Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Louis Klostergaard: I varetægt

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 15 Apr, 2018 23:43

Fra bogens bagside:
Pieter Martins er varetægtsfængslet, efter at han skød og dræbte sin gamle ærkefjende Franz van der Merwe. I fængslet funderer han over sin skæbne, sit liv og sin forhistorie med Van der Merwe, som har ledt frem til den aktion, han besluttede sig for endelig at fuldføre i "Marionetdukken".


Min anmeldelse:
Det er bind 3 i serien om den tidligere politimand Pieter Martins. De første bøger "Kvinden i det røde mudder" og "Marionetdukken" var egentlige detektivhistorier og rigtigt spændende krimier fra nutidens Sydafrika, og de hang kronologisk sammen.

Dem skrev jeg om, da "Marionetdukken" udkom - se her: http://blog.drustrup.dk/#post16. I begge bøger var der ud over krimihistorierne en god del interessant og godt integreret stof om Sydafrika.

Denne seneste bog med Pieter Martins i hovedrollen fortsætter serien, men den er meget anderledes. Selv om bogen kronologisk er bind 3 i serien, så er den indholdsmæssigt i lige så høj grad en prequel til hele serien, hvor Pieter Martins familiebaggrund og personlige situation beskrives fra barndom til han bliver politimand. Historien fortælles gennem tilbageblik til episoder i familiens liv, samtidig med at Pieter sidder fængslet.

På bagsiden beskrives bogen kort sådan: "I varetægt" er en spændende fortælling om Sydafrikas historie, apartheid, ANC, Nelson Mandela og om at vokse op som sort barn med en hvid mor.

Der er en præcis, men noget kort beskrivelse, og ud over en ganske absurd, men underholdende historie om hans undfangelse og hvad deraf fulgte, fortælles Sydafrikas historie under apartheidstyret. Det er rigtigt interessant læsning af få fortalt historien fra denne særlige og meget personlige vinkel: hvordan en hvid familie får en farvet søn, Pieter, der endda kategoriseres som sort, og hvilke følger det får for familien. Det levendegør den grumme historie om apartheid på en rigtig god måde og gør læsning af bogen til en både intens og lærerig oplevelse.

Med baggrund i de voldsomme og traumatiske oplevelser, Pieter Martins har været udsat for, er hans voldsomme reaktion mod sin plageånd ret forståelig på den måde, at det er Pieters personlige opgør med et hårdt og uretfærdigt apartheidstyre.

Men er det en krimi? Jeg hørte noget af et interview med Louis Klostergaard på Krimimessen 2018, og fik her et godt indtryk af bogen, så jeg var forberedt på indholdet og strukturen, og Louis Klostergaard fortalte også, at hovedærindet med bogen var at fortælle om en mørk periode i Sydafrikas historie. En krimi er det vel i egentlig forstand ikke, men det er - skåret helt ind til benet - en historie om en morders motiv bag hans forbrydelse. Krimi eller ej så er det både interessant og spændende at læse bogen og at følge Pieter Martins historie. Det bliver spændende at se, hvad næste bind vil bringe. Denne bog foregår før en retssag mod Pieter, og jeg håber meget på at høre mere om, hvordan det går med ham - og om Sydafrika set fra Louis Klostergaards vinkel.

Bogen får både 8 skydeskivepoint (og 4 krimihjerter på krimifan.dk) som interessant krimi - og 4 stjerner som en meget læseværdig roman.

Louis Klostergaard
I varetægt
EC Edition, 2018
260 sider + 10 sider med baggrundsstof og ordforklaringer