Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Alessandro Perissinotto: Titanics orkester

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 22 Jul, 2019 16:03

Fra forlagets omtale:
Anna Pavesi er denne gang på opgave i Tunesien. En ung, italiensk kvinde er sigtet for mord på en medarbejder i Calypso Feriecenter. Kvindens mor fortæller, at datteren er skizofren, og hun håber, at Anna med sin psykologbaggrund kan overbevise de tunesiske myndigheder om, at datteren var utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Sammen med kæresten Marco indlogeres Anna på feriecentret. Hun pålægges diskretion og opdager hurtigt, at der er problemer under overfladen. Men akkurat som orkestret på Titanic spillede videre, da skibet sank, så går livet videre på Calypso Feriecenter, som om intet er hændt.

Lidt efter pipper der oplysninger frem, som definitivt får Anna til at tage afstand fra det tunesiske politis udokumenterede teori om, at selvforskyldt voldtægt ligger bag mordet.


Min anmeldelse:
Det er bind 3 af den herlige italienske serie om Anna Pavesi. Jeg har tidligere anmeldt bind 2 "Den sidste hvide nat" HER og så frem til gensynet. Og jeg blev ikke skuffet.

Anna Pavesi er en lidt utraditionel krimihovedperson, og hun er et godt bekendtskab. På samme måde har miljøet og geografien været et godt og fornyende sted at besøge. Således også denne gang, hvor hun forlader sit norditalienske Bergamo og drager til et turistområde på tunesiske Djerba. Under opholdet der, forlader hun det og drager på opdagelse ind i landet op mod grænsen til Libyen, og det gør bogen endnu mere interessant. Der er således megen god lokal stemning i bogen, og det suppleres af en klassisk mordgåde med overraskelser, skjulte dagsordener og et ikke særligt effektivt politi. Bogen bliver dog meget mere end bare en klassisk krimi i et eksotisk og mindre kendt miljø. Det er en krimihistorie, der også fortæller om forholdet mellem turistindustri og lokalbefolkning samt om forholdene i Tunesien. Og så er slutningen både logisk, skræmmende og overbevisende.

I min anmeldelse af seriens bind 2 skrev jeg dette, der i lige høj grad gælder denne bog: Det er også godt, at en krimi for en gangs skyld er koncentreret i sit sprog om og alligevel på de færre sider formår på bedste vis at fortælle en interessant og spændende historie.

Jeg giver gerne bogen 8 sikre skydeskivepoint - lige på kanten af de 9 samt 4 store, varmt bankende krimihjerter på krimifan.dk.

(Jeg må altså se at få læst seriens bind 1 "En lille grim historie", inden der forhåbentlig kommer flere bøger med Anna Pavesi, men kan jeg ikke italiensk nok til at se, om der gør!)

Alessandro Perissinotto
Titanics orkester
Arvids, 2019
266 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra det lille, gode og entusiastiske forlag.

Efter jeg skrev min anmeldelse, har jeg set, at bogen bl.a. også er flot anmeldt på Litteratursiden HER samt har fået en rigtig god anmeldelse i Politiken af Bo Tao Michaëlis med 5 af 6 stjerner).Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig: Et ubetydeligt mord

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 20 Jul, 2019 15:03

Fra bogens bagside:
Da russiske hackere lammer et rederi, forsvinder 38 containere fra det amerikanske militær. I Østjylland bliver en lastbilchauffør dræbt, mens en container er forsvundet. Politikvinden Tessa Højmark bliver sat på sagen. Det lykkes hende til kollegaerne store overraskelse at finde frem til en mulig gerningsmand, hvis ekskone få år før blev brutalt myrdet, uden at sagen blev opklaret. Tessa kan næsten smage sejren og sit professionelle gennembrud.

Men umiddelbart derefter begynder alt at gå galt. Meget galt.

