Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Catharina Ingelman-Sundberg: Med fusk i fejemøget

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 08 Jan, 2019 12:26

Fra bogens bagside:
Märtha Andersson drømmer om et sted, hvor seniorer kan leve sammen og nyde tilværelsen. Nærmest en lille, gammeldags by, hvor alle har det godt. En vintageby eller en glædesby måske? Eller hvorfor ikke et oldekollerup? Der er bare det, at glædesbyen eller oldekolle-eldoradoet sikkert vil koste kassen! Hun deler sine planer med de andre i Pensionistbandens nye bolig, en forsømt villa på Djursholm i Danderyd. De behøver penge, mange penge, for at kunne gøre livet lidt sjovere og bedre for de ældre. Og hvorfor ikke følge det private erhvervslivs eksempel og uddele bonusser, men til de lavtlønnede i omsorgssektoren?

Et spektakulært bankrøveri indbringer Pensionistbanden over ti millioner kroner i sedler, fem guldbarrer, tre møntsamling og en frimærkesamling, som går til. Med det rækker kun til at indrette en pram i Stockholm med wellness, gourmetrestaurant og speeddating for seniorer. De beslutter sig for at gå efter de store penge, og da de rejser til Saint-Tropez for at snøre milliardærer blandt luksusyachterne, er det godt, at de hver især har en stor portion livserfaring med i bagagen.


Min anmeldelse:
Året 2019 begynder med læsning og anmeldelse af en bagatelagtig - men underholdende - bog. Jeg kan rigtigt godt lide satire, humor og røverhistorier ind imellem andre enten mere seriøse eller mere gruopvækkende bøger. Da jeg havde læst forfatterens første bog om Pensionistbanden "Med kup og kaffelikør" og var blevet godt adspredt og underholdt, ville jeg prøve med denne tredje bog på dansk om banden, selv om jeg ikke havde læst den mellemliggende "Med rov i rollatoren".

Jeg var en del mindre underholdt af denne bog end af den første. Det virkede på mig, som om der var for lidt fokus på det grundlæggende groteske og underholdende, for der er meget mere interessant at fortælle om Pensionistbanden og deres helt særlige moral. I denne bog er der kommet flere historier ind og flere effekter. Derfor får jeg det indtryk, at det hele ikke hænger godt nok sammen og virker lidt overlæsset. Vel er det rimeligt underholdende læsning undervejs - lidt som at se en tidlig film med Olsenbanden - men bortset fra frustrationen over det jeg ikke fik, efterlader bogen ikke det store indtryk

På bogens forside loves ”en samfundssatirisk røverhistorie”. Røverhistorie: ja, men egentlig ikke ret meget samfundssatire, selv om finanssvindlere, besparelser i omsorgssektoren samt østeuropæiske gangstere spiller centrale roller.

Desuden mangler bogen den charme og varme, jeg har fundet i de bøger, jeg har læst af Karin Brunk Holmqvist.

Måske lyder det for negativt, for som tidligere skrevet blev jeg da underholdt undervejs, men er samtidig ærgerlig over at det ikke skete i højere grad. Derfor bliver det ”kun” til 3 stjerner ud af 5.

Catharina Ingelman-Sundberg
Med fusk i fejemøget
People's Press, 2018
415 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post209

Fredrik Backman: Os mod jer

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 31 Dec, 2018 15:50


Fra bogens bagside:
Det er så nemt at hade hinanden, at det er ubegribeligt, vi evner at gøre det modsatte.

Bjørneby. I en snedækket skov i det høje nord ligger byen, hvis indbyggere rejser væk med samme hastighed, som arbejdspladserne forsvinder. Dem, der bliver, drømmer om storhed og succes. I en sport, ishockey! Men de husker også, at der er sket noget forfærdeligt på den bekostning.

Veninderne Maya og Ana tilbringer sommeren på en afsides ø og forsøger at glemme det, der er sket. Det lykkes ikke. Rivaliseringen mellem Bjørneby og nabobyen Hed intensiveres, og en af byens unge hockeyspillere går rundt med en hemmelighed. Hvis den bliver afsløret, må beboerne i Bjørneby tage stilling til, hvad de er for en slags mennesker. Hvad Bjørneby egentlig står for. Det siges, at volden kom til byen det år, men det er løgn. Den var der allerede.


Min anmeldelse:
Det er den afsluttende bog af 2 om Bjørneby og dens beboere. Jeg var totalt fanget ind af historiens første bind "Bjørneby" (læs mere her: http://blog.drustrup.dk/#post109), og har siden ventet på fortsættelsen af beretningen om den lille by og folkene der. Den første bog sluttede dramatisk efter en voldtægt og splittelse i den lille by, og denne nye bog fortsætter direkte derefter, så det er ubetinget nødvendigt at læse bøgerne i den rigtige orden.

