Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Jesper Marcussen: Toplitzgåden

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 17 May, 2019 22:53

En gåde fra fortiden...
En arkæologisk undersøgelse i de østrigske Alper..
En skattejagt tværs gennem Europa...
En konspirationshistorie fra nutiden med rødder i nazitiden...


Fra bogens bagside:
Da den danske journalist Thomas Berg flytter til Berlin, bliver hans første opgave at dække en stort anlagt arkæologisk undersøgelse af Toplitzsøen i Østrig. Hurtigt bliver det dog klart for ham, at nogen er villig til at dræbe for de hemmeligheder, som bjergsøen gemmer på, og da et afgørende spor viser sig at lede tilbage til en gammel rapport, som han var med til at skrive under sin studietid, finder Thomas sig selv fanget i et dødeligt spil.

Nu samles vennerne fra den gamle studiekreds igen. De er efterstræbt af en ukendt modstander, og de har kun én chance. De må selv løse Toplitzgåden.


Min anmeldelse:
På årets krimimesse i Horsens faldt jeg på Byens Forlags stand i snak med Jesper Marcussen, der lige havde fået udgivet sin debutroman på forlaget. Nogle gange (ofte for mig, lader det til) viser sådanne tilfældige møder sig at være rigtigt interessante. Bogen lød umiddelbart spændende og interessant, og det viste sig også, at forfatteren var bibliotekar som mig

Jeg fik bogen foræret, uden at jeg turde love, at den ikke ville drukne i stakkene af ulæste bøger. Tilbage på hotellet begyndte jeg på læsningen og blev både nysgerrig og fanget af historien. Siden kom andre bøger ind over, men nu har jeg fået den læst.

Efter hans kone er død (myrdet?), drager Thomas Berg ud i verden for at få andet at fokusere på. Det bliver en dramatisk historie med forbindelser til både kones journalistiske arbejde, hans egen studietid og en ikke verificeret gåde fra nazitiden om, at noget værdifuldt er begravet i Toplitzsøen.

Med Thomas i hovedrollen følger en rejse tilbage til tiden med det nazistiske styre og en modstandsgruppe samt en kult omkring Himmler samt en rejse tilbage til hans egen studietid og den opgave, han var med til skrive dengang. Det bliver farligt, meget farligt. Og undervejs er det. Uligt at være sikker på, hvem der er ven eller fjende blandt bogens mange personer. Sådan kan det med fordel også være i en spændingsbog, og det er der godt greb om i bogen. (Det er bare ærgerligt, at en mulig/sandsynlig skurk på bogens bagside afsløres som central person samme med Thomas Berg i kommende bøger i den planlagte serie. Det spolerede et af de afsluttende kapitler for mig).

Er man til spændende historier med konspirationsteorier og historier om historiske mysterier f.eks, som denne her med forbindelser til nazitiden, så er bogen oplagt og god læsning. Hvis man som jeg har fået min lyst for den typer bøger styret, så er andre genrer bedre - selv om de er velskrevet og spændende.

Forfatteren har helt klart lavet en del research. Bogen er således delvist baseret på historiske facts, men i et efterskrift skriver forfatteren, at han principielt går ind for at lade myten komme den gode historie til gode. Derfor er jeg også spændt på næste udspil i serien, der hedder "Et Wildenbruch-mysterium" opkaldt efter et centralt sted bogen/serien.

Med min personlige manglende fascination af den type bøger vægtet op mod bogens fortællemæssige styrker, ender min samlede vurdering på 7 point på min spændingskrimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Jesper Marcussen
Toplitzgåden
Byens Forlag, 2019
322 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Jakob Knudsen: Pigerne i strandhøjen

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 16 May, 2019 11:49

I denne femte bog i serien med kriminalinspektør Kristian Swane involveres han i opklaringen af et kompliceret mysterium på Læsø.


Fra bogens bagside:
Da man i en strandhøj på Læsø finder de mumificerede lig af to kvinder, bliver kriminalinspektør Swane bedt om at kaste et blik på sagen. Han er dog knap ankommet til øen, før et nyt dødsfald påkalder sig hans opmærksomhed: Helga - øens selvudnævnte heks – bliver fundet hængende fra hanebjælken i sit hjem.

Alt peger på umiddelbart på selvmord, men der er flere ting, Swane ikke kan få til at stemme, og snart viser det sig også, at Helga har haft en særlig interesse for netop området omkring strandhøjen. Blandt andet har hun lagt et stærkt pres på et multinationalt selskab for at forhindre dem i at bore efter gas på stedet.

