Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Mads Christoffersen: Mord på universitetet

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 08 Jul, 2018 22:39

Fra bogens bagside:
Universitetets rektor Aage Aalesen bliver fundet død på sit kontor natten efter årsfesten. Han har utallige fjender blandt de ansatte, efter han med støtte fra landets største virksomheder har iværksat en transformation af Universitetet til en effektiv koncern med "Ny Ledelse" som motor.

En rumænsk rengøringsassistent, der er usædvanlig dygtig med en skalpel og ved computertasterne, sætter sig for at opklare sagen sammen med sin nye ven, en gammel 68'er og tidligere medlem af Marxistisk-Leninistisk-Trotskistisk Folkefront.

Et hæsblæsende drama udspiller sig for at finde motiver til mordet. Et blowjob, en slåskamp på herretoilettet og misbrug af offentlige midler peger i vidt forskellige retninger.


Min anmeldelse:
Handlingen helt, helt kort:
Den gamle 68'er i bogen, Carsten Tværbom, danner et umage, men effektivt makkerpar med den rumænske rengøringsassistent Juliana for på egen hånd at afdække og afsløre sandheden bag rektor Aalesens død. En sandhed, som det totalt uduelige politi ikke magter at finde ud af.

Aalesens visioner om et universitet på markedsvilkår og efter forretningsprincipper tages op og skærpes markant af bestyrelsesformand Peter Plowmann, der også er CEO for InsuLab a/s.

Planerne for universitetets fremtid efter salg til kommercielle kræfter og amerikanske kapitalfonde lægges i et tæt samarbejde med regeringspartierne og støttepartiet Nationalistpartiet. Samtidig med at grave i Aalesens mystiske død, kommer Carsten og Juliana takket være deres gamle forbindelser og Julianas uventede evner på sporet af de planer, og så tager sagerne fart.

Forrest i bogen skriver forfatteren, at romanen er "fiktion fra ende til anden. Ethvert sammenfald med virkelige personer eller hændelser beror på tilfældigheder."

Det er en helt logisk og klassisk fraskriven sig ansvar, men realiteterne må på flere måder være lidt anderledes mht. tilfældighederne.

For det første mht. tilfældighederne:
Bogen er vel ikke en egentlig nøgleroman, men alligevel er det hele vidt ikke tilfældigt. Jeg har helt sikkert ikke fanget alle hints og spor til faktuelle begivenheder, så jeg bringer kun ganske få eksempler. Dels er der på den tilhørende hjemmeside www.mondogrande.dk hints til en faktisk sag, hvor rektoren på Københavns Universitet uretmæssigt fik stillet firmabil til rådighed, og i bogen er det samme sket for den myrdede rektor. Dels er der flere navne, som minder mig om noget - bl.a. advokatfirmaet Gorillasen & Fedtspil, Bingo Bank med de tætte forbindelser til partiet Liberalisterne samt flere andre navne og roller til partier og politikere.

For det andet:
Plottet indeholder også så mange tilfældigheder og pludseligt opståede forhold, at opklaringen virker helt usandsynlig og ulogisk.

For mig at se er det mest interessante i bogen de emner og problemstillinger, som forfatteren tager op - f.eks. økonomisk svindel og hvidvask af penge, universiteternes interne magtkampe, samarbejde mellem kommercielle firmaer og uddannelsesinstitutioner, politiets ulovlige midler i kampen mod revolutionære fraktioner efter 1968, forholdene i Rumænien, det danske politiske systems lukkethed og manglende demokratiske ånd m.fl.

De emner drukner for mig i en uskøn blanding af løst konstrueret krimigåde samt uskarp og overskruet samfundssatire. Forfatterens baggrund i undervisningsverdenen og hans fortid som aktiv i 1968-bevægelsen ligger klart til grund for historien, og det er ganske interessant glimtvis at få præsenteret sager og emner, der er relevante, og hvor historien virker sandsynlig. De emner kunne der helt sikkert skrives spændende bøger om - også som krimier og/eller samfundssatire.

Derfor hænger bogen slet ikke sammen som krimi eller spændingsbog. Den har undertitlen "En 68'er tilbage på sporet", og i den medfølgende presse meddelelse (bogen er modtaget som anmeldereksemplar) kaldes den for "skæmtekrimi". Den virker dog ikke som skæmtende på mig, men mere som uforløst satire.

