Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Litteraturens glemmekasser

DiversePosted by Per Drustrup 17 Sep, 2018 20:30

Glemte forfattere og deres lige så glemte bøger i antikvariater, genbrugsbutikker og sommerlandets bogreoler

Når nu forlagenes udgivelser hurtigt bliver så forældede, at de måske 1 år efter udgivelsen udfases fra lageret ved f.eks. at blive sendt på udsalg, og når bibliotekerne ofte automatisk kasserer bøger i vildskab, bare de ikke har været udlånt i 1, 2 eller 3 år - hvor kan man så som læser overraskes eller få pirret sin nysgerrighed ved mødet mellem ukendte bøger og forfattere.

Antikvariater bliver der færre af, og der her har jeg også tit fundet noget. Genbrugsbutikkerne er andre oplagte steder at gå på opdagelse, og her har jeg da heller ikke altid kunnet styre mig, selv om der slet ikke er plads på mine reoler.

Jeg har også oplevet, at feriesteder i ind- og udland - hoteller, lejligheder og sommerhuse m.v. - kan være interessante steder at gå på bogjagt. For nylig var jeg nogle dage i en lejlighed nær Hvide Sande, og der stod der flere bøger, som vakte min interesse. Bl.a. blev jeg helt nostalgisk over en Perry Mason-bog af Erle Stanley Gardner. Jeg opdagede også - og det er måske lidt flovt - at W. Somerset Maugham havde skrevet en bog, der hedder "Knivens æg". En titel jeg kender bedre som en fremragende bog af Abraham Verghese.

Det fik mig til at fundere over forfatterskabers udvikling, hvor kun nogle få bliver stående i folks og det litterære selskabs hukommelser. Hvem kan huske modtagerne af Nobelprisen i litteratur bare nogle år tilbage. Og et andet spørgsmål inspireret af feriedagene i det vestjyske: Hvem pokker er/var A. B. Guthrie, der i 1948 fik udgivet romanen "Højt til himlen" på Gyldendal, i det som i dag ville været et pænt stort oplag på 5000?

Sagen er nemlig den, at denne bog stod i reolen lige ved siden af min seng i ferielejligheden, og jeg begyndte at læse i den en aften, hvor jeg lige havde læst en anden bog færdig. Bare for at se, hvad det var for en bog. Jeg blev så fascineret af den historie, bogen fortalte i begyndelsen, at jeg måtte tage bogen med hjem for at læse den færdig.

Det er en dybt moralsk historie fra Det Vilde Vestens USA i perioden 1830-1843 om den unge mand, Boone, der gør op med sin voldelige og dominerende far. Han stjæler hans gamle riffel og stikker af for at drage længere vestpå i sin søgen efter lykke og et nyt liv. Han vil, som der står i bogen: ”ud og fange Bævere og slaas med Indianere og leve som en Mand". Undervejs på Boones farefulde færd oplever han på egen krop både datidens hårdhændede retssystem, svindlere, andre eventyrere, indianerludere med gonoré, krigeriske indianere, pelsjægere og pelshandlere, dramatiske oplevelser i den barske natur - inden han efter faderens død vender hjem for at lukke familiekapitlet og drager ud i det vilde vesten igen.

Man kan godt mærke mærkerne efter tidens tand i denne bog. Ud over at sproget er præget af tiden, og navneordene er skrevet med stort, så vil bogens stil fra omslag til det moralske indhold være uvant for læsere, der aldrig har givet sig i kast med 70 år gamle bøger. En del vil helt sikkert kalde den kedelig og langsom i fortællemåden

For mig var bogen interesant læsning, og bogen vil stadig være oplagt læsning for alle dem, der har leget "cowboydere og indianere" som børn og har læst den danske serie om Davy Crockett, og som stadig finder deres virtuelle cowboyhat og seksløber frem, når der er western i fjernsynet. Andre læsere vil være dem, der er historisk interesseret i tiden og stedet. For dem vil bogen også være spændende.
____________

FAKTA
Alfred Bertram Guthrie Jr. (1901-1991)

Amerikansk forfatter og historiker, der især var kendt for at skrive westerns. Han vandt Pulitzer prisen for fiktion i 1950 for romanen "The Way West", og han var i 1953 nomineret til en Oscar for manuskriptet til filmen "Shane" baseret på romanen "Shane - den tavse rytter" af Jack Schaeffer.

Han debuterede i 1943 som krimiforfatter indenfor westerngenren, inden han i årene 1947-1982 skrev 6 romaner fra og om det vilde vesten. Den første "The Big Sky" (1947) er den eneste af hans bøger, der er oversat til dansk. Desuden skrev han 1974-1989 5 westernkrimier med Sheriff Chick Charleston som hovedperson.

