Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Don Winslow: Styrken

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 23 Mar, 2018 21:59

"Må Da Force være med jer"

Fra bogens bagside:

Det eneste Malone ønskede sig var at være en god politimand.

Han er kongernes konge i det nordlige Manhattan, en højt dekoreret NYPD kriminalbetjent af første grad og den reelle leder af indsatsstyrken 'Da Force'. Malone og hans eliteenhed er de klogeste og modigste, de bedste og de mest hårdkogte. De har vide beføjelser i krigen mod bander, stoffer og våben. Hver dag og hver nat i de atten år han har tilbragt på jobbet, har Malone tjent helt ude på frontlinjen og været vidne til smerte, ofrer, ødelæggelse og død. Han har gjort, hvad der skal til, for at tjene og beskytte en by bygget på ambition og korruption, hvor ingen er rene - ikke engang Malone selv.

Denny Malone. En korrupt strisser. Ingen havde troet, han ville ende bag tremmer. Han og hans partnere har stjålet for millioner af dollars i narkotika og kontanter i kølvandet på den største heroinbeslaglæggelse i byens historie. Alle holder vejret, for Malone er fanget i en fælde. Han skal vælge mellem at forråde sine brødre og partnere, jobbet, familien og den kvinde, han elsker - alt imens byen koger ingen etnisk konflikt, der truer med at ødelægge dem alle.

Min anmeldelse:
Bagsideteksten beskriver indholdet ret præcist, så jeg vil koncentrere mig om at beskrive min læseoplevelse samt min vurdering. Fra første side står det klart, at Malone bliver knaldet for de ulovlige og grænseoverskridende handlinger, han har været involveret i, så det var læsningen om rejsen ned ad det stadigt stejlere skråplan, der for alvor fangede mig.

Det er en interessant skildring af, hvordan moralopfattelsen ændrer sig og skrider, efterhånden som personerne hele tiden tager små skridt i det godes tjeneste, men ud over grænserne. Er det i orden, når man ved, at både modparten - forbryderne - samt cheferne og ikke mindst politikerne er endnu større svindlere, og korrupte løgner? Det dilemma står centralt. Uanset hvad man synes, så er det skidt at komme på tværs af Styrken - Da Force. Derfor falder denne replik også et par gange undervejs: "Må Da Force være med jer,"

Det er desuden af største vigtighed, at hele bogen er en sproglig nydelse med de præcise beskrivelser af miljøer og tanker i et klart og fascinerende sprog. Lad mig sige det direkte:for en gangs skyld en krimi med et højt litterært og fortælleteknisk niveau, hvor bogen ikke kun er båret af plot og spænding. En nydelse at læse.

Er det vigtigt at vide, hvor realistisk bogen så er? Ja, for samtidig med, at vi som læsere følger den fiktive Malones indsatsstyrke og dens effektive indsats blandt forbrydere og kollegaer, så er der så intense beskrivelser af miljøet, geografien og de sammenhængende elementer i det komplekse liv på Manhattan, at der må være faktuelle elementer. Og det gør bogen endnu bedre.

Til at styrke det realistiske kan nævnes, at bogen indledes med en liste over de 178 amerikanske betjente, som blev dræbt i tjeneste, mens Winslow skrev romanen. Desuden henviser Winslow i et efterskrift til de mange samtaler han har haft med nuværende og tidligere politifolk fra New York.

Hvem er så skurke og hvem er helte? Må man overskride lovens grænser for at gære det rigtige, og hvad er det rigtige? Det er helt op til læserne at vurdere, men selv om Winslow klart ytrer en kritisk holdning til indsatsstyrkens gerninger, så er hverken gangstere eller politikere i hans øjne ret meget bedre. Det er på én gang en solidarisk, skræmmende og kritisk beskrivelse af de vilkår, NYPD arbejder under.

Bogen er udgangspunkt for en film i 2019 med Ridley Scott som producent, mens Oliver Stone instruerede filmen Savages, som var baseret på Winslow fantastiske roman "De smukke vilde".

Det var en på alle måde stor oplevelse at dykke ned i Winslows New Yorker-miljø, så jeg kan sige, at bogen er et rent pletskud, og den får derfor de maximale 10 skydeskivepoint på min egen skala samt 5 sikre krimihjerter på krimfan.dk.

Don Winslow
Styrken
HarperCollinsNordic, 2018
478 sider


  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post138

Deon Meyer: Kobra

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 20 Mar, 2018 21:45

Fra bogens bagside:
Et blodigt skyderi i et luksuriøst gæstehus på en smuk sydafrikansk vingård.

Tre mænd er døde, én savnes: Paul Morris, britisk statsborger med et splinternyt pas, en ny kuffert, nyt tøj og en ikke-eksisterende forhistorie. Det eneste spor er indgraveringen på de efterladte patronhylstre, der findes på gerningsstedet - hovedet af en spyttende kobraslange.

I et indkøbscenter arresteres en ung lommetyv for at stjæle en pung. Sikkerhedsvagterne, der afhører ham, henrettes uden videre af en ukendt morder - kun de karakteristiske patronhylstre efterlades.