Samfundssatire og spænding er en svær blandingsgenre at begive sig ud i, men det er lykkedes for andre forfattere. Jeg nævner disse meget forskellige bud blandt flere andre: Bjarne Reuter (f.eks. Den iranske gartner), Hans Scherfig samt Peter og Stig Thorsboe (Den svindske affære)

Jeg læste bogen færdig, fordi jeg var interesseret i slutningen, og jeg må sige, at det her er lykkedes lidt bedre for forfatteren. Bogen ender med et stort brag og en epilog, hvor næsten alle ender knytttes, og hvor fremtiden for bogens personer skitseres. Her dukker flere interessante overraskelser op, og slutningen giver bogen et ekstra point, så det ialt bliver til 4 små point (ud af 10) på min krimi- og spændingsskydeskive samt 2 hjerter på krimifan.dk

Mads Christoffersen
Mord på universitetet
Mondogrande, 2018
235 sider  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post163

Stuart MacBride: Knoglekræmmerens vals

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 30 Jun, 2018 00:56

Velkommen til Kludderkorpset...

Det er her, Skotlands politi dumper de udstødte betjente, de helst vil være foruden - betjente som Callum MacGregor, der på grund af en skæbnesvanger beslutning nu sidder i bunden af hierarkiet og skal trækkes med alt rugbrødsarbejdet.

Men da en antik mumie bliver fundet på en losseplads, får Callum pludselig en hovedrolle, da han opdager en forbindelse mellem mumien og tre forsvundne mænd.

Ingen forventer, at Callum og kollegerne kan opklare sagen, men uret tikker, og nogen skal forhindre morderens ofre i at lide en langsom og smertefuld død. Spørgsmålet er blot, om de kan bevise deres værd, før morderen slår til igen...

Sådan beskrives bogen på bagsiden.

Min anmeldelse:
Lige siden jeg første gang læste en bog af Stuart MacBride, var jeg solgt til hans særlige skrivestil, hvor barske begivenheder i det skotske beskrives i en herlig blanding af grotesk og grov humor, fyldt med toporginaler og for en gangs skyld med et relevant mix af hårdt privatliv og et arbejdsliv med uduelige chefer for de centrale personer. At der samtidigt arbejdes med flere sager og problemer på forskellige niveauer håndterer MacBride på fornem vis, selv om det - især i begyndelsen af bøgerne - kan være svært at holde overblikket. Mens vær tålmodig og bliv ved.

Sådan var det, da jeg læste og anmeldte disse bøger af Stuart MacBride:

De første 2 i serien om Ash Henderson: "Hilsner fra de døde" og "En sang for de døde" http://blog.drustrup.dk/#post54

Bind 9 og 10 i serien om Logan McRae:

"De forsvundne og de døde" http://blog.drustrup.dk/#post68

"I den kolde mørke jord" http://blog.drustrup.dk/#post127


OG sådan har jeg det også med denne nye bog "Knoglekræmmerens vals". Den er ikke en del af en serie, men en selvstændig historie, som ikke bare er fortalt med samme kulsorte humor og voldsomme begivenheder som de andre bøger af MacBride, men som har fået lige en tand mere på alle områder!

Det er der kommet en for mig fantastisk underholdende, velskrevet - på måske lidt for mange sider - og spændende krimi ud af. Velvidende at der er læsere, som ikke kan klare mosten eller eller den komplekse (nogle vil måske sige lidt rodede, men det passer ikke) historie med de mange sidehandlinger. Det klarede jeg fint og var meget, meget godt underholdt hele vejen - spændt smilende!

Ingredienserne er - blandt meget andet:

En gruppe af politifolk, ingen vil samarbejde med, og under ledelse af totalt uberegnelige "Moder" assisteret af sin kræftsyge og underlige næstkommanderende McAdams. Callum MacGregor, hvis forældre og bror blev kidnappet og forsvandt, da han var lille. Han er i kludderkorpset bestående af karrierredræbere og kassationskandidater, fordi han har taget skylden for en fejl som hans kollega/gravide kæreste har begået, Hans makker, den sorte og yngre betjent Franklin, er der, fordi hun ikke fandt sig i sin chefs fysiske tilnærmelser.

