Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Tom Rachman: Den italienske mester

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 18 Mar, 2019 12:46

Fra bogens bagside:
Rom 1955. En rig amerikansk kunsthandler har samlet amerikanske kunstnere og kunstinteresserede til fest i sin overdådige romerske villa. Til stede er også den verdensberømte kunstmaler Bear Bavinsky. Han er en bjørn af en mand, storskrydende og charmerende og kendt for sine vilde, farverige og stærkt sensuelle malerier.

Mens han underholder selskabet med historier om rivalerne Picasso og Pollock, står en kvinde og betragter ham på afstand. Det er Natalie, hans kone. En dybt begavet, men fuldstændig overset kunstner. Hun knuger sin femårige søns hånd.

Sønnen hedder Charles, han liver kaldt Pinch, og romanen handler om ham. Han lever hele sit liv i skyggen af sin dominerende far, indtil han en dag kommer på en dristig og vanvittig plan, der vil forandre kunsthistorien for altid.


Min anmeldelse:
Det var med store forventninger, jeg begyndte læsningen af denne bog. Jeg havde nemlig virkelig haft stor fornøjelse og nydelse med læsningen af Tom Rahmans to andre bøger på dansk:

"De ufuldkomne" (2011) om bl.a. de økonomiske problemer på en engelsksproget avis, der udgives i Rom samt især den fascinerende "Storhed og fald" (2014), hvor en ung kvinde i 2011 rejser rundt i verden på jagt efter sin identitet gennem en intens søgen efter sandheden om sin baggrund og opvækst siden 1988. Både på grund af stilen og selve historien var det en gribende og interessant læseoplevelse.

Rachmans evne til at finde på originale historier og til at skrive smukt og gribende viser sig også klart i denne roman, der har flere parallelle emner: En søns livslange opgør med en dominerende far i en hård kamp for at skabe sit eget liv samtidig med en beskrivelse af en ubarmhjertig og økonomisk styret kunstverden fyldt med falskhed, kammerateri samt selvpromoverende og/eller medieskabte helte.

Fra den femårige Charles/Pinch og hans mors liv med Bear i 1955 får vi en kronologisk beskrivelse af begivenheder og situationen for de centrale personer med Pinch som udgangspunkt. Det sker med kapitler fra Rom, Toronto, London, USA og Sydfrankrig i 1965, 1971,1975, 1976, 1981, 1985, 1990, 1996, 1998, 2002, 2007, 2011 og 2018.

Det bliver en fascinerende fortalt historie om et langt livs kamp for at finde sine egne ben og sin identitet. Såvel mulighederne for at Pinch kunne udvikle sin egen kreative side og at hans mor, Natalie, kunne blive anerkendt som den fremragende keramiker, ser ret umulige ud. Pinch arbejder især som sproglærer, mens moderen, der bliver forladt af/skilt fra Bear klarer sig på bedste beskub - begge jævnligt økonomisk støttet af Bear.

Pinch har svært ved at etablere faste forhold, og får aldrig etableret sin egen familie. Det fylder eget i hans liv og selvfølgelig også noget i bogen. Samtidig har Bear undervejs lagt sig 17 børn til med en del kvinder, og det skaber problemer, da Bear dør på dramatisk vis,

Pinch er indsat som enearving af bl.a. en del aldrig udstillede malerier, men de 16 andre børn vil alle også gerne arve. De problemer skal Pinch også slås med, samtidig med, at hans helbred bliver dårligere.

Hvordan det hele ender på både retfærdig og finurlig vis, må I selv læse. Det vil give alle læsere af velskrevne og gode historier med både tyngde og lethed en rigtig god oplevelse. Husk at give dig god tid til at læse historien om den italienske mester.

Bogen får 5 sikre stjerner.

Tom Rachman
Den italienske mester
Politikens Forlag, 2019
352 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post226

Kelsey Miller: Venner – I’ll Be There For You – Den om Friends

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 10 Feb, 2019 22:57

Jeg giver denne gang med stor fornøjelse ordet til endnu en gæsteanmelder, min niece Ida Boisen, der selv præsenterer sig som Friends-fan.

