Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Claus Lund Rosenkilde: Fra Saxo Haussmanns sagsarkiv. Første og anden sag

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 31 May, 2018 07:27
EN DOBBELTANMELDELSE

Den usynlige bog

Fra bogens bagside:
Bach-entusiast, alenefar og manuskriptvaluar Saxo Haussmann er hovedarkitekten bag Det Kongelige Biblioteks nye store satsning, udstillingen Den usynlige bog. Ud over en ganske særlig bog rummer udstillingen nogle af verdens mest sjældne bøger om magi og dæmoner, og den skal vises nyder hvælvningerne i den gamle del af Biblioteket.

Kort om bogen:
Udstillingen åbnes ved et lukket selskab, hvor de 13 deltagere ender med at blive lukket inde isoleret i kælderudstillingen, og hvor der sker flere mord, inden Saxo og hans sambo samt partner-in-crime, Mercedes Rosenkreutz, får opklaret sagens rette sammenhæng, der trækker spor tilbage til 1600-tallets eksperimenter med alkymi.

Claus Lund Rosenkilde
Den usynlige bog
Palatium, 2017
178 sider
(Fra Saxo Haussmanns sagsarkiv. Første sag.)

______________________________________

Guds øje

Fra bogens bagside:
Da Nationalmuseets fremmeste etnografiske forsker en morgen findes nøgen og død midt i den afrikanske udstilling, må museets karismatiske direktør se sit museum invaderet af et ufølsomt dansk politi. Forskeren er tilsyneladende afgået ved søen midt i et hemmeligt, natligt shamanistisk ritual med kroppen fuld af naturnarko. Men da politiets efterforskere bare tramper rundt i museets gange, ude af stand til at begribe omfanget af den døde forskers natlige handlinger, tilkalder museets direktør specialkonsulenterne Saxo Haussmann og Mercedes Rosenkreutz for at komme til bunds i sagen.

Kort om bogen:
De to dygtige amatørdetektiver får opklaret sagen, der har forbindelse til Stanleys opdagelsesrejser i 1800-tallets Centralafrika og vigtige, men forsvundne effekter fra dengang. Det særlige videnskabelige og konfliktfyldte faglige miljø på Nationalmuseet komplicerer også opklaringen, der først opklares efter yderligere et dødsfald.

Claus Lund Rosenkilde
Guds øje
Palatium, 2018
193 sider
(Fra Saxo Haussmanns sagsarkiv. Anden sag)

_____________________________________

Samlet anmeldelse

Da bøgerne strukturelt og mht. kriminiveauet ligner hinanden meget, er dette en samlet anmeldelse. Lighederne går bl.a. på disse elementer:

Det umage makkerpar, der supplerer hinanden rigtigt godt, har samme aktive rolle i begge bøger. Desuden er deres samspil med den koleriske og mindre dygtige kriminalkommissær lige konfliktfyldt i begge bøger.

Endelig foregår begge bøger centrale danske kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek og bygningerne deromkring, hvorfra der inddrages videnskabelig ekspertise. Desuden er der i begge bøger historisk og mytisk baggrund for den nutidige konflikt, og der er konspirationsteoretiske elementer i begge bøger.

Det kunne lydes om bøgerne er bygget over en skabelon, og det er de vel også, men det opfatter jeg i dette tilfælde ikke som noget negativt. De er klassisk opbyggede krimihistorier med klassiske romanfigurer og opklaring gennem dygtigt detektivarbejde.

Forfatteren, der stod bag forlaget Rosenkilde og Bahnhof, kender sine krimiklassikere gennem forlagets mange genudgivelser af bl.a flere ældre krimiserier af Lang, Simenon, Sayers, Christie og Doyle m.fl.

Det kan tydeligt spores i begge bøger, hvor "Den usynlige bog" bl.a. leger med historierne om mord i det lukkede rum blandt en isoleret gruppe, og hvor "Guds øje" kombinerer elementer fra Christie og Doyle (tilsat lidt Indiana Jones). Det er ikke tilfældigt.

Ud over at være spændende og hyggelige, er serien nemlig forfatterens litterære eksperiment, hvor han i 1940'ernes og 1950'ernes klassiske whodunnit-form flytter handlingen frem til nutidens København. (Læs mere om det til sidst i anmeldelsen).

Selv hyggede jeg mig godt med bøgerne, og de var også både interessante og spændende. Det var en god og nostalgisk læseoplevelse. Endelig er de - som de gamle krimier - prisværdigt korte og koncentrerede. Jeg synes, at Claus Lund Rosenkilde på fornem vis har klaret den opgave, han har givet sig selv. Jeg ønsker alt bedste for det fortsatte arbejde med serien, som på én gang både er gammeldags og en fornyelse. Jeg håber, at også yngre krimilæsere, der nok ikke alle kender de bagvedliggende forfatteres stil, vil tage bøgerne og formen til sig.

Jeg giver med fornøjelse bøgerne 8 skydeskivepoint på min blogs krimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk_
___________________________________

Bonusoplysninger:

På seriens hjemmeside www.sagsarkivet.com kan man læse mere om bøgerne og forfatterens ideer bag dem - bl.a.: dette:

Bøgerne er en nyfortolkning af The Detective Club's Ti Bud. De er skrevet af Robert Knox og har været vejledende for arbejdet med bøgerne. De bud ser sådan ud:

1: Forbryderen skal være en person, der nævnes i den tidligste del af fortællingen, men må ikke være en person, hvis tanker læseren har fået indblik i.

2: Alle overnaturlige eller overjordiske væsener er naturligvis udelukkede fra historien.

3: Kun ét hemmeligt rum eller én hemmelig tunnel kan tillades.

4: Ingen endnu uopdagede giftstoffer må anvendes, ligesom ingen videnskabelig anordning kan tillades, til hvilken en lang, teknisk forklaring er nødvendig.

5: Ingen kinamand må optræde i historien

6: Ingen ulykke må finde sted, som detektiven kan drage nytte af i opklaringsarbejdet, ligesom han ej heller må have en uforklarlig intuition, som så viser sig at være korrekt.

7: Detektiven må ikke selv have begået forbrydelsen

8: Detektiven må ikke kaste lys over nogen som helst spor, som ikke straks opregnes for læseren til dennes inspektion.

9: Detektivens uintelligente ven, eller følgesend, ‘The Watson’, må ikke skjule nogen tanker, der går gennem hans hoved; hans kløgt må være på et stadium lige under - men kun netop lige under - den gennemsnitlige læsers.

10: Tvillingebrødre såvel som dobbeltgængere generelt må ikke optræde i fortællingen, medmindre læseren er blevet grundigt forberedt på deres eksistens og optræden.