Det er en chokerende og mystisk sag for Benny Griessel - og den er først lige begyndt.


Min anmeldelse:
Deon Meyer er en af mine absolutte favoritter indenfor spændings- og krimigenren!

Jeg har fulgt og følger fortsat hans forfatterskab.

Jeg har læst alle hans bøger - de 6 på dansk (inkl. denne) og de øvrige på engelsk.

Jeg har hørt et par fascinerende interviews med ham på Bok & Bibliotek i Göteborg.

Jeg har tidligere på bloggen skrevet om hans bøger i et indlæg om krimier, der foregår i Afrika - //blog.drustrup.dk/#post83

Jeg har også blogget - http://blog.drustrup.dk/#post96 - om hans bog "Fever" (desværre ikke oversat endnu), og har også linket til et godt interview - http://blog.drustrup.dk/#post119 - med ham om netop dette litterære mesterværk. Det er ikke en krimi, men læs om bogen og læs den!

Jeg har også forsøgt at promovere Deon Meyer overfor et par danske forlag, for at få dem til at udgive resten af serien om Benny Griessel. Men indtil videre uden held - indtil nu. Den dag, jeg fra et andet forlag hørte, at Turbine vist arbejdede på at udgive flere af Deon Meyers bøger, skrev jeg straks en mail til Turbine og tilbød mig som oversætter. Det gjorde jeg med henvisning til mine øvrige oversættelser samt mit kendskab til både forfatterskabet og Sydafrika. Umiddelbart derefter fandt jeg ud af, at "Kobra" var oversat og klar til udgivelse. Herligt! (og dog: se senere.)

Benny Griessel er hovedperson i Deon Meyers bøger "Tretten timer" og "Syv dage" samt denne tredie del af serien og den endnu ikke-oversatte "Icarus". Desuden udkommer en Griessel-novella (mellemform af novelle og roman) "The Woman In The Blue Cape" på engelsk senere i år, og en ny roman om Griessel med arbejdstitlen "Prey" er på vej til efteråret 2018 på afrikaans og 2019 på bl.a. engelsk.

____________

Benny Griessel er på én måde en klassisk krimihovedperson: en politimand med et misbrugsproblem eller to, med ondt i samlivet og privatlivet samt med en (delvist selvvalgt eller selvforskyldt) besværlig position i politiets organisation. Det kunne ende med endnu en klichéfyldt krimi, men Deon Meyer udnytter figuren til at afdække og kritisk beskrive forskellige sider af den aktuelle politiske og dagligdags situation i især Sydafrika. Samtidig fortælles en fascinerende og rigtigt spændende krimihistorie fra smukke Cape Town og omegn, og med internationale relationer.

Kombinationen af krimi og samfundsbeskrivelse er på ingen måde unik, men med udgangspunkt i Sydafrika er Deon Meyer og især hans serie med Benny Griessel i særklasse og lynende aktuelle. I denne bog følger fortællingen de to spor, der beskrives på bagsiden. Foruden sporet med den forsvundne mand og myrderierne, så er især det andet spor med den sympatiske og dygtige lommetyv, Tyrones, baggrund og aktiviter, som sætter fokus på Sydafrika. Hertil kommer beskrivelserne af udviklingen for de vilkår, Griessel og hans kollegaer arbejder under både i den aktuelle sag og i tidligere år.

Tilsammen får vi en dramatisk sydafrikansk krimihistorie om svindel på alle niveauer, om personlig kampvilje på trods af alle odds, med både action og samfundskritik og ikke mindst fortalt på en velskrevet og engageret måde.

Det er svært at fortælle ret meget mere om handlingen, uden at spolere oplevelsen af bogen og hele den måde sagen udvikler sig på. For mig har det også været vigtigere at formidle min overordnede oplevelse af bogen og den viden og stemning, den viderebringer, for på den måde - forhåbentlig - at inspirere rigtigt mange til at læse ikke bare denne bog, men i denne anledning især serien om Griessel og efterfølgende resten af Deon Meyers bøger.

Jeg er på kanten af at give bogen 10 skydeskivepoint og kalde den et rent Kobra-pletskud, men det bliver "kun" til en 9'er på kanten af 10'eren - og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Deon Meyer
Kobra
Turbine, 2018
404 sider

PS:
Bogens dramatiske handling, de rigtigt interessante hovedpersoner og de sydafrikanske elementer - kort sagt den samlede pakke - gjorde (sammen med min tidligere læsning af den engelske udgave) det til en god og spændende oplevelse at læse bogen. Derfor den positive anmeldelse og de 9 skydeskivepoint!

Men med mit kendskab til Sydafrika, den engelske udgave og Deon Meyers forfatterskab var der alligevel noget, der skurrede i mine øjne (hvis det er muligt) og trak ned i min personlige læseoplevelse. Det er slet ikke sikkert, at andre vil opleve det på samme måde, men jeg oplevede, at sproget ikke var så flydende som i de engelske udgave, at en hel del sjuskede fejl (oversættelse og/eller korrektur), og at der var nogle ret underlige dispositioner i forhold til den engelske udgave. Ærgerligt for en fantastisk spændende bog!  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post137

Daniel Cole: Kludedukken

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 16 Mar, 2018 00:10

Fra bogens bagside:
Det er et chokerende syn, der møder den garvede kriminalassistent William "Wolf" Fawkes en alt for tidlig morgen i en tom London-lejlighed, der ligger foruroligende tæt på hans egen. En halv meter over gulvet hænger et grotesk lig sirligt arrangeret foran et panoramavindue. Liget er syet sammen af dele fra seks døde mennesker, men det er hovedet, der ryster Wolf.