Hun er nøje udvalgt som anmelder, for jeg kender ingen anden, der ved så meget om TV-serien Friends – viden samlet op ved utallige timers selskab med serien hjemme, hos (andre) Venner og i vores families sommerhus, hvor jeg af og til har været med på en kigger.

Fra forlagets omtale:
Friends forever! De var seks venner, der blev en familie. Det var en tv-serie, der blev et fænomen. Hvad var det, der gjorde, at en sitcom om seks unge i New York kunne få millioner af kvinder til at få samme frisure – og inderne til at drikke kaffe?

Det startede i 1994 med en serie, der formåede at tale til generation X – og holde dem i tale i et helt årti. En serie, der stadig lever, og i dag er en vaskeægte klassiker, der bliver ved med at appellere til nye generationer af seere.

I "Venner - I'll be there for you" er Kelsey Miller gået tilbage i arkiverne, og forklarer, hvorfor serien fik sin enorme popularitet, og hvorfor vi stadig griner af den i dag. Bogen er med sine mange sjove anekdoter, spændende stjerneinterviews og interessante kommentarer et must for alle fans af serien.

I’ll be there den ultimative bog om Venner – til fans af serien i alle aldre og generationer, før og nu.


________________


Ida Boisens anmeldelse:
På samme måde som andre kan huske, hvor de befandt sig, da Danmark vandt VM i fodbold i ’92, eller da Trump blev valgt som præsident i USA, kan jeg huske, hvor jeg befandt mig, første gang jeg så Friends. Jeg var hjemme hos en veninde, og hun havde netop fået de første seks afsnit på et VHS-bånd optaget fra TV. Det var i 2005, og siden den dag har Vennerne altid været der for mig.

I ”Venner – I’ll be there for you” skildrer journalist og forfatter Kelsey Miller historien om Friends fra seriens tilblivelse, og til den sidste episode sendes i 2004. Skildringen krydres undervejs med Millers egne analyser af, hvorfor serien blev så stort et hit, og hvordan den har haft indflydelse på alt lige fra hårmode og kaffevaner til amerikanske seeres følelsesmæssige bearbejdning af 9/11.

Fordi det omtrent er 15 år siden, det sidste afsnit af Friends rullede over tv-skærmene, kan man på forhånd komme til at mistænke en bog som Millers for blot at være en gentagelse af tidligere fan-bøgers småtrivielle og sladderbladslignende beretning om de seks venner - for hvad nyt skulle der være at berette om? Miller undgår dog på fin vis at bekræfte denne fordom, idet hun i sin skildring af Friends’ udvikling og betydning konsekvent inddrager seriens daværende kontekst og seriens tidmæssige placering i amerikansk tv-historie.

Fordi serien netop har 15-25 år på bagen, bliver det muligt for Miller at observere serien på afstand og i sin helhed - og det kommer der interessante passager ud af. Hele sæsoner, afsnit, scener og tilmed jokes får således en ny og dybere mening, når de forstås i forhold til dén konkrete tid de blev produceret i.

Samtidig rykker Millers skildring af serien sig endnu længere væk fra sladderbladslignende tendenser, idet hun i løbet af skildringen på undersøgende vis beskriver de utallige kritikpunkter, serien har fået i sin eftertid – herunder den opsigtsvækkende mangel på farvede karakterer, et utal af homofobiske jokes og gentagende eksempler på ”fat-shaming” såvel som ”slut-shaming”. Idet Miller vælger at inkludere disse mere kritiske afsnit i bogen, opstår der et tiltrængt brud med det ellers så hyggelige Friends univers, og man bliver som læser og fan udfordret til selv at reflektere over de forskellige kritikpunkter. På den måde hæver bogen sig fra ”blot” at være underholdende til også at være tankevækkende læsning.

Jeg giver bogen 4 ud af 5 store Central Perk kaffekopper.

Ida Boisen, Friends-fan


Kelsey Miller
Venner – I’ll Be There For You – Den om Friends
HarperCollins
Nordic, 2018
352 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post219

Carolina Setterwall: Lad os håbe det bedste

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 28 Jan, 2019 11:29

Fra bogens bagside:
"Den sidste gang, jeg siger godnat til dig, ved jeg ikke, at det er sidste gang, jeg gør det. Hvis jeg havde vidst det, havde jeg nok lagt mere energi i afskeden. I stedet siger jeg, at jeg tror, jeg vil gå ind og lægge mig. Du protesterer ikke. Stadig med blikket rettet mod computeren lader du mig gå, og jeg går, for allersidste gang går jeg fra dig. Jeg tror, at vi ses i morgen tidlig. Det gør vi ikke. Vi ses aldrig mere."