Tessa Højmark bliver vævet ind i et giftigt net af kriminalitet, svig og vold. Hun opdager pludseligt, at hun går fra at være jæger til bytte. Trådene fører både ind til storpolitik på Christiansborg, organiseret kriminalitet i Berlin og hemmeligheder i den idylliske provinsby Køge. Midt i det hele sidder den mystiske Madam, der som en edderkop trækker i alle tråde. Tessa Højmark indser, at hendes eneste chance er at lokke fjenden frem med utraditionelle metoder.Min anmeldelse:
Jeg har fulgt og beundret Lisbeth Zornigs professionelle virke, men har ikke læst forfatterparrets første spændingsbøger i Malene-trilogien. Jeg valgte at give dem en chance med dette første bind i en planlagt serie med Tessa Højmark i hovedrollen.

Bogen indledes med titlens "ubetydelige mord", der foregår nogle år før bogens hovedhandling. Det er Tessa Højmarks brændstof til at gå så aktivt ind i sagen, og det virker også som forfatterparrets bagved liggende motiv for bogen. Det kan ses i et efterskrift.

Bogens anden hovedperson, som slet ikke nævnes i bagsideteksten, er Adam Forsberg. Han er ansat i det private, danske sikkerhedsfirma NSP og spiller en meget aktiv rolle i bogens handling. Endnu en central person er en amerikansk agent med forbindelser til hemmelige tjenester.

Endelig er den mystiske Madam med sin ukendte baggrund og de mange dæknavne vigtig for hele historien.

Blandingen af russiske hackere og banditter, forsvundne amerikanske våbencontainere, flere internationale forbrydere, uhellige alliancer gennem flere år, en løsgående amerikanske agent, private sikkerhedsfirmaer, politik samt voldelige danske rockerbander udgør de fleste af ingredienserne til en grundlæggende spændende thriller. Dertil kommer flere elementer fra de seneste års virkelighed.

Det er en spændende historie, men et af spændingselementerne for mig var, hvordan og om de mange elementer kunne hænge sammen på overbevisende vis. Her må jeg indrømme, at jeg er ikke er overbevist. Dertil er der for mange elementer delvist samlet med tilfældigheder, så det for mig blev for meget ulogisk action. I den indlagte seddel i anmeldereksemplaret fra forlaget var antallet af sider sat til ca. 350, og det kunne have været bedre end bogens i alt 508 sider.

For spændingens skyld får dette første bind i en ny thrillerserie 7 point på min blogs spændingskrimiskydeskive og 3 krimihjerter på krimifan.dk.

Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Et ubetydeligt mord
HarperCollinsNordic
508 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Mine bedste krimiforfattere og deres bedste krimier

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 19 Jul, 2019 12:44

Jeg har af krimifan.dk fået den opgave at lave en Top 10 over de bedste krimier, jeg har læst. Det har været næsten umuligt, fordi min oplevelse med krimier og andre spændende bøger gennem de mange år, jeg har læst og anmeldt bøgerne, har ændret sig.

Det blev efter nogen overvejelse til 2 lister, der hver rummer 10 forfattere og nogle titler, men som på ingen måde er ranglistet. Det vil være en helt umulig opgave. Derfor er den opstillet alfabetisk efter forfatternavne.

Den klassiske liste rummer forfattere og bøger, som gennem årene har betydet meget for min udvikling af præferencer i krimilitteraturen. Den rummer forfattere og bøger, der selv efter en del år stadig står stærkt i min hukommelse.

Den aktuelle liste rummer forfattere, der stadig skriver bøger, og som har gjort særligt indtryk på mig de senere år.

Se listerne HER:Martin Ōsterdahl: Ti svenskere skal dø

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 14 Jul, 2019 23:38

Fra bogens bagside:
Under en gårdauktion i det landlige Roslagen finder man en død mand i en brudekiste. Den døde viser sig at have været chef i Integrationsministeriet og er den første af en række svenskere højt på strå, der falder som ofre for en brutal morder.

