Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Amor Towles: En gentleman i Moskva

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 31 Dec, 2017 16:19

Fra bogens bagside:
Grev Alexander Rostov, hofjægermester og ridder af Skt. Andreasordenen, residerer allerede i suite 317 på Hotel Metropol i Moskva, da han i foråret 1922 bliver stillet for ’Hastekomitéen under folkets intendantur for indre anliggender’ anklaget for at have skrevet et digt (og for ikke at ville fralægge sig sine adelstitler). Det er i årene umiddelbart efter Den Russiske Revolution, og Rostov idømmes livslang husarrest på hotellet. Træder han uden for hoveddøren, vil han blive skudt ned på stedet.

Alexander Rostov er en dannet og vidende mand med et ukueligt sind, men han har aldrig rørt en finger i hele sit liv. Nu skal han stige de 110 trin op til et lille hummer under loftet hver aften og ned igen hver morgen for at gå til hånde på hotellet. Det gør han i de næste fire årtier, og det kunne lyde som en trist skæbne. For grev Rostov bliver det en gave, og for de mange fantastiske mennesker omkring ham bliver det en fest.

Min anmeldelse:
Det er en på alle måde charmerende og fascinerende historie om en mands oplevelser i et forunderligt limbo mellem virkeligheden uden for hotellet, hvor han er i husarrest, og så hans aktiviteter indendørs og de mange personer, han stifter bekendtskab med her. Foruden at være et tidsbillede af en nation er bogen primært et portræt af en helt særlig person gennem sin arrestation som ung i 1922 og frem til bogens slutning og hans nye begyndelse i i 1954.

Bogen er på én gang baseret på historiske facts og fri fantasi, hvor ikke alt er sandsynligt, og blandingen er så perfekt, at 100 % historisk sandsynlighed ikke er afgørende. For hvordan skulle en aristokrat kunne få lov af et hårdt centralistisk styre til at blive boende i husarrest som en "forhenværende person" på et luksushotel? Det er således ikke en politisk vinklet historie, men den er på flere planer mere kulturelt baseret, og den giver mange billeder i lyd og farver gennem sine beskrivelser af fysiske rammer, interessante personer og musikken.

Filmen "Casablanca" spiller en central rolle sidst i bogen, men jeg kom også til at tænke på stemningen i den meget nyere film "Terminalen", hvor Tom Hanks befinder sig i et limbo. Men selv om jeg med rette instruktør også godt kunne se bogen filmatiseret, så står bogen flot alene.

Der er tale om et selvstændigt og unikt kunstværk, levende historiefortælling samt fremragende litteratur med en rørende og underholdende læseoplevelse. Kan ikke anbefales nok.

Den får ubetinget mine maksimale 5 stjerner!

Amor Towles
En gentleman i Moskva
Politikens Forlag, 2017
481 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post126

S.D. Robertson: Tid til at sige farvel

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 15 Dec, 2017 23:28

Fra bogens bagside:
Hvordan kan du forlade den, du elsker allerhøjest?

Will Curtis elsker sin datter over alt andet og vil gøre hvad som helst for hende. Lille Ella på seks år ved, at hendes far aldrig vil forlade hende, for det har han lovet, da hendes mor døde. Men det vil snart vise sig, at det løfte bliver sværere at holde, end Will nogensinde havde forestillet sig. Da han står overfor sit livs vanskeligste beslutning, opdager han nemlig, at det mest åbenlyse valg ikke altid er det rette. Men fremtiden er fuld af overraskelser, og snart må far og datter begive sig ud på deres livs rejse sammen.


Min
anmeldelse:
Kan en bog både være kærlig, barsk og sentimental på én gang?

Kan en bog samtidig opleves som gribende og måske af andre læsere som "for meget"?

Det kan denne bog.

Jeg afslører ikke for meget ved at fortælle, at Will dør i et uheld, for det fortælles ret hurtigt i bogen. Hans løfte til datteren kan således ikke holdes. Han vælger derfor ikke at "komme over på den anden side" med det samme. I stedet vælger han og får tilladelse til at blive som ånd i en periode. Sådan begynder bogen, og med Will som fortæller oplever vi datteren Ellas sorg og hendes følgende tid hos Wills forældre, samtidig med at han forsøger at få forbindelse til sin datter. Desuden følger vi et par (bogstaveligt talt) åndelige vejledere, der guider Will til at vælge mellem en permanent tilstand som ånd/spøgelse eller at "gå over på den anden side."

Bogen er ganske ureligiøs, så hverken Gud, Himmel eller det der er værre indgår i bogen, som har fokus på kærlighed og sorg i en familie og mellem generationerne.