"Lad os håbe på det bedste" er en lysende historie om kærlighed - fortalt fra den skelsættende morgen, da Carolina finder sin kæreste død i sengen. Med ét slag er deres småfrustrerede hverdag som par og og ung familie forbi, og alting står i et andet lys.

Bogen er en uforfærdet ransagelse af døden og ikke mindst af livet. En intens og klarsynet skildring af to mennesker, et parforhold og en familie, fra det første mødes boblende forelskelse til den sidste afskeds frysende sorg. Et liv, der trods ihærdig planlægning bestemmer sig for at blive noget helt andet.


Min anmeldelse:
Det var en hård og stærk bog at læse - samt smukt skrevet, gribende og givende.

Første halvdel af bogen følger to skiftende kronologiske spor frem til december 2014 med den første jul efter Carolinas kærestes død. Sporene er dels tiden fra april 2009, da Carolina og han mødtes, og tiden fra oktober 2014 da han dør. Den sidste del af bogen beskriver tiden fra januar 2015 og frem til oktober 2016 med begivenhederne og Carolinas tankerne som ung enke og enlig mor til lille Ivan.

Teksten er skrevet som henvendt direkte til kæresten både før og efter hans død, og det gør bogen til et endnu stærkere dokument om kærlighed, sorg, overlevelse, familieskab, venskaber og fremtidsbekymringer m.m.

Min læsehastighed blev helt naturligt holdt nede, fordi bogens tone er så intens, og fordi dens stil er så knugende ærlig, at den både er en litterær nydelse og meget tankevækkende at læse.

Bogen virkede stærkt på mig, fordi den opleves gennemført ægte og dybt personlig fra forfatterens side, og det må have været en umådelig stor kraftanstrengelse at give sin personlige sorg et så stærkt litterært udtryk, og i en form der helt sikkert på flere måder vil være af stor værdi for andre.

Jeg har egentlig lyst til at skrive mere om bogen, men lader være, dels fordi jeg mener, at jeg har givet et tilstrækkeligt godt indtryk af bogen, men især fordi bogen står så stærkt i sig selv. Læs den!

Havde jeg flere end min skalas 5 stjerner at dele ud af, ville jeg gøre det!

Carolina Setterwall
Lad os håbe det bedste
Hr. Ferdinand, 2019
358 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post215

Michael Sand: Europa rundt - med jagtriffel og kamera

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 27 Jan, 2019 11:57


Fra bogens bagside:
"Europa rundt - med jagtriffel og kamera" er en inspirerende samling jagtoplevelser. Alle rigt illustreret og ledsaget af faktuelle oplysninger om jagten og de vildtarter, der jages.

I bogen har Michael Sand samlet nogle af sine bedste udgivelser, som har det fællestræk, at der er vidt forskellige og alle er oplevet i Europa.

I bogen kan der kun læses én artikel om jagt på kronhjort og tilsvarende én om jagt på vildsvin etc. Denne prioritering har givet plads til at beskrive jagten på langt flere vildtarter. Det er en bog for alle jægere, da bæredygtig jagt på stort set hele kontinentet er mere velorganiseret og nærværende end nogensinde tidligere.


Min anmeldelse:
Nordjyske Michael Sand er naturfotograf og står bl.a. bag hjemmesiden netnatur.dk, og han har på eget forlag i snart mange år udgivet en ny årlig bog i en serie fremragende jagt- og naturbøger. Dertil kommer den uforlignelige og fantastiske "Forsvaret og naturen", som er en af de absolut smukkeste naturbøger og fotoværker nogensinde.

Jeg har anmeldt en del af dem som lektør og har også kort blogget om den forrige bog "Verden rundt som jæger, lystfisker og far" - //blog.drustrup.dk/#post121

I denne seneste bog er fokus på natur og jagt i Europa, og hertil har Michael Sand sammensat en flot buket af artikler fra sine tidligere udgivelser. Med artikler om jagten på i alt 15 forskellige vildtarter i 9 europæiske lande er der noget for alle jægere uanset foretrukken jagtform.