Hvem bliver så den næste? lyder spørgsmålet snart. Ingen ved, hvordan man beskytter sig mod den usynlige fjende. Samtidig afholder Rusland sin største flådeøvelse siden Murens fald, og Kursk, atomubåden, der skulle være umulig at sænke, støder på grund. Mens de russiske sømænd kæmper for livet, ser præsident Putin koldblodigt til, og den slumrende konflikt mellem øst og vest spidser til på ny.

Den eneste med indsigt i begivenhedernes sammenhæng er Max Anger. Men i kampen for at fælde morderen modarbejdes han fra alle sider. Ondskaben strækker sine rødder langt tilbage i tiden, til det mørkeste kapitel af Sveriges historie. Til noget, ingen ønsker skal dukke op til overfladen igen.


Min anmeldelse:
Bogen er en fortsættelse af seriens bind 1 "Bed ikke om nåde", som jeg anmeldte HER http://blog.drustrup.dk/#post173. Kronologisk foregår denne ny bog med ruslandseksperten og agenten Max Anger i 2000 dvs. 4 år efter første bind, og der er klare tråde tilbage til begivenhederne. Samtidig er der sat en helt ny scene samt lagt spor ud en fortsættelse.

Lyder det kompliceret? Det er det ikke! Det er fascinerende!

Bogen er en højdramatisk action- og spændingsbog, der tager udgangspunkt i et sort kapitel i Sveriges historie fra tiden under og efter 2. Verdenskrig. Jeg vil ikke her afsløre hvad og hvordan. Som nævnt på bagsiden indgår også hele situationen om Kursks forlis og den politiske situation i Rusland i historien. Og det hele hænger sammen.

I første bind redder Max Anger veninden Pasjie fra voldsomme og farlige begivenheder, og hun er også en central person i denne fortsættelse

Alt i alt viser bogen, at forfatteren som historiker og ruslandsekspert har styr på den faktuelle baggrund, samtidig med at han som forfatter har en helt sikker hånd med at styre sine virkemidler og med at holde historien oppe i tempo.

Om første bind skrev jeg bl.a. sådan, og det gælder stadig: Det er en velskrevet, godt fortalt og drabelig historie, der umiddelbart minder mig om en opdateret udgave af Leif Davidsens univers og Guillous kommandør Hamilton. En ganske effektiv kombination. (Det citerer forlaget også på denne bogs forreste flap).

En så god spændingsbog med politisk og historisk baggrund, at jeg gerne giver den 8 sikre point på min spændingskrimiskydeskive.

Martin Österdahl
Ti svenskere skal dø
People's Press, 2019
502 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Finn Halfdan: Oraklet

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 07 Jul, 2019 21:32

Fra bogens bagside:
Da Daniel Bro var teenager, blev hans lillesøster myrdet. Som politimand har han siden forgæves forsøgt at opklare mordet.

Nu er dagen oprundet, hvor han må overbringe sine forældre den triste nyhed: Sagen er henlagt.

Men på vej hjem modtager han et opkald. En person med forvrænget stemme tilbyder både at afsløre morderen og gerningsmændene bag andre uopklarede drab. Daniel kan frit vælge blandt dem, mod at han sender fortrolige oplysninger den anden vej.

Tydeligvis er der tale om en tosse, den slags ringer jævnligt. Så Daniel tager ikke opkaldet alvorligt.

Ikke til at begynde med.


Min anmeldelse:
I forbindelse med Krimimessen 2017 interviewede jeg forfatteren om hans dengang 2 romaner "Et nødvendigt offer" (2016) og "De uskyldige døde" (2017), og jeg anmeldte dem samlet på min blog her: http://blog.drustrup.dk/#post59

Som journalist på flere tv-kanaler med især kriminalsager som emne kender han sit kriminalstof, og især den første var inspireret af en virkelig sag, men begge hans første bøger bøger - og også denne seneste - er absolut inden for grænsen af det realistiske. Og det er det, der gør dem skræmmende og spændende. Selvfølgelig er det også afgørende, at de er godt skruet sammen, at sproget er i orden og at der er et godt flow i historien med overraskelser undervejs. Alle ingredienser er til stede,

Den gennemgående politimand, Daniel Bro, udsættes for et urimeligt dilemma, hvor han skal vælge mellem at få afsløret sin søsters morder og at overtræde alle regler for politiarbejde. Det valg er svært, og værre bliver det af, at han bliver genstand for mistro fra kollegaer og interne undersøgelser. Samtidig udvikler forholdet til den nye kollega, Alba Egeskov, sig ikke, som han gerne så det.

