Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Lasse Holm: Lodbrogsønnernes hævn

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 20 Nov, 2017 22:37

Fra bogens bagside:
Ragnar Lodbrog er død. Hans fem sønner lever, og de vil have hævn.

Foråret 866. En nordengelsk landsby bliver overfaldet af vikinger. På byens galgeplads står den dansk-saxiske dreng Wulf med løkken om halsen. Mens landsbyen brænder bag dem, tager angriberne ham med til deres ringborg og kalder ham Rolf.

Langsomt går det op for Rolf, at overfaldet på landsbyen ikke var tilfældig: Den berømte viking Ragner Lodbrogs fem sønner - Bjørn Jernside, Ivar Benløs, Sigurd Slangeøje,Ubberup Frillesøn og Halfdan Hvidsærk - er kommet tilEngland for at hævne deres far, som er død af slangebid inden northhumbriske kong Ællas varetægt.

Da brødrenes hævntogt udvikler sig til en storstilet invasion, og da Rolfs egne hemmeligheder gradvist bliver afsløret, starter et kapløb med tiden. Kan han nå at bevise kongens uskyld og forhindre den massakre, der truer i horisonten?

Min anmeldelse:
Vikinger, danmarkshistorie, sagaer, myter og gode romaner fra vikingetiden har altid fascineret mig, lige siden jeg læste bl.a. Palle Laurings "Ulv i viking", Frans G. Bengtssons bøger om Røde Orm, islandske sagaer og fagbøger om den periode.

Derfor var jeg også spændt på at læse dette første bind i en planlagt serie fra den tid. Jeg kendte godt sagnet og historierne om Ragnar Lodbrog i hovedtræk, men nu kender jeg den drabelige historie i alle detaljer. Og drabelig er den!

Bygget på grundig research om tiden og sagnet har Lasse Holm skruet en historie sammen, hvor vi får en detaljeret gennemgang af alle begivenheder før, under og især efter mordet på Ragnar med hans voldsomme og håndfaste sønner som hovedpersoner. De skyr ingen midler i opklaringen af mordet - heller ikke bagateller som mord på munke eller smedningen af rænker mod hinanden. Der er mange personer - historisk kendte såvel som fiktive - med adskillige dagsordener, så det kan virke lidt uoverskueligt eller kompliceret at holde styr på, men hjulpet af en personliste først i bogen går det. Historien er jo også så spændende og samtidig lige så spændende fortalt, at jeg gerne læste den færdig og til og med blev underholdt undervejs på vikingernes hærgen rundt i England og Irland, hvor bogen foregår. Der er gang i kampe og plyndringer, og jeg savner lidt vinklen med vikingerne som handelsfolk og rejsende, men det passer måske ikke helt ind i historien om hævn.

Lasse Holm har også foretaget det fortælletekniske kneb at lægge en katalysator ind i historien i form af den unge Wulf/Rolf. Indimellem romanens kronologiske hovedkapitler, fortælles hans historie i korte, kursiverede afsnit. Hans baggrund blander sig fint ind i spillet med de skiftende alliancer, og han overlever adskillige farlige situationer. Han er som fortæller med til at binde historien sammen frem mod hans opklaring af sagens rette sammenhæng.

Vel er en person blevet myrdet, og der foregår en omfattende efterforskning frem mod afsløringen af motiv for mordet samt af morderen, men er det en krimi? Måske ikke i traditionel forstand, men læs den som en spændende historisk roman med hævn, mord, vold og andre forbrydelser som ingredienser.

Bogen er første bind i en planlagt trilogi om den tidlige vikingetid. Lasse Holm har tidligere skrevet en krimi-trilogi fra antikkens Rom. Wulf/Rolf bliver vist gennemgående person i serien, og mon ikke et togt bringer ham tilbage til Danmark? Jeg følger interesseret med og giver denne bog 8 skydeskivepoint på min skala til spændingsbøger og krimier. (Og jeg giver den 4 krimihjerter på krimifan.dk)

Lasse Holm
Lodbrogsønnernes hævn
Politikens Forlag, 2017

373 sider

Bogen er modtaget fra forlaget som anmeldereksemplar.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post116

Michael Katz Krefeld: Pagten

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 06 Nov, 2017 09:24

Fra bogens bagside:
Fem år er gået, siden privatopdageren Ravns kæreste, forsvarsadvokaten Eva, blev brutalt myrdet i deres hjem. Det uopklarede drab plager stadig Ravn, så da nye oplysninger gennem en lyssky advokat dukker op, kaster han sig over sagen.