Historierne er oplevet af Michael Sand, og de fortælles i en direkte og engageret journalistisk stil, der giver en rigtig god læseoplevelse og lige så megen udlængsel. Bogen er således fremragende formidling i billeder og ord af jagt- og naturoplevelser. Det er en bog, der kan nydes bredt også af ikke-jægere, for alle jagt- og naturinteresserede samt naturfotografer vil finde fornøjelse og inspiration i bogens historier og fotos. For især billedsiden hæver de enkelte artikler og helheden op på et niveau over artikler i jagttidsskrifter og øvrige udgivelser i bogform af jagtberetninger.

En sikker 4-stjernet oplevelse.

Michael Sand
Europa rundt - med jagtriffel og kamera
Forlaget Michael Sand i samarbejde med Netnatur, 2018
253 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post214

Catharina Ingelman-Sundberg: Med fusk i fejemøget

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 08 Jan, 2019 12:26

Fra bogens bagside:
Märtha Andersson drømmer om et sted, hvor seniorer kan leve sammen og nyde tilværelsen. Nærmest en lille, gammeldags by, hvor alle har det godt. En vintageby eller en glædesby måske? Eller hvorfor ikke et oldekollerup? Der er bare det, at glædesbyen eller oldekolle-eldoradoet sikkert vil koste kassen! Hun deler sine planer med de andre i Pensionistbandens nye bolig, en forsømt villa på Djursholm i Danderyd. De behøver penge, mange penge, for at kunne gøre livet lidt sjovere og bedre for de ældre. Og hvorfor ikke følge det private erhvervslivs eksempel og uddele bonusser, men til de lavtlønnede i omsorgssektoren?

Et spektakulært bankrøveri indbringer Pensionistbanden over ti millioner kroner i sedler, fem guldbarrer, tre møntsamling og en frimærkesamling, som går til. Med det rækker kun til at indrette en pram i Stockholm med wellness, gourmetrestaurant og speeddating for seniorer. De beslutter sig for at gå efter de store penge, og da de rejser til Saint-Tropez for at snøre milliardærer blandt luksusyachterne, er det godt, at de hver især har en stor portion livserfaring med i bagagen.


Min anmeldelse:
Året 2019 begynder med læsning og anmeldelse af en bagatelagtig - men underholdende - bog. Jeg kan rigtigt godt lide satire, humor og røverhistorier ind imellem andre enten mere seriøse eller mere gruopvækkende bøger. Da jeg havde læst forfatterens første bog om Pensionistbanden "Med kup og kaffelikør" og var blevet godt adspredt og underholdt, ville jeg prøve med denne tredje bog på dansk om banden, selv om jeg ikke havde læst den mellemliggende "Med rov i rollatoren".

Jeg var en del mindre underholdt af denne bog end af den første. Det virkede på mig, som om der var for lidt fokus på det grundlæggende groteske og underholdende, for der er meget mere interessant at fortælle om Pensionistbanden og deres helt særlige moral. I denne bog er der kommet flere historier ind og flere effekter. Derfor får jeg det indtryk, at det hele ikke hænger godt nok sammen og virker lidt overlæsset. Vel er det rimeligt underholdende læsning undervejs - lidt som at se en tidlig film med Olsenbanden - men bortset fra frustrationen over det jeg ikke fik, efterlader bogen ikke det store indtryk

På bogens forside loves ”en samfundssatirisk røverhistorie”. Røverhistorie: ja, men egentlig ikke ret meget samfundssatire, selv om finanssvindlere, besparelser i omsorgssektoren samt østeuropæiske gangstere spiller centrale roller.

Desuden mangler bogen den charme og varme, jeg har fundet i de bøger, jeg har læst af Karin Brunk Holmqvist.

Måske lyder det for negativt, for som tidligere skrevet blev jeg da underholdt undervejs, men er samtidig ærgerlig over at det ikke skete i højere grad. Derfor bliver det ”kun” til 3 stjerner ud af 5.

Catharina Ingelman-Sundberg
Med fusk i fejemøget
People's Press, 2018
415 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post209
Next »