arbejde med romanen.

MINE ANMELDELSER AF DEON MEYER:

På bloggen:
Kobra - blog.drustrup.dk/#post137
Fever - blog.drustrup.dk/#post96

Som lektør:

Syv dage

Beskrivelse:
Meyer karakteriseres på forsiden som en af verdens bedste krimiforfattere, og det er ikke helt galt. Desværre er kun en anden krimi oversat samt 2 spændingsbøger, men indtil flere kommer til, må vi nyde denne. Scenen er Cape Town, og efterforsker Benny Griessel er igen hovedpersonen omgivet af flere spændende karakterer i et samfund fyldt med konflikter, problemer og muligheder. En snigskytte begynder at skyde politifolk ned hver dag og vil fortsætte, hvis ikke mordet på en ung, kvindelig advokat opklares. Sagen eksploderer i løbet af de 7 dage, bogen foregår, og den udvides til flere sammenhængende felter, samtidig med at Griessels privatliv folder sig ud, og læseren får et indblik i sydafrikanske forhold.

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Lyst til bare at læse en godt komponeret historie fyldt med atmosfære og en interessant baggrund må være nok til at læse denne, men en særlig interesse for krimiplots i mere eksotiske rammer end de nordeuropæiske vil også godt. Bør anbefales varmt.

Sammenligning:
Flere personer går igen i Meyers bøger, uden der er tale om serier, men med samme hovedpersoner som Tretten timer og både kronologisk og tematisk fortsættelse, er dette bind 2 i denne serie. Giver et markant andet billede af det sydlige Afrika end McCall Smiths hyggelige krimier fra Botswana, men suppleres fint af Meyers spændingsbøger Jægerens hjerte og Jægerens bytte.

Samlet konklusion:
Svingende oversat, men velskrevet og spændende historie fra et interessant miljø og med personer, der tilføjer nye dimensioner til nordeuropæiske scener.FILMATISERING AF ROMANER
Deon Meyers bøger rummer helt oplagte muligheder for filmatiseringer, og det er der da også filmfolk, der har opdaget. Men indtil videre er kun et manuskript direkte skrevet til TV samt romanen "Dead Before Dying" (se herunder) blevet til film.

Filmrettighederne til både "Tretten timer" og "Jægerens hjerte" er også blevet solgt, men det er ikke resulteret i filmatiseringer endnu.

"Trackers" er under transformering til film i en sydafrikansk-tysk samproduktion, og den glæder jeg mig til at se resultatet af - måske senere i år. Læs mere HER og HER.DEAD BEFORE DYING I CAPE TOWN
Bogen "Dead Before Dying" med Mat Joubert som central hovedperson er endnu en rigtig god krimihistorie af Deon Meyer. Joubert er på mange måder er en stereotypisk politimand fra krimilitteratur - alkoholiseret, overvægtig og med depressive tendenser, men især det sidste skyldes mordet på hans kone. Og så forsvinder det stereotypiske for mig at se, og bogen bliver en fascinerende historie, hvor Joubert og hans nye makker bliver aktive i en dramatisk sag med flere mord samt både effektivt og farligt politiarbejde. Samtidig bliver det til en historie om politiarbejde i Cape Town og om situationen i Sydafrika generelt. Det tilfører min læsning en ret væsentlig dimension.

Jeg har set næsten hele filmatiseringen af "Dead Before Dying", der i TV-versionen fik titlen "Cape Town" Den er på 3 DVD skiver (næsten 6 timer), men værre er det dog, at jeg ikke synes, der er tempo nok i filmen, og så er skuespilleren til rollen som Mat Joubert en de værste fejlcastinger, jeg mindes.

Norske Trond Esben Seim er rigtig udmærket, når han spiller Varg Veum, men han er slet ikke karakterfuld nok til at spille hårdkogt toppolitimand i Cape Town, og hans norskprægede engelsk falder helt igennem sammenlignet med et mere autentisk touch af afrikaans. Historien er den samme, men alligevel fungerede filmen ikke for mig. Ærgerligt nok. Det bedste var de mange sekvenser fra den smukke og fascinerende by.

Denne gang deler jeg ikke point eller stjerner ud, men skulle jeg have gjort det, ville Deon Meyers samlede forfatterskab have fået en meget høj vurdering.

Next »