Som sagt er den en bog, der bygger på et realistisk og skræmmende billede af virkeligheden, men hvordan og hvorfor vil jeg selvfølgelig ikke afsløre, for det viser sig først sidst i bogen.

Forfatterens to første bøger er enkeltstående, men jeg kan godt se for mig, at der kommer flere bøger med Daniel og Alba. Det er makkerparret tilstrækkeligt interessant til.

Jeg giver gerne bogen 9 ud af 10 skydeskivepoint på min blog - og fulde 5 krimihjerter på krimifan.dk

Finn Halfdan
Oraklet
People's Press, 2019
384 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

Steen Lassen: Du skylder et liv

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 05 Jul, 2019 22:45

Billedet er taget med bogen placeret tæt på stedet, hvor bogens første lig findes.


Fra bogens bagside:
Et lig bliver fundet på den idylliske strand ved Fjellerup på Djursland. Det er mord ... og et yderst voldsomt et af slagsen.

Kriminalinspektør Lena Nielsen er netop flyttet fra København til Aarhus. Hun overtager et efterforskningshold, hvor alle har deres at slås med. Lena bliver udfordret på alle fronter, da et hovedløst lig bliver fundet på Fjellerup Strand. Det danske sommerland er rystet, og der er maksimalt pres på Lena og hendes hold for at få løst den makabre sag. Ikke mindst da de brutale mord fortsætter tilsyneladende uden motiv eller sammenhæng.


Min anmeldelse:
Jeg har været fast sommerhusgæst i Fjellerup siden 1972, og da denne bog udkom i 2016 fik jeg lyst til at læse, hvordan lokaliteten på Norddjursland ville se ud som scene for en række mord. Jeg fik dog aldrig læst den dengang, og det samme skete, da bind 2 i Fjellerup-serien "Til jord skal du blive" udkom i 2017. Hellere ikke den fik jeg læst. Bedre gik det ikke, da bind 3 "Den pris du betaler" udkom i 2019.

Jeg havde husket serien og havde også set dem ligge til salg i Dagli' Brugsen i Fjellerup, men uden for alvor at være lokket til at købe dem. Men denne sommer blev jeg fristet over evne, da jeg fandt de 2 første bind af serien i Røde Kors Genbrug i Glesborg til 10 kroner stykket. Da jeg skulle betale bøgerne, sagde damen bag disken godt nok, at det ikke var verdenslitteratur, men at det da var hyggeligt at læse noget, der foregik steder, man kendte godt selv. Havde hun så ret i begge betragtninger? Bestemt!

At færdes rundt på velkendte steder sammen med bogens hovedpersoner er da hyggeligt, og den lokalt bosatte forfatter kender sit område godt. Hyggeligt er bare ikke godt nok for mig, når det handler om en krimi. Det blev aldrig rigtigt spændende læsning for mig. Dertil er fortællestilen for refererende og uengageret. Bogen er skrevet med fokus på selve politiarbejdet, og af og til var det som at læse et tørt referat af en kriminalsag. Plottet er i sin grundform OK og på linje med flere andre forfatteres, men jeg blev aldrig for alvor overbevist om hverken slagets gang eller selve opklaringsarbejdet.

Nu står de to første bind i serien i familiesommerhusets bogreol. Måske bliver der en kedelig regnvejrsdag, hvor jeg kan få læst bind 2. Måske finder jeg bind 3 engang. Måske er de bedre? Indtil da må dette bind nøjes med 5 point.

Steen Lassen
Du skylder et liv
Egolibris, 2016
218 sider

Bogen er købt i Røde Kors Genbrug i GlesborgNext »