Swanes efterforskning fører ham ind i en broget kreds omkring strandhøjens velhavende ejer. Alle er de mere eller mindre excentriske eller har stærke særinteresser, og alle viser de sig at have haft en relation til Helga. Men hvem har været ven og hvem fjende? Hvad gemmer der sig bag Helgas voldsomme interesse for området? Og hvordan er de to kvinder endt i strandhøjen?Min anmeldelse:
Kristian Swane, der er leder af Rigspolitiets drabstaskforce, er på vej på et legatophold på Hirsholmene udenfor Frederikshavn, da hans orlov inddrages. Han må indstille sit skriveprojekt om drab, et skriveprojekt meget lig de bøger der i virkeligheden udkommer med efterforskere som forfattere.

Nu må vi så vente på Kristian Swanes bog, for han sendes/tager frivilligt til Læsø, hvor sagen begynder med fundet af de mumificerede lig af to unge piger. Er det arkæologiske fund eller nyere lig? Det skal opklares, og derfra tager sagen fart med mange ingredienser i den dramatiske historie.

Lokaliteten Læsø spiller især en rolle i bogen i kraft af sin natur, mens bogen næsten udelukkende befolkes af tilrejsende aktører, hvor mødet med befolkningen og dens vilkår begrænser sig til korte møder - undtagen herfra er især en ung mand, Morgan, der spiller en af de centrale roller.

Jakob Knudsen er en forfatter, jeg med fornøjelse har fulgt siden hans debut i 2010 med "Håbefulde hjerte", og jeg har også anmeldt den forrige (bind 4 i serien) "Hjemløs" HER. Den var efter min mening seriens hidtil bedste, og den gang skrev jeg, at Jakobs helt personlige skrivestil altid inkluderer etiske og filosofiske overvejelser, som indgår i beskrivelserne af sagen og opklaringen af den. Sådan er det heldigvis også denne gang - mest i nogle dialoger mellem personerne. De steder viser Kristian Swanes (og Jakob Knudsens) store viden om og interesse for filosofi.

Noget andet, jeg rigtig godt har kunnet lide i Jakob Knudsens forfatterskab, er de samfundsrelevante emner, han har taget op og sat ind i sine kriminalhistorier. Som jeg ser det, så er der denne gang dog alt for mange elementer i kombinationen mellem krimihistorien og de mange omkringliggende emner.

Nutidige lokale konflikter om udvinding af naturgas på Læsø samt øens svære vilkår som en del af Vandkantsdanmark blander sig med en excentrisk kunstners avancerede projekt, en rig investors engagementer, et militærindustrielt projekt om camouflagefarve, eftervirkningerne af Tjernobyl samt en hekskult, der dyrker en shamanistisk naturreligion. Det er alt sammen dele af plottet, der denne gang virker ufokuseret og rigeligt konstrueret i forhold til det, jeg tidligere har oplevet fra Jakob Knudsens hånd. Bogen er dramatisk og rigtig velskrevet, men når historien ikke virker sammenhængende og overbevisende i sin opbygning, oplevede jeg bogen som skuffende i forhold til min høje forventninger.

Derfor bliver det til 7 point på min krimispændingsskydeskive og 3 krimihjerter på krimifan.dk.

Jakob Knudsen
Pigerne i strandhøjen
People's Press, 2019
342 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.INTERVIEW MED PERNILLA ERICSON OM ERLAGRUPPEN

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 30 Apr, 2019 21:37

På Krimimessen 2019 lavede jeg et interview med den svenske forfatter Pernilla Ericson.

Læs om hendes forfatterskab og især om den nyeste bog i serien ”Vildfremmed”, der er en barsk sag baseret på virkelige hændelser.

Hent interviewet HERPernilla Ericson: Vildfremmed

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 30 Apr, 2019 21:35

Fra bogens bagside:
En vildfremmed, beruset mand tiltvinger sig adgang til en kvindes hjem i Södermalm i Stockholm og voldtager hende brutalt. Politiet pågriber manden på gerningsstedet, og sagen ser ud til at være ligetil. Men da manden har en skriftlig invitation, falder opklaringen sammen som en korthus, og han går fri. Politiet begynder at grave i sagen, og det bliver optakten til en efterforskning, som savner fortilfælde med voldtægtsmænd, som ikke kan dømmes. Frygten spreder sig, og Erlagruppen med Liv Kaspi i spidsen påtager sig den svære opgave med at finde de gerningsmænd, som forfølger og terroriserer kvinder. Samtidig kæmper Liv Kaspi med sit privatliv. Hun elsker en mand med en lyssky fortid – men kan hun stole på ham?