En morder, der ikke bare slår ihjel, men vil gøre sin ofre til guder bl.a. ved at røge dem til mumier på samme måder som fisk.

En spøjs rockmusiker, Donny "$ick Dawg" McRoberts (bogens titel er en hans sange), og en vidt berømmet forfatternavne fantasy og gysere for børn, R.M.Travis. I det meste af bogen sker mødet med dem gennem citater placeret i afsnit mellem historiens kapitler og korte afsnit med morderens tanker, men senere i bogen møder vi dem begge.

Den meget voldelige småforbryder Ainsley Dugdale og rigmanden Leo McVey.

En sølle familie med mor og to børn, og hvor den unge mor mishandles af en mand, og hvor MacGregor arbejder aktivt for at redde hende og børnene.

Det er bare nogle af elementerne i bogen, og sammen med de øvrige danner de på fantastisk vis en sammenhængende historie - og så ender det hele med en overraskelse og en (i dette tilfælde) dejlig åben slutning....

Selv om det er en selvstændig bog, henvises der undervejs bl.a. til morderen Birthday Boy fra "Hilsner fra de døde", og Ash Henderson herfra kunne typemæssigt godt minde noget om Callum MacGregor fra denne seneste bog.

Den får 9 skudsikre point på min krimiskydeskive og 5 fulde hjerter på krimifan.dk.

Stuart MacBride
Knoglekræmmerens vals
HarperCollinsNordic, 2018
669 sider

PS: Læs også et interview jeg på Krimimessen 2017 lavede med den underholdende og velskrivende Stuart MacBride: http://blog.drustrup.dk/#post55
  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post162

Krimiserier - en drabelig historie

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 18 Jun, 2018 20:46

Krimiens død er stærkt overdrevet - og dog...
Bogens død har været varslet, ja nærmest forudset mange gange, men alligevel går det stadig godt med bogudgivelserne. Det gælder også krimierne. Der skrives og udgives stadigvæk rigtigt mange krimier, og der er mange krimier på hylderne hos læsere, boghandlere og biblioteker.

Det endda selv om der de sidste mange år er slået rigtigt mange krimier ihjel! Ja, I læste rigtigt! Siden sommeren 2011 har Hjørring Bibliotekerne nemlig slået rigtigt mange krimier ihjel og har skaffet sig af med "ligene" - begge dele på meget forskellig, men altid drabelig vis.

Den første serieoversigt blev lavet og uddelt lokalt juni 2011. Hos både personale og bibliotekets krimilæsere var der nemlig et stigende behov for og ønske om at skabe overblik over de mange krimiserier på biblioteket. Siden er kataloget over krimiserier blevet revideret og udvidet flere gange, og hver gang er der blevet slået krimier ihjel - mange krimier.


Hvorfor slå krimier ihjel - og hvordan?
Alle krimier er døde i den gode formidlings tjeneste!

Processen med bogdrabene er blevet fotograferet for at have illustrationer til krimiseriekataloget, og de seneste 6 gange er der også optaget videofilm af processen. Udviklingen af drabsmetoder og dokumentationen af dem har været en spændende proces for undertegnede i tæt samarbejde med min partner-in-crime, Martin Jørgensen, på Hjørring Bibliotekerne - selv om flere kollegaer og krimilæsere både har undret sig og har været forargede (specielt over bogafbrændingen). Men vi fortsætter og har flere drabelige metoder klar til kommende udgaver! (Gode ideer er dog stadig velkomne!)

Her er oversigten over drabsmetoder i de første 9 krimiseriekataloger samt forsiderne af dem:

1: Bogstak (juni 2011 - 185 serier)

2: Savet igennem med motorsav (juli 2011 - 190 serier)

3: Skudt til blods med haglgevær (september 2011 - 207 serier)

4: Savet ud som våben (september 2012 - 233 serier)

5: Druknet i Nordsø Centret på ganstervis "Sleeps with the fishes" (januar 2013 - 254 serier)

6: Nedgravet i skov og retsmedicinsk afdækket et halvt år senere (oktober 2013 - 273 serier)

7: Brændt sammen med træreol (november 2014 - 285 serier)

8: Presset på skrotplads sammen med stålreoler (januar 2016 - 309 serier)

9: Sprængt i luften (marts 2017 - 335 serier)

Det nye krimiseriekatalog
Når jeg skrev, at bogens og også krimiernes død er stærkt overdrevet kan det ses i udviklingen af indholdet i seriekataloget. Mange af serierne er gennem tiden også blevet længere, så der er kommet flere titler til. På den måde er indholdet vokset konstant!