"Os mod jer" foregår i månederne efter bind 1, og der fortælles løbende, hvordan det siden går nogle af personerne, men det sker helt uden at tage luften ud af historien. Det hele fortælles på fremragende vis med såvel detaljer som overordnede linjer beskrevet på en måde, så min interesse blev holdt fanget 100 %, og mit læsetempo blev sat ned, så nydelsen ved at læse en god historie i et godt sprog blev forlænget.

Det er en gennemført kollektivroman, hvor de mange personer - børn, unge og voksne - følges kronologisk gennem bogen. Samtidig fortælles der om lokalpolitiske konspirationer og politikernes moral, om sportens betydning for et steds identitet, om kærlighedens vilkår på forskellige måder, om hooligans eller støttegruppe, om familieformer og om sammenhold samt om at tage ansvar for sin egen situation og at stå ved, hvem man er - samt om de konsekvenser alle valg har.

På den måde danner de mange enkeltpersoners oplevelser og holdninger et flot og sammenhængende øjebliksbillede af et lille samfund. Jeg sidder tilbage med et indtryk af Bjørneby som et aktuelt eksempel på en social struktur i et samfund, der er noget i splid med sig selv om retning og indhold. Det er samtidig et gribende og velformuleret indblik i mellemmenneskelige relationer og deres konsekvenser. Stærk læsning!

Samlet set får de to bøger mine maksimale 5 stjerner!

Fredrik Backman
Os mod jer
People's Press, 2018
497 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post208

Michael Gonzales i samarbejde med Annisette: Ild og frihed - 50 år med The Savage Rose

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 21 Dec, 2018 13:04

Fra bogens bagside:
The Savage Rose er uden sidestykke i dansk musikhistorie. Gennem et halvt århundrede er gruppen gået deres helt egne veje. Kompromisløst søgende har de - med de to nøglepersoner Thomas og Annisette Koppel i front - skabt uforglemmelig musik.

For første gang præsenteres her den fulde historie om det legendariske band fortalt af Annisette selv. En rejse gennem fem årtier, der har ført orkestret og dets medlemmer fra store succeser som "Dødens triumf" og "Wild Child" til en selvvalgt tilværelse uden for den etablerede musikbranche, før de atter vendte tilbage til spotlyset med "Black Angel".

Bandets værdikamp har altid overskygget behovet for hitlisteplaceringer, og deres historie er et fascinerende indblik i en verden af autenticitet, stålsat retfærdighedskamp og magisk musik. En musik, som i dag lever videre med nye, unge musikere, men stadig båret frem af Annisettes store stemme, der gør den til en lige så gnistrende og vital oplevelse som for 50 år siden.

Min anmeldelse:
Bagsidetekstens store ord om stor og unik musik er på ingen måde overdrevne! Nogle dyk ned i The Savage Roses store samling af musik var for mig både en tur tilbage til ungdommens musikalske og en bekræftelse af ordene. Det er storslået og unik musik, og det er på ingen måde muligt at overdrive gruppens betydning for og status i dansk musik! Den historie fortæller bogen på fremragende vis.

Det sker kronologisk og meget detaljeret, og det er både en af bogens styrker og svagheder. Svaghed, fordi der af og til bliver mange detaljer, så bogen bliver omfattende læsning, men der er jo også 50 års mangfoldig aktivitet at dække. Styrke fordi alt bidrager til historiens dybde og bredde.

Det sker med citat fra mange årenes medier og med citater fra mange fra mange af de relevante personer i gruppens cirkler, men primært med Annisette som kilde og fortæller. Det er den anden af bogens svagheder og styrker. En svaghed fordi Anders Koppel ikke har villet medvirke direkte i bogen, hvilket kunne have været rigtigt godt. En styrke fordi Annisette gør det fremragende med både hjerte og hoved. Det kunne ikke gøre bedre.

Alt i alt er bogen meget mere domineret af dens styrker end dens svagheder! Det er en fornøjelse at følge Annisettes og orkestrets skiftende medlemmer på deres musikalske rejse gennem årtierne, samtidig at blive ajour med udviklingen i musikbranchen. Det er desuden en god oplevelse at læse den stærke og personlige historie om et dybt politisk engagement baseret på retfærdighedssans og solidaritet - et engagement med væsentlig betydning for orkestrets musikalske udtryk og karriere. De mange rigtigt gode fotos fra alle årene underbygger det fine helhedsindtryk på bedste vis.