Min anmeldelse:
Fordi jeg allerede havde læst de første to ind i Pernilla Ericsons serie med Erlagruppen "Sporene vi efterlader os" og "Jeg finder dig" var jeg sikker på, at jeg også skulle læse denne nye bog. Og jeg blev bestemt ikke skuffet. Tværtimod. Læs min anmeldelse af nummer 2 HER

Alene læst som roman og krimihistorie fungerer ""Vildfremmed" fantastisk godt. I sædvanlig velformuleret og koncentreret fortællestil formidles i romanform en fuldstændig vild historie om voldtægter og chikanerier mod kvinder.

På bagsiden stod der ganske vist, at bogen er baseret på en virkelig hændelse, og det uddybes i et kort efterskrift, men at baggrunden for historien var så voldsom, som den faktisk var, gik først for alvor op for mig, da jeg på Krimimessen 2019 interviewede Pernilla Ericson. Det interview kan læses HER

Bogens faktuelle baggrund tilføjede min læsning en ekstra og meget stærk dimension. Det er en spændende og spændende fortalt historie, der samtidig er tankevækkende og gruopvækkende i sit indhold.

Selve historien er kort beskrevet på bogens bagside, så jeg mener ikke, det er nødvendigt at fortælle yderligere om selve plottet. I skal bare vide, at Pernilla Ericsons faste team Erlagruppen også denne gang kommer på en svær opgave, der kræver alle 4 medlemmers samlede og meget forskellige kompetencer for at retfærdigheden - modsat i virkelighedens sag - på en måde sker fyldest.

Netop Erlagruppen er sammen med Pernilla Ericsons fortælleform og feministiske udgangspunkt hele seriens styrke. Tilsammen gør det bøgerne til noget særligt i en tid, hvor tendensen er de bredere fortællinger på mange, mange flere sider.

"Vildfremmed" får 9 point på min spændingskrimiskydeskive og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

PS
Vil du høre Pernilla Ericsson fortælle om bogen, kan et interview fra en af scenerne på Krimimessen 2019 ses og høres HER.

PPS
Endnu et læsetip lidt i samme genre:

At barske og voldsomme sider af virkeligheden kan give stof til romaner, har jeg oplevet tidligere, da jeg læste Susanne Staun: "Velkommen til mit mareridt. Det er en barsk bog om, hvordan psykopatiske mænd udøver overgreb mod kvinder, og den er også meget tæt baseret på virkeligheden. Jeg skrev lektørudtalelse på bogen på bogen. Læs den i fanebladet Anmeldelser HER. Kender I ikke den bog, så læs den!


Pernilla Ericson
Vildfremmed
HarperCollins
Nordic, 2019
301 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Elsebeth Egholm: Frit fald

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 27 Apr, 2019 13:51

I denne direkte fortsættelse af serien om den aarhusianske læge og klatrende kunstner, Rina, knyttes enderne i sagen fra første bind om den dræbte klatrer, Henrik.


Fra bogens bagside:
Rina lever et dobbeltliv. Om dagen er hun praktiserende læge i Aarhus, om natten forvandler hun sig til Private Eye, byens anonyme street artist, som klatrer høje bygninger. Men hendes sikkerhed i klatringen har lidt et knæk. Lige siden en ung klatrer blev sparket i døden fra sjette etage, har hun været grebet af en uvant nervøsitet og skyldfølelse. Hun begår fejl, og hun er ikke den eneste. En frygt har bedt sig i klatremiljøet, hvor det forlyder, at den dræbte var på sporet af Private Eyes virkelige identitet. Rina indser, at morderen må findes, før vedkommende - der måske selv er en formidabel klatrer - slår til igen.

Opklaringen bringer hende sammen med efterforskeren Helge Stanek, som arbejder på en sag om en løsrevet arm, der er skyllet op på Djursland. Sammen og hver for sig liver de trukket ind i et spind af lånehajer, vold og udnyttelse af kvinder. Men hvem er ven, og hvem er fjende, når man ikke kan genkende ansigter?


Min anmeldelse:
Jeg var meget begejstret for den første bog om Rina - "Jeg finder dig altid" (Læs min anmeldelse HER). Heri opklaredes det afgørende dødsfald af den unge klatrer, Henrik, ikke, mens andre sager blev opklaret, samtidig med at seriens hovedpersoner blev præsenteret.