For at få maksimal fornøjelse er det en fordel, at man som læser accepterer præmissen, at der er mere mellem himmel og jord samt at kontakt mellem levende og de dødes ånder kan lade sig gøre. Men selv uden at gøre dette, er der så mange dybe og rørende samtaler mellem især Will og datteren samt relevante overvejelser fra Wills side, at bogen bliver både god at læse som udgangspunkt for samtaler og diskussion samt interessant for mange læsere f.eks. i forbindelse med sorgarbejde.

En overraskende og interessant vinkel på et barsk situation og et relevant emne. 4 stjerner.

S.D. Robertson
Tid til at sige farvel
HarperCollinsNordic, 2017
331 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post122

Glædelig bogjul til hele familien

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 08 Dec, 2017 21:57

Disse 4 bøger - "Alfreds autoalfabet", "Sigurd fortæller om kongerækken", "Verden rundt - som jæger, lystfisker og far" og "Gastromand Extended" - får en samlet omtale, fordi de alle er helt oplagte gaveideer til jul, men de er også i lige så høj grad gode gaveideer hele året!

Det er bøger, som formidler gode oplevelser og nyttig viden på mange områder, så tilsammen vil de dække mange familiers behov bredt.

Jeg har nydt alle bøgerne meget og af forskelllige grunde, så giv jer endelig i kast med at læse mere om dem her, men endnu bedre vil det være at læse selv bogen, så giv dem som gaver til nogen, du holder af. (Det er også i orden også at være så glad for sig selv, at man køber dem som gaver til.... sig selv!)

God fornøjelse med bøgerne, som jeg har fået som anmeldereksemplarer fra forlagene.

ALFREDS AUTOALFABET af Christian Grau
Med forfatterens viden om biler og deres ejere samt hans rimeligt sikre sans for ordspil og rytme i alfabet-bøger er denne bog meget underholdende for både de ord- og bilnysgerrige børn fra 5-6 år OG for den voksne oplæser. At også voksne vil more og hygge sig undervejs skyldes dels de dele af teksten, som børn nok ikke forstår, men som er henvendt til voksne, og dels de utroligt charmerende illustrationer af Peter Heydenreich. De er også gode at studere for alle aldre.
En 4-stjernet læseoplevelse!

Til sidst en lille smagsprøve, inden I selv tager en køretur i Graus univers:
"Åh nej, det var det alfabet.
Med alle de biler, som Alfred har set.
Alle de biler, som Alfred han kender.
Og tro mig, det er fler', end de fleste har venner.

Christian Grau
Alfreds autoalfabet
Politikens Forlag, 2017

60 sider

SIGURD FORTÆLLER OM KONGERÆKKEN af Sigurd Barrett
Den gode Sigurd har efterhånden lavet en hel del bøger med fremragende formidling af forskellige og især historiske emner. Denne nyeste lægger sig tæt op ad "Sigurd fortæller danmarkshistorie", som jeg har skrevet om her: http://blog.drustrup.dk/#post25.

De 2 bøger supplerer hinanden på fornem vis og kan med fordel læses parallelt, hvor tidsperioderne passer sammen.

Historierne om de danske konger fra sognenes tidlige konger og frem til og med den kommende Kong Fredrik X fortælles med Sigurds sædvanlige humor kombineret med historisk indsigt, og det er en bog, som alle aldre vil kunne have fornøjelse af at få læst op, læse op eller bare at læse selv! Også unge og voksne, der lige skal have frisket historiske facts op, vil kunne lære en hel del!

Med bogen følger en mp3-cd, hvor Sigurd selv læser bogen op samt synger/spiller 13 sange om nogle af kongerne. Bogens meget underholdende og fagligt fornemme formidling giver 4 sikre stjerner, som burde være Dannebrogsordener.

Sigurd Barrett
Sigurd fortæller om kongerækken
Politikens Forlag, 2017
400 sider

VERDEN RUNDT - SOM JÆGER, LYSTFISKER OG FAR af Michael Sand
Michael Sand, der er naturfotograf og bl.a. står bag hjemmesiden netnatur.dk, og som har udgivet flere fremragende jagt- og naturbøger samt den uforligneligt smukke "Forsvaret og naturen", har i denne nye bog samlet en lang række historier om oplevelser med sin søn.i

Det er blevet en bog, som bringer læseren rundt i det meste af verden på naturoplevelser og ture med fiskestang og jagtvåben. Knægten har været så heldig at få lejlighed til at opleve så meget, at meget få børn og unge opnår det, men alligevel vil bogen kunne bruges til inspiration for både unge og forældre til at opsøge lignende store oplevelser. Er det ikke muligt, vil bogen hjemme i lænestolen kunne nydes af børn, unge og voksne i alle aldre for både de gode historier og de rigtigt gode fotos fra hele verden. En sikker 4-stjernet oplevelse!