Kilde: https://en.m.wikipedia.org/wiki/A._B._Guthrie_Jr.

___________

(Forside og titelblad)

Da jeg havde læst denne bog og havde funderet over det litterære systems glemmekasser, kom jeg i tanke om en bog, som jeg for en del år siden havde købt antikvarisk, og som jeg genfandt på loftsværelsets bogreol: Ellery Queen Q-magasinet nr. 1 fra 1955.

Bladet har fysisk form som en paperback og indeholder 7 noveller af varierende længde samt en enkelt krimigåde, der først afsløres under næste nummer. Ud afvise i alt 8 forfattere har jeg læst noget af de 4, men kender ikke de øvrige, som måske er gået i glemmebogen. Ganske udmærkede noveller og ganske underholdende. Det var første nummer på dansk af det oprindeligt amerikanske tidsskrift, og der udkom kun 3 numre, før forlaget stoppede udgivelsen.

Det rejser spørgsmålet: Mon der i dag ville være grundlag for et lignende krimimagasin enten i trykt eller elektronisk form? Interessen for krimier og kriminalhistorier er i hvert fald lige så stor som interessen for historie, og i det felt er der netop søsat et tredje magasin.

Moralen for mig er:
Det er ikke alt godt, der er nyt!
Eller:
Det er ikke alt nyt, der er godt!

MEN

Det er heller ikke alt gammelt, der er godt.....Drustrups Bogblog 2017

DiversePosted by Per Drustrup 31 Dec, 2017 13:49

I 2017 har jeg læst og lavet blogindlæg om i alt 80 bøger af alle slags samt nogle andre indlæg om bøger og et enkelt forfatterinterview.

Her følger 2 lister over mine bedste læseoplevelser i året – fordel på ”Krimier og spændingsbøger” samt på ”Alt muligt andet godt” – klik HER for at hente listerne - og klik videre på linkene for at læse mere om bøgerne.Mit første år som blogger

DiversePosted by Per Drustrup 06 Aug, 2017 23:59
En kort status over mit første år som bogblogger:
Blogindlæg om 61 krimier og spændingsbøger og 36 bøger af alle slags samt nogle andre indlæg om bøger og et enkelt forfatterinterview.
Det er den aktivitet, der har været her på Drustrups Bogblog siden mit første reelle blogindlæg om bøger 1.august 2016.

Det har været rigtigt spændende efter min pensionering med mange år som bibliotekar og bogformidler for første gang at prøve den slags formidling, men jeg havde ikke regnet med, det ville tage så stort et omfang. Ikke at jeg læste færre bøger tidligere - slet ikke. Men jeg havde ikke forstået eller oplevet, hvor vigtig den type formidling er for både forfattere, forlag og læsere, og heller ikke vidst hvor mange gode forbindelser, der knyttes på denne måde, hvor læsere og forfattere kommer tættere på hinanden. Det har været den største og mest positive oplevelse.

Jeg vil ikke love, at det næste år bliver med lige så omfattende læsning og blogning, men det er ikke til at vide! Billedet herunder viste mine stakke med bøger, jeg har modtaget, men endnu ikke læst. Siden har jeg læst nogle af dem, men der er også kommet andre til!Krimicafé - alle mine titler

DiversePosted by Per Drustrup 16 Feb, 2017 14:04
Til krimicaféen på Hjørring Bibliotek 7. februar fortalte jeg om (nogle af) de mange gode krimibøger, jeg har læst i 2016, og lidt om dem, jeg glædede mig til i 2017.

Se listen over alle bøgerne HER

Krimimessen 2017

DiversePosted by Per Drustrup 09 Feb, 2017 19:26


SÅ er programmet for Krimimessen 2017 i luften! Se det HER

Ud over at høre foredrag og interviews, at gå på opdagelse på alle Krimimessens stande og ikke mindst chancen for at falde i snak med forfattere, forlæggere og andre krimifans, så er mit personlige program på Krimimessen 2017 samtaler med disse 4 forfattere:

Kl. 10.40-11.00: Dennis Jürgensen (på Sort Scene. Arr.: Krimimessen)

Kl. 12.40-13.00: Finn Halfdan (på Sort Scene. Arr.: Krimimessen)

Kl. 14.25-14.55: Stuart MacBride (stedet endnu ikke kendt. Arr.: HarperCollinsNordic)

Kl. 15.00-15.20: Katja Vesselbo Døssing (på Sort Scene. Arr.: Krimimessen)I godt selskab!

DiversePosted by Per Drustrup 03 Feb, 2017 19:52

Her er min blog kommet i godt selskab i en annonce 12. januar 2017 i Weekendavisens tillæg "Bøger" for den fremragende roman af Katrine Marie Guldager: En uskyldig familie!

(Tak til Anni for at gør mig opmærksom på det!)Next »