Denne nye bog er en direkte fortsættelse heraf og for mig at se ikke et selvstændigt bind i serien, sådan som bogen beskrives på bagsiden. Mordet på klatreren er den gennemgående sag, der er førende for hele bogens forløb. Samtidig involverer opklaringen en anden sag, der er inspireret af en faktisk sag fra Syddjurs, men det vil spolere spændingen noget at afsløre mere. (Men i modsætning til den faktiske sag sker der flere mord her).

Forholdet mellem Rina og efterforskeren Stanek udvikler sig fortsat, men langsomt, mens Rinas baggrund med den styrende mor og den forsvundne bror, der spillede stærkt ind i bind 1, slet ikke er en del af historien denne gang. Det er underligt, at de elementer er forsvundet.

Jeg var rimeligt underholdt, men som det sikkert fremgår ikke i samme grad, som da jeg læste første bind. Medvirkende til min lidt dalende entusiasme er de urealistiske elementer med Rinas selvstændige efterforskning i kombination mellem hendes arbejde som læge og hendes aktiviteter som klatrende kunstner, hendes samarbejde med Stanek, og ikke mindst det interne samarbejde i politiet f.eks. mellem Stanek og hans kvindelige chef. Der virker ikke overbevisende og logisk.

Mens den for mig ikke fungerer optimalt som fortælling, kan jeg sagtens se den filmatiseret. Der er en del dramatiske optrin, der ville kunne gøre sig på film, kulminerende med den sidste actionscene.

Jeg er spændt på, om og hvordan serien fortsætter, for i denne bog bindes enderne sammen i sagerne fra begge bøger. Tilbage står kun de uforløste forhold mellem hovedpersonerne, så der må nye sager til i en evt. fortsættelse - og gerne også noget mere. Jeg venter spændt og gemmer nogle point til senere. Det bliver til 7 skydeskivepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Elsebeth Egholm
Frit fald
Politikens Forlag, 2019
426 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlagetNele Neuhaus: De levende og de døde

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 24 Apr, 2019 20:09

Først myrdes 1 måske tilfældig kvinde, men senere myrdes flere. Er de også tilfældige ofre, eller er der et mønster? Læs selv mere i denne interessante og spændende krimi fra Tyskland.

Fra bogens bagside:
Idyllen er en illusion.

Julefreden er ved at sænke sig over politienheden K11 i Hafheim. Vicepolitikommissær Pia Kirchhoff står med den ene fod ude ad døren på vej på juleferie, da telefonen ringer: En ældre dame er blevet skudt ned i nærheden af byen Eschborn små femten kilometer fra Frankfurt am Main. Kvinden levede et tilsyneladende stille og anonymt liv og havde ingen oplagte uvenner eller fjender, så hvorfor dræbe netop hende?

Pia Kirchhoffs bryllupsrejse sydpå er definitivt røget i vasken, og ferien står i stedet på arbejde. I samarbejde med sin chef, Oliver von Bodenstein, går hun i gang med at lede efter en morder, der tilsyneladende dræber tilfældigt. Men undervejs i efterforskningen kommer de på sporet af en menneskelig tragedie. En tragedie der stiller uomgængelige spørgsmål til forholdet mellem livet og døden.

Min anmeldelse:
Ud over den kvinde, der nævnes i bagsideteksten, dræbes en række andre tilsyneladende tilfældige ofre, men efter grundig efterforskning tegner der sig efterhånden et mønster. Det bliver en højdramatisk sag, der kræver sit af det det samlede efterforskningshold. Interessant er det også i korte afsnit at følge morderens planlægning og udførsel af sine drab.

Som sædvanligt for Nele Neuhaus er der grundige miljø- og personbeskrivelser, så alle personers tanker og bevæggrunde klargøres undervejs, og det giver dels en bog med mange sider og dels en bog, hvor tempoet ikke er særlig højt på trods af dramatik og spænding. De mange sider er også i dette tilfælde i overkanten, synes jeg, men når jeg alligevel synes rigtigt godt om bogen (og de andre jeg har læst af Neuhaus), skyldes det både de interessante emner, bøgerne tager op, og det anderledes miljø, bøgerne foregår i. Der er ikke mange krimier fra det moderne Tyskland, og det er interessant at få mere at vide om livet i Taunus-området - og samtidig få en spændende historie.

Der er 9 bind i denne tyske serie, men bind 1-3 og 8-9 er ikke oversat (endnu?)

Ud over dette seneste bind 7 i serien på dansk har jeg også anmeldt de øvrige oversatte:
4: Snehvide skal dø - HER
5: Den der sår vind - HER
6: Ulven - HER

Igen vælger jeg at give en bog i serien 8 point på min spændingskrimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Nele Neuhaus
De levende og de døde
People's. Press, 2019
505 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.Next »