Morderen bag værket har ikke bare slået seks mennesker ihjel, han har også sendt pressen en liste over sine seks kommende ofre. Wolf og hans hold skal nu forsøge at opklare seks mord og afværge seks nye, mens hele verden holder øje end dem.


Min anmeldelse:
Seriemord foretaget på den mest bestialske og groteske vis, en seriemorder med en hensigt, truende og uvisse elementer fra tidligere begivenheder samt en politimand i krise og i livstruende fare. Elementerne er bestemt ikke ukendte i krimier.

Derfor begyndte jeg læsningen med en vis skepsis. Vil det være et effektjagende plot, hvor de voldsomme begivenheder bare er voldsomme?

Al min skepsis blev blæst væk af et godt plot med originale elementer og et højt spændingsniveau, der endda stiger støt gennem bogen. Vel er det meget voldsomt, at et lig er sammensat af seks ofre, og vel er det barskt at annoncere sine næste ofre og deres dødsdage, men jeg må sige, at Daniel Cole har rigtigt godt styr på sine virkemidler og alle dele af plottet, der udvikler sig hele tiden. Og gu' som det er spændende at følge opklaringen, hvor Wolf og hans politifolk, med Andrea Baxter som bogens anden hovedperson på lovens side, kommer på massivt overarbejde. Samtidig med at de skal opkalde de første seks mord, skal de finde og beskytte de kommende ofre - og her er Wolf det sidste navn på listen.

Som erfaren krimilæser var det oplagt for mig, at bogens korte prolog, der foregår 4 år tidligere end bogens begivenheder, har betydning. Men hvordan går først langsomt op for den opmærksomme læser - og det går for sent op for politiet til at undgå alle mordene på listen. Så fortæller jeg ikke mere om bogen, der slutter med.... en ulv i fåreklæder.

Jeg ser meget frem til at møde Daniel Cole på Krimimessen i Horsens, hvor han forhåbentlig vil fortælle om den næste bog, han angiveligt skriver på. Det bliver spændende! Læs om Krimimessen her http://Krimimessen.dk

Jeg giver bogen 9 sikre point på min skydeskive, og 5 krimihjerter på krimifan.dk

Daniel Cole
Kludedukken
Politikens Forlag, 2017
396 sider  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post136

Steve Cavanagh: Advokaten

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 14 Mar, 2018 23:22

Fra bogens bagside:
Eddie Flynn plejede at være svindler. Så blev han advokat. Det viste sig, at der ikke var den store forskel.

Der er gået over et år, siden Eddie svor, at han aldrig ville sætte sin fod i en retssal igen, men nu har han intet valg. Oleg Volchek,, den berygtede leder af den russiske mafia i New York, har spændt en bombe på ryggen af Eddie og bortført hans tiårige datter, Amy.

Eddie har kun 48 timer til at forsvare Volcheck i en umulig retssag - og til at vinde den - hvis han skal redde sin datter.

Min anmeldelse:
Jeg er fascineret af spændende retssalskrimier - og specielt hvis forfatteren selv er advokat, som Steve Cavanagh er det, men jeg er skeptisk overfor forfatteres anprisninger på andre forfatters bøger. Så selv om Ian Rankin på forsiden var citeret for at have sagt "En gribende, spændende thriller", kom bogen ikke umiddelbart på min læseliste, men da jeg hørte, at en fortsættelse var på vej, og da jeg fik bogen anbefalet, kom jeg igang. Det har jeg bestemt ikke fortrudt.

Det er en højhastigheds spændingsbog, hvor Eddie Flynn både spiller på juridiske spidsfindigheder samt snedige vinkler på sagens gang og på meget effektiv og effektfuld vis udnytter sine kontakter og evner fra tiden på den anden side af loven. Bogen foregår stort set i løbet af de par døgn, Eddie havde som frist, og der er godt gang i sagerne. John Grisham er en oplagt sammenligning, og det er ikke så galt. Med den megen action minder bogen mig også ret meget om Die Hard-filmene, og det er heller ikke så dårligt.

Alle ingredienserne er på plads, og tilsammen bliver det en spændende, vellavet og tilpas krydret ret. Som med de nævnte film, er der ikke den dybere mening med historien, men hamrende effektiv underholdning og god action er altid godt at blande ind imellem mere seriøse, litterære eller filmiske oplevelser. Jeg var meget godt underholdt i selskab med Eddie Flynn og ser frem til at mødes med ham igen inden længe.

Jeg giver den 8 skydeskivepoint her - og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Steve Cavanagh
Advokaten
Jentas, 2017
365 sider

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post135
Next »