Udover de mange fans af The Savage Rose, må bogen være helt nødvendig læsning for alle med interesse for dansk musikliv de seneste 50 år.

På grund af de overvejende styrker, skal bogen have 5 stjerner herfra.

Michael Gonzalez i samarbejde med Annisette
Ild og frihed - 50 år med The Savage Rose
Politikens Forlag, 2018
482 sider

Bogen er modtaget fra forlaget som anmeldereksemplar.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post206

ITALIENSK VIN af Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 18 Dec, 2018 13:38

Fra bogens bagside:
Italiensk vin er en dugfrisk og helt opdateret udgave af den tidligere Politikens bog om italiensk vin. Bogen er gennemrevideret med fuldstændig opdateret viden og alt det sidste nye, som er godt at vide om de italienske vine.

Bogen er skrevet af førende eksperter: Paolo Lolli, chef på restaurant "Casa d'Antino" og ejer af vinbutikken "Enoteca; Arne Ronold, "Master of Wine"", stifter og redaktør af det norske tidsskrift "Vinforum" og leder af "Nork Vinakademi"; Ole Udsen, førende ekspert på Syditaliens vine samt Thomas Ilkjær, som udover at være forfatter også er nogens faglige redaktør. Thomas Ilkjær er vinskribent på Politiken og vinmagasiner i Skandinavien samt stifter og leder af "Vinakademiet".


Kommentarer og spørgsmål:
Selv om jeg har rejst i Italien og både der og herhjemme har smagt meget - og ofte rigtigt godt - italiensk vin, så er jeg slet ikke ekspert på området. Som bibliotekar med vinøse interesser har jeg fulgt med i litteraturen på området, og har fulgt denne bog, siden 1. udgave kom i 2003 med en anden titel og på kun 376 sider. Jeg har selvfølgelig studeret den udgave lidt, og det samme gælder 2. udgaven fra 2008 på 408 sider.

Da denne 3. udgave kom, var jeg også nødt til også at studere den, for der må være sket en del på de 10 år og med godt end 100 sider mere. Det er der bestemt også, og ud over at være blevet lækrere som bogværk, er der masser af både ny og opdateret viden.

MEN jeg har bedt om og har fået rigtig godt hjælp fra en mere fagligt kvalificeret person nemlig en af mine faste vinpushere: vinhandler Søren Holmsgaard fra Supervin i Hjørring. På billedet øverst står han med bogen foran nogle supergode italienske vine på butikkens hylder.

Han er rigtigt god at få råd fra om (bl.a.) italiensk vin, så før jeg giver ordet til ham, har han svaret på et par spørgsmål:

Er det værd at købe bogen i stedet for 1 eller flere flasker god, italiensk vin?
Når nu jeg er vinhandler, er det et ret ondsindet spørgsmål, men jeg må svare ja

Hvilket italiensk vinhus / hvilken italiensk vin er din favorit, og hvad syntes du om beskrivelsen af dem i bogen?
Min yndlingsproducent er Casanova di Neri, som jeg selv har besøgt. De er lidt ”tyndt beskrevet”, men OK.Søren Holmsgaards anmeldelse:
Indrømmet! Jeg er vild med italiensk vin - også i bogform!

Bogen "Italiensk vin" er flot indbundet og i et flot design, der vil klæde enhver bogreol.

Rent visuelt er det en flot bog, og som fritidsfotograf er det en glæde at se alle de smukke billeder.

Endnu bedre bliver det, når indholdet studeres. Der er meget tekst at studere og mange oplysninger at fordøje, så det kunnet godt havde været en tør omgang at komme gennem bogen. Men på de indledende sider anbefales det heldigvis, at man bruger flydende studiemateriale, samtidig med at man læser. Det kan jeg fuldt ud tilslutte mig!

Bogen henvender sig både til elskeren og nyderen af italienske vine, men kan også bruges, hvis du skal på rejse i det italienske.

Efter at have læst bogen er jeg både som vinhandler og som vinelsker opdateret på nye trends for italienske vine mht. druesorter, dyrkningsmetoder og klassifikationer.

Det er på alle måder en bog, som får de varmeste anbefalinger herfra.

Italiensk vin
af Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen
Politikens Forlag, 2018
511 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post204

Jonas Jonasson: Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 12 Dec, 2018 22:11
Fra bogens bagside:
Allan Karlsson sidder på Bali og tæller ned til sin hundred og et-års fødselsdag. Han keder sig næsten lige så meget som lige inden, han kravlede ud ad vinduet på plejehjemmet et år tidligere.

