Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Krimier der foregår i Afrika - et supplement

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 02 Jul, 2017 16:04

Rebekka Andersen har på sin side Vild Med Krimi - http://vildmedkrimi.dk/krimier-der-foregaar-i-afrika/ - lavet en oversigt over krimier, der foregår i Afrika.


Her omtaler hun disse bøger:

Deon Meyer: Tretten timer

Wilbur Smith: Afrikas horn

Alexander McCall Smiths serie om Damernes detektivbureau

Helle Vincentz: Den afrikanske jomfru

John le Carré: Den standhaftige gartner

Gretelise Holm: Mercedes-Benz Syndromet

Louis Klostergaard: Kvinden i det røde mudder

Louis Klostergaard: Marionetdukken

Rune Stefansen: Baby Rasta

Jeg har læst alle disse bøger - nogle af den for længe siden, og de fleste af dem er rigtigt gode bøger! Oversigten er dog langt fra komplet, så her følger til yderligere inspiration mit supplement med flere krimier og spændende bøger, der foregår i Afrika med fokus på Sydafrika.

Jeg har rejst på det fascinerende kontinent flere gange og er heller ikke færdig med det, så derfor har jeg kombineret min interesse herfor med min læsning af bl.a. krimier.

Deon Meyer
"Tretten timer" er første del af en serie på foreløbig 4 bind med Benny Grissel i hovedrolllen. Fortsættelsen hedder "Syv dage", og den er oversat, mens de følgende to - "Cobra" og "Icarus" på skandaløs vis ikke er blevet oversat (endnu) til dansk. Det samme gælder underligt nok for "Dead before dying", "Blood Safari" og "Trackers"!

Han har dog fået udgivet to andre spændende bøger på dansk: "Jægerens hjerte" og "Jægerens bytte", hvor Grissel i øvrigt også er med i.

Juni 2017 udkom den helt nye "Fever" på engelsk. Den er ikke del af en serie og lyder lige så spændende som hans øvrige bøger, der tilsammen giver barske indblik i det sydafrikanske samfund.

Caryl Férey
Denne franske forfatter har skrevet den barske krimi "Zulu", der for en stor del foregår i et af de store townships i Cape Town, og som læser får man både en spændende historie og en god del viden om mekanismerne i et township. Bogen er iøvrigt filmatiseret ganske udmærket, men med en noget bleg udgave af bogens detektiv i skikkelse af Orlando Bloom. Læs bogen frem for at se filmen.

Mike Nicol, Joanne Hichens, Sam Cole og Tony Park
De to første har begge under eget navn skrevet flere krimier og kriminoveller fra det sydafrikanske univers, og de har samarbejdet om et par udgivelser under pseudonymet Sam Cole. Tony Park skriver lidt på samme måde. Jeg har læst nogle stykker af alle forfatterne, og de er ganske gode og spændende - mindst lige så spændende som Wilbur Smith, men knapt så veldrejede som Deon Meyers bøger.

Sifiso Mzobe
Her er der tale om en sort stemme, der på dramatisk vis beskriver en ung mands vej ind i kriminalitet i sydafrikanske Durban. En ganske barsk, gribende og spændende beretning.

Wessel Webersohn
Denne sydafrikansk fødte forfatter fik i 1982-1991 udgivet i alt 4 krimier på dansk, og jeg husker dem som ganske gode, da jeg læste dem dengang. De foregik naturligvis under apartheidstyret, og en genlæsning af "Sydafrikaneren" viser, at de stadig er læseværdige som både spændende bøger og billeder på den tid.

Han skriver stadig bøger - og også spændingsbøger/krimier, men ingen af dem er blevet oversat, og jeg har ikke læst nogle af dem, men det kunne være interessant at prøve.

James McClure
Denne sydafrikansk fødte forfatter er nu død, men fik i perioden 1972-1993 udgivet i alt 8 af sine bøger på dansk. De foregår i Sydafrika og Lesotho, og hans mest kendte detektivpar er Kramer og Zondi, der også er hovedpersoner i Dødshundens sang, som foregår i 1960'ernes Sydafrika. Ganske underholdende, men måske lidt gamle i udtryk set målt op mod nyere forfatteres måde at skrue plots sammen på.

________

Der er helt sikkert endnu flere krimiforfattere og krimier, som ikke er blevet nævnt i enten Rebekka Andersens første udspil eller mit supplement herover!

Kender du flere krimiforfattere, der skriver om Afrika, eller krimier, der handler om Afrika, så skriv endelig til mig og gør mig klogere. Så vil jeg senere dele den nye viden med jer.

Per Drustrup Larsen - per@drustrup.dk  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post83

Keigo Higashino: Den ophøjede morder

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 29 Jun, 2017 21:17

Fra bogens bagside:
Den ophøjede morder foregår i det moderne Japan, stadig præget af ældgamle æresbegreber og en særlig høflighed.

Da en mand findes død af forgiftning i sit hjem, ligger det ligefor at mistænke hans kone, Ayane, som har indtil flere motiver. Problemet er bare, at Ayane på drabstidpunktet var hundredvis af kilometer borte og har et vandtæt alibi.