Sporene fører Ravn tilbage til en mystisk henvendelse, som Eva fik i dagene før sin død. En henvendelse, der peger på korrupte betjente blandt Ravns tidligere kollegaer og en bagmand højt placeret i anklagemyndigheden.

Snart er Ravn selv jaget, og han bliver nødt til at indgå en uhellig alliance med den berygtede gangsterboss Kaminsky, som har afgørende viden om drabet på Eva. Men alting har en pris. I dette tilfælde 71 skjulte millioner kroner.


Min anmeldelse:

For femte gang kæmper den tidligere politibetjent Thomas Ravnsholdt med sine traumer over kærestens død og mod forskellige forbrydere. Hver gang er det sket i høj hastighed, med sit eget liv sat på spil samt med megen vold og en hel del selvtægt. Således også denne gang, hvor der igen er fuld fart på handlingen, som ikke altid virker lige sandsynlig med hændelser, der kun kan lade sig gøre på film eller i en forfatters fantasi, men usandsynligt i virkeligheden, men spændende og underholdende er det med russiske gangstere, korrupte politifolk og en kold lejemorder!

Ravn kommer ud i situationer, hvor det hver gang er utroligt, at han faktisk overlever, og hvor detaljer og held altid går Ravns vej. På den måde minder Ravn mig om Nesbøs Harry Hole, og mht. kærestens død og følgerne for Ravn minder det mig om Jürgensens Roland Triel. Desuden minder miljøbeskrivelserne mig om Steins Axel Steen. Altsammen spændende læsning, så også der passer sammenligningen.

Summa summarum for mig er efter endt læsning, at vel er bogen spændende og underholdende, men jeg kan ikke følge med i de enslydende og ubetingede anprisninger, jeg har skimmet, siden bogen udkom for et par dage siden. Jeg synes ikke, at den trods spændingsniveauet fanger mig særligt udover en nysgerrighed for, hvordan alle ender kan nå sammen til sidst. Samtidig er jeg ikke fascineret af den måde, som Katz Krefeld bruger Ravns bulldog, Møffe, på. Den er for mig kun en tom rekvisit eller en gimmick uden betydning for handlingen.

I et efterskrift skriver Katz Krefeld, at han nu er halvvejs i serien om Ravn. Han arbejder frem mod den klassiske 10-binds serie, men med dette bind 5 savner jeg en følelse af nødvendighed af endnu 5 bind, og har i stedet et ønske om fornyelse af plottets sandsynlighed og indhold.

Jeg giver bogen 8 skydeskivepoint her, og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Michael Katz Krefeld
Pagten
Lindhardt og Ringhof, 2017
414 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post113

Kristina Ohlsson: Syndfloder

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 31 Oct, 2017 21:50

Fra bogens bagside:
En mand bliver fundet død, siddende i sin lænestol foran kaminen med er skudhul i brystet. Han har sin datters vielsesring på fingeren.

En bedemand leder efter sin bror, som er forsvundet. Bedemanden er sikker på, at broren og hans familie ikke er forsvundet frivilligt.

En kvinde kæmper for ikke at miste kontrollen over sit liv, mens hendes mand bliver farligere og farligere. Snart vil det være umuligt for hende at beskytte sig selv og sine børn.

Fredrika Bergman må se i øjnene, at hendes liv er ved at forandre sig for altid, og Alex Recht modtager beskeder fra en anonym brevskriver, der siger han vil genoprette tingenes orden.


Min anmeldelse:

Teksten på bagsiden er ret præcise fragmenter fra handlingen, og læsningen af bogen er de første mange sider på samme måde heller ikke sammenhængende - men fortvivl ikke! Alt hænger sammen, alt afsløres med tiden, og det er spændende at læse! Læs derfor bogen i lange stræk og del den ikke op i for små bidder, især ikke første halvdel af bogen.

Netop derfor vil det være grænseoverskridende at afsløre noget som helst af handlingen, der især bæres af beretninger fra politiets efterforskning, som påvirkes af et spændt forhold mellem Fredrika Bergman og Alex Recht. De overordnede temaer er hævn og et indædt ønske om at "rette op på tingenes orden". Jeg ødelægger dog ikke noget ved at sige, at der er store personlige omkostninger for især Fredrika.