Michael Sand
Verden rundt - som jæger, lystfisker og far
Forlaget Michael Sand i samarbejde med Netnatur.dk, 2017
252 sider

GASTROMAND EXTENDED
I december 2016 skrev jeg sådan om en anden kogebog: "I må alle have en rigtig ædelig jul! Og skulle I ikke få denne bog i julegave, så se at få den købt og brugt! Det var bogen "Alt bliver bare bedre med bacon"". Læs om den herlige bog på min blog: http://blog.drustrup.dk/#post31

Dette års juleanbefaling af en kogebog er "Gastromand Extended". Bogen udkom i 1. udgave i 2014 og er siden kommet i flere oplag. Alene det beviser bogens høje niveau og store nytteværdi. Da en tidligere kollega dengang lavede lektørudtalelse på bogen, fortalte han flere gange om bogen med høj vandstand på mundvandet, og han skrev bl,a. sådan: "Her er madoplevelser og køkkengear for både drenge- og blærerøve. Tonen er humoristisk, uhøjtidelig og ligetil. Billedside og layout er lækkert, og der er inspiration til utallige gastronomiske og anderledes middage."

Denne nye udgave er også på alle måde tiltrækkende og lækker. Og den giver lyst til sammen med madbloggerne bag Gastromand.dk at gå amok i køkkenet med adskillige af de inspirerende opskrifter. Jeg har allerede valgt en hel stribe retter ud, der skal afprøves så hurtigt som muligt!

Fra bogens bagside:
Bogen er en ny, opdateret udgave af den anmelderroste kogebogsbestseller fra Gastromand.
Dette stadig en uhøjtidelig geografisk proppet med inspiration til alle madentusiaster, der elsker at jonglere i køkkenet. Med kapitelnavne som fx Daten, Herrefrokosten og Tømmermændene giver Gastromændene et bud på, hvilke retter der er helt perfekte til en lang række situationer og begivenheder i enhver madglad mands liv.

Gastromand Extended : nu med sovs, sprut og sødt
Af gastromand.dk:
Anders Damm, Klaus Kjeldsen, Brian Lambæk og Mads Schytte
Politikens Forlag, 2017
273 sider  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post121

Turen går til vikingetiden

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 28 Nov, 2017 22:27

Fra bogens bagside
Bogen dækker små og store attraktioner i hele Danmark og viser vej til museer, ringborge, gravhøje, skibssætninger, runesten, vandreruter samt levendegjorte vikingemarkeder og bopladser, hvor man kan komme tæt på vikingetiden.

En lang række baggrundsartikler, skrevet af eksperter, går bag om vikingetidens historie og samfund, kunst og kultur, natur og geografi. Guiden er desuden rigt illustreret med fotos og kort.


Min anmeldelse:

Interessen for vikinger og vikingetiden har været stor til alle tider, og ser endda ud til at være blevet endnu større de seneste år. Det forstår jeg rigtigt godt, for vikingerne er interessante at beskæftige sig med, da de jo ikke kun har været drabelige krigere, men bl.a. også opdagelsesrejsende, politisk aktive samt dygtige håndværkere og handelsfolk.

Med denne guide, der er opbygget samme informative og inspirerende stil som de traditionelle rejseguider til hele verden, kan både de i forvejen vidende og de nysgerrige og interesserede i alle aldre tage på togt ind i vikingernes verden.

Turen og bogen indledes med de korte og velskrevne introduktioner til tiden helt fra samtidige vidnesbyrd og fund til eksempler på, hvordan vikingerne gennem tiden har sat deres præg på landskab, mad og kultur lige siden.

Derefter beskrives Danmark opdelt i 8 områder ved at vise, hvor man kan møde spor efter vikinger, og ud fra mit kendskab til emmet og landet, må jeg sige, at bogen virker ret dækkende, og der er rigtigt mange steder, det bliver spændende at besøge - både museer og steder. (Eneste anke er en alt for begrænset litteraturliste, men læg så turen forbi dit lokale bibliotek og bliv guidet videre.) Med bogen i hånden er det helt sikkert, at man får nogle gode oplevelser undervejs. God tur!

Jeg giver bogen 5 stjerner pga. den fremragende vidensformidling af et interessant emne.

Turen går til vikingetiden
Politikens Forlag, 2017
168 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post118
Next »