Drabsefterforsker Kusanagi bliver så betaget af Ayane, at hans unge kollega Utsumi frygter, han har mistet sin professionelle dømmekraft. Så Utsumi gør, som Kusanagi har gjort i årevis, når han har været kørt fast: Hun kontakter professor Yukawa - for kun et geni kan finde rundt i den labyrint, som politiet er havnet i. Men selv Yukawa får svært ved at få virkeligheden til at passe med teorien.

Min anmeldelse:
Min læsning af denne japanske politiroman, hvor deduktion, retsmedicinske undersøgelser, grundigt politiarbejde og snedig indsats spiller centrale roller, har været en rigtig god oplevelse! Jeg kom til at tænke på et herligt mix af bl.a. Sherlock Holmes, Poirot, Maigret og A-gruppen, hvor personligheders individuelle indsats tilsammen er afgørende for sagens rette udfald.

De opklarende kræfter er de 2 politifolk, Kusanagi og Utsumi, som supplerer hinanden fint, samt den geniale videnskabsmand professor Yukawa. Hvordan de sammen løser gåden om giftmordet og den oplagte mordmistænktes sikre alibi, vil det være utilgiveligt at afsløre her. Ikke fordi selve afsløringen af morderen er afgørende for, at læsningen bliver en nydelse, men alligevel.

Det er især afgørende, at sproget i bogen er godt, at personerne er rigtigt interessante, samt at hele settingen er unik med sin fantastiske beskrivelse af det moderne Japan, der stadig bygger på gamle traditioner. Bogen er en intens, intelligent, fascinerende og spændende rejse ind i en gådefuld stemning.

Jeg er helt sikkert nødt til også at læse den første bog på dansk af Keigo Higashino - Den hengivne hr. X (2016), hvor professor Yukawa igen ser ud til at stå bag de afgørende detaljer. Den er ser lige så spændende og interessant ud, som denne bog har været.

Jeg giver bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Keigo Higashino
Den ophøjede morder
Modtryk, 2017
324 sider  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post81

Julie Hastrup: Mirakelmanden

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 20 Jun, 2017 21:54

Fra bogens bagside:
Drabsefterforsker Rebekka Holm er sygemeldt efter et voldeligt overfald, og derfor rejser hun til Stockholm for at komme sig hos sin svenske kollega og kæreste Niclas Lundell. Men den afslappende miniferie udvikler sig i løbet af få dage til et mareridt.

Niclas har travlt med sin egen private efterforskning af omstændighederne ved sin tidligere kones død, men han afviser Rebekkas tilbud om hjælp. Optændt af frustration og nysgerrighed går hun selv i gang med at undersøge, hvad der egentlig skete, da Magdalena Lundell omkom. Lidt efter lidt erfarer hun, at Niclas har holdt vigtig information om sit ægteskab hemmelig, hvilket får Rebekka til at tvivle på, om hun overhovedet kan stole på ham.

Samtidig opdager hun, at Magdalena i det skjulte arbejdede på en historie, som handlede om forsvundne mennesker, der har lidt grufulde skæbner, og som alle kan kædes sammen med én dødsensfarlig person. Rebekka er nødt til at gå i Magdalenas fodspor, som fører hende til Finland, hvor hun spindes ind i en vanvittig morders dræbende net....

Min anmeldelse:
Ofte er der ikke sparet på det positive i forlagenes lovprisninger og beskrivelser på bogbagsider, og således heller ikke her på "Mirakelmanden". Instinktivt gør det mig skeptisk. Det samme gælder for mig mht. de mange citater fra positive anmeldelser, jeg ikke har kunnet undgå at se, siden bogen udkom.

MEN efter læsning af krimien blev min (sunde?) skepsis gjort helt til skamme!

Historiens hovedplot er Rebekka Holms efterforskning, der samtidig bliver vævet ind i Niclas Lundells arbejde med at finde beviser på, at en østeuropæisk gangstertype står bag konens død - en helt privat efterforskning, som han er den eneste, der er overbevist om, vil afsløre hele sandheden om hans kones død.

Rebekka går derimod sin helt egne og farlige veje, for ved at genoptage den sag, som Magdalena var i gang med at efterforske, da hun blev dræbt, aktiverer hun farlige modreaktioner.

Hun bevæger sig ind i psykiatrien, blandt hjemløse, i den journalistiske verden og til Finland på sporet af sandheden om en lang række forsvundne personer og måske om mordet på Niclas tidligere kone. Det er en dramatisk handling med mange voldsomme episoder, hvor der ikke lægges fingre imellem, og Julie Hastrup har godt styr på handlingen samt på fortælleformer, så spændingskurven holdes stramt stigende med overraskelser undervejs. Lige som det skal være!

Hvem er Mirakelmanden, hvem kan Rebekka stole på, og overlever hun, så der kan komme et syvende bind i serien om hendes dramatiske efterforskninger? Jeg siger ikke mere, men opfordrer til at man selv læser bogen og bliver præsenteret for effektiv og velskrevet underholdning.

Jeg har efter læsning af de utallige, svenske skærgårdskrimier svært ved at forestille mig en fredelig skærgårdsferie i Sverige. Nu har Julie Hastrup gjort det svært at tage til den finske skærgård, men hun skal være tilgivet.

Bogen får 8 skydeskivepoint her på min egen blog, 4 krimihjerter på krimifan.dk samt 4 stjerner andre steder.

Julie Hastrup
Mirakelmanden
Politikens Forlag, 2017
380 sider  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post80
Next »