Det nye seriekatalog fra juni 2018 er på 20 sider, og der er i alt knapt 2000 titler i de 381 serier!

Mordmetoden denne gang har - som billederne i kataloget og filmen viser - været en totalt defragmentering og kvashugning af krimierne - og en efterfølgende afbrænding af "ligene", så alle spor er slettet.


Her kan du få fat i krimiseriekataloget
De seneste mange gange er seriekatalogerne og de tilhørende film blevet tilbudt til alle landets biblioteker. Det er også sket med den nyeste. Den kan i uændret form ganske gratis benyttes digitalt eller i printet udgave af alle biblioteker, men de kan også købe en lokalt tilrettet udgave af både katalog og film med deres eget logo og tekst på.

Alle krimilæsere kan selvfølgelig også selv hente det nyeste katalog som pdf-fil på Hjørring Bibliotekernes hjemmeside HER

Krimifilmene
Den nyeste film kan ses her: https://youtu.be/hKizGns1oTk

Alle de øvrige film med krimiseriemord kan ses her:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLL4rv8tmZ4-PY9aSbQnls_H1_xS0uneJf
  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post160

Karen Cleveland: Strengt fortroligt

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 17 Jun, 2018 21:24

Fra bogens bagside:
Vivian Miller jager sovende spionceller. Igennem sit arbejde som CIA-analytiker har hun udviklet et system til afsløring af fjendtlige agenter, og endelig kan hun mærke, at den forfremmelse, hun så længe har tørstet efter, er på vej. Men da hun en dag finder frem til en tophemmelig fil med navnene på en række russiske agenter på amerikansk jord, smuldrer alt det der betyder noget for hende - hendes ægteskab, kærligheden til hendes fire børn - mellem hænderne på hende.

Vivian har lovet at forsvare sit land mod enhver fjende, men nu stilles hun over for et umuligt valg, som efterlader hende splittet mellem loyalitet og forræderi, pligtfølelse og frygt, kærlighed og mistænksomhed.

Hvem kan hun stole på?Min anmeldelse:
Jeg ville rigtigt gerne læse bogen, fordi jeg syntes, historien lød spændende, og fordi jeg fandt det ekstra interessant, at forfatteren selv havde været CIA-analytiker. Måske kunne jeg lære mere om kampen i USA mod de onde russere - (og ikke et ord om valgkampen og den mulige russiske støtte). Det var også sympatisk, at bogen ikke var på alt for mange sider...

De indledende kapitler fangede så absolut min opmærksomhed med det spændende og realistiske (vurderer jeg) indblik i efterretningsverdenen set gennem analytikeren Vivian Millers arbejde. Da Vivian får sit gennembrud i efterforskningen, og hendes både moralske og praktiske dilemma opstår, stiger spændingen. (Det vil for spændingens skyld være ærgerligt at afsløre ret meget mere...)

Men hen mod slutningen af bogen skifter stilen til at ligne de (næst)sidste scener i en amerikansk TV-film med søde ord i solnedgangen og en blød landing for nogle af hovedpersonerne i den hårde konflikt, mens de mest onde får deres retfærdige straf.

MEN slutscenen i "filmen" (de sidste 2 sider) ændrer på alt det, du som læser havde regnet med som resultatet. Det er ganske godt turneret - og en meget bedre slutning end den jeg havde regnet med kort inden. (Men igen er der streng fortrolighed herfra mht. indholdet)

På forfatterens hjemmeside kan jeg se, at bogen planlægges filmatiseret med Charlize Theron, og det lyder logisk. Jeg har dog set filmen ved at have læst bogen, og det var en ganske underholdende, men ikke uforglemmelig oplevelse. Mindre kan også sagtens gøre det.

Bogen ligger lige indtil før de sidste sider til 6 point på min skydeskive, men får et ekstra point pga. den gode slutning - samt 3 hjerter på krimifan.dk.

Karen Cleveland
Strengt fortroligt
Hr. Ferdinand, 2018
282 sider
  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post159
Next »