Vennen Julius gør sit bedste for at muntre ham op. Han beslutter, at Allans fødselsdag skal fejres i en luftballon lastet med et par flasker champagne. På dagen flyver Allan, Julius og champagnen af sted over åbent hav, men det går, som det går, de lander midt i Det Indiske Ocean. Nu er alt håb ude. Eller? Allan er nu engang Allan. Der er et skib i det fjerne. Nordkoreansk.


Min anmeldelse:
Alle, der har læst den foregående og forunderlige bog "Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt", skal nødvendigvis også læse denne fortsættelse.

Og alle, der ikke har læst den første bog om Allan Karlsson, skal helt sikkert gå i gang med den og fortsætte med dette bind 2.

Fra begyndelsen var der slet ikke tale om, at der skulle komme en fortsættelse, men Allan Karlsson trænge sig så meget på hos Jonas Jonasson, at han måtte love Allan at skrive en fortsættelse. Læs den charmerende forklaring om baggrunden for fortsættelsen i det interview, Forlaget Modtryk har på dets hjemmeside HER:
https://modtryk.dk/interviews-list/jonas-jonasson-om-den-hundred-og-et-aarige-der-taenkte-at-han-taenkte-for-meget/

Jeg var meget, meget glad for bind 1 om den hundredårige med historien om hans utrolige oplevelser verden rundt som aktiv deltager i en lang række centrale begivenheder i verdenshistorien. Her møder han en perlerække af historiens nøglepersoner, men nok om den bog.

I den nye er synsvinklen helt anderledes, men lige så underholdende. I begyndelsen af bogen befinder Allan Karlsson sig på Bali sammen med sin ven, Julius, og pengene er næsten sluppet op, men den knibe slipper de ud af på deres sædvanlige heldige og usædvanlige vis, og så begynder løjerne.

Allan Karlsson får øjenene op for ny teknologi og fordyber sig i sin "sorte plade" - en iPad, der jo kan svare på alt, men som også får ham til at tænke. Det sker samtidig med, at han bliver indblandet i internationale konflikter om bl.a atomkraft og våbenoprustning samt politiske forhold verden rundt, men også absurde emner som svindel med aspargesdyrkning er med. Han møder en god del af de politiske ledere i dag - bl.a. et forrygende sjovt møde med Donald Trump, og den aktuelle og fremadskuende vinkel gør bogen endnu mere relevant og stærk læsning, end da Allan Karlsson mødte de historiske leder i løbet af hans første 100 år.

Bogen er på den måde ikke "kun" underholdende, men i lige så høj en bekymret status over verdens aktuelle skrøbelige tilstand og usikre fremtidsmuligheder. De synspunkter er af forfatteren lagt i munden på den 101-årige, og det virker rigtigt godt. I det afsluttende kapitel gør han situation op bl.a. sådan:

"Alt i alt var verden et bedre sted end for hundred år siden, også selvom udviklingen ikke så ud til at gå helt lige. Den gik op og ned i cyklusser. Så vidt Allan kunne bedømme, var udviklingen på vej ned. Der var risiko for, at det ikke ville vende igen, før tilstrækkeligt mange i tilstrækkelig lang tid havde opført sig tilstrækkeligt dårligt overfor hinanden."

Han tænker også, at "sandheden tabte terræn samtidig med intelligensen", og han bekymrer sig også over, at folk ikke længere taler med hinanden.

Samfundssatire med indbygget kritik af udviklingen på mange områder og planer samt absurde, morsomme og groteske situationer gør bogen til en fornøjelse at læse, og jeg vil da rigtigt gerne høre om Allan Karlssons tanker og oplevelser, når han engang er blevet endnu ældre.

Jeg kom i den forbindelse til at tænke på den 121-årige Jack Crabb, der på vanvittig morsom og tankevækkende måde gjorde status over både sit liv og USAs historie med bl.a. kritiske beskrivelser af behandlingen af landets oprindelige befolkning indianerne. Det skete i en af de bedste bøger, jeg har læst for mange, mange år siden, og som jeg jævnligt får frisket op, når Dustin Hoffman på uforglemmelig og mesterlig vis spiller rollen som Jack Crabb. Jeg tænker på bogen "En god dag at dø" af Thomas Berger. På engelsk er titlen "Little Big Man". Bogen udkom på dansk første gang i 1964 og senest i 1994, mens filmen med samme titler havde premiere i Danmark i 1970.

Mon Allan Karlsson bliver lige så gammel som Jack Crabb? Det ville ikke gøre noget for mig, så det håber jeg på!

Bogen får mine maksimale 5 stjerner.

Jonas Jonasson
Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget
Modtryk, 2018
374 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post203
Next »