Jeg har været forsømmelig i krimilæsningens tjeneste, for jeg har ikke fået læst alle seriens første 5 bøger - Askepot (1), Tusindfryd (2), Skytsengle (3), Paradisoffer (4), Davidsstjerner (5) - og det bør jeg absolut rette op på. (Det har nu ikke spoleret min læsning af bogen, selv om der er flere referencer til tidligere begivenheder). Nu er chancen der for at indhente det forsømte og ikke komme yderligere bagud, for serien er slut. Det skriver Kristina Ohlsson selv i et efterskrift, der dog indledes med : "Jeg tror, ..."

Jeg giver bogen 9 skydeskivepoint her og 5 krimihjerter på krimifan.dk for spændingsniveauet, den sindrige konstruktion af plottet og den litterære stil. Alt sammen elementer der er kendetegnende for Ohlssons serie, og det placerer den på et andet niveau end mere lineært fortalte serier af f.eks. Läckberg og Jungstedt m.fl., som jeg er kørt træt i.

Kristina Ohlsson
Syndfloder
Modtryk, 2017
428 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post112

Karin Slaughter: Den gode datter

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 23 Oct, 2017 22:19

Fra bogens bagside:
For otteogtyve år siden blev søstrene Charlotte og Samantha Quinns lykkelige lillebyliv slået i småstykker ved et grusomt angreb på deres barndomshjem. Moderen blev skudt, og hendes død efterlod deres far, Pikevilles berygtede forsvarsadvokat, sønderknust. Den lille familie blev knust og ødelagt for altid, fortæret af minderne og hemmelighederne fra den frygtelige nat.

Otteogtyve år senere er Charlie – som den gode datter, hun er – fulgt i sin fars fodspor og selv blevet advokat. Men da volden vender tilbage til Pikeville og chokerer og traumatiserer hele byen, befinder Charlie sig pludselig i sit værste mareridt. Ikke blot er hun et af de første vidner på gerningsstedet, men sagen kan ikke undgå at få alle de forfærdelige minder, hun har brugt alle de mellemliggende år på at fortrænge, til at vende tilbage med fornyet styrke. Den chokerende sandhed om forbrydelsen, der ødelagde hendes familie for næsten tredive år siden, vil ikke forblive begravet for altid.

Min anmeldelse:
Hvem af de to søstre er titlens "Den gode datter", når historien ender, og bogen er slut? Det er spørgsmålet i denne psykologiske spændingsroman/krimi - og måske får vi svaret. Find selv ud af det ved at læse bogen, for den er det absolut værd - og lad dig ikke forskrække af de mange sider, flere sidehandlinger og de mange detaljerede beskrivelser af, hvem der gør hvad og hvordan.

Bogen er i Karin Slaughters forfatterskab både enkeltstående i forhold til de fleste af hendes bøger og enestående spændende. Den er efter min mening en af forfatterens bedste bøger, selv om jeg rigtigt godt kan lide hendes serier og personerne heri.

Baggrunden for bogen er drabet for mange år siden på de to søstres mor, og de traumer det påførte pigerne, samt den efterfølgende retssag, hvor faderen var involveret i retssagen. Katalysatoren for historien er et nutidigt skoleskyderi, hvor en 18-årige pige, Kelly, skyder inspektøren og en elev. Også her tager familiens far det umulige hverv som forsvarer for den 18-årige, og det giver igen problemer i den lille by, der på forhånd har dømt Kelly.

Begge døtrene/søstrene er også blevet jurister, og de involveres på forskellige måder i sagen, der udvikler sig dramatisk med store omkostninger for søstrene og som meget afslørende i forhold til de mange lokale interesser og konflikter. Netop den amerikanske lillebys sociale strukturer er en af bogens interessante handlingsspor. Dem er der flere af, og for mig virker konstruktionen med de mange spor sammenhængende og interessant. Vel er bogen lang, men det gør efter min mening ikke noget, når historien er god. Og om bogen lige så meget er en psykologisk spændingsroman, som den er en krimi, er ikke slet afgørende.

PS:
Vil du have et overblik over Karin Slaughters krimiserier (og 333 andre krimiserier) så check lige oversigten "Mord i serier - Seriemord". Listen er lavet af Hjørring Bibliotekerne og kan findes på flere biblioteker i hele landet. Den er ajourført pr. marts 2017, og der kommer en ny liste inden Krimimessen 2018. Find den aktuelle liste HER.

Bogen får 9 skydeskivepoint af mig her på min egen blog og 5 krimihjerter på www.krimifan.dk

Karin Slaughter
Den gode datter
HarperCollinsNordic, 20
500 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post110
Next »