Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Deon Meyer: Cape Town, bøger og tv-serier

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 25 Jul, 2019 13:58

Mens den sydafrikanske forfatter Deon Meyer har stor succes både nationalt i sit hjemland og internationalt har han desværre kun haft begrænset succes i Danmark. Det skyldes garanteret, at hans bøger er kommet på skiftende forlag, så der ikke har været samme markedsføringmuligheder, som hvis bøgerne var kommet på samme forlag hele tiden. Og det er helt sikkert også årsagen til, at ikke alle hans bøger er udgivet på dansk. Jeg savner specielt fortsættelserne af serien med Benny Griessel, men den ikke overvældende kommercielle succes skræmmer åbenbart forlagene - og det bliver ikke bedre af en dårlig oversættelse af Cobra/Kobra.

Der er ellers bestemt ikke noget galt med bøgerne! Lige siden jeg læste min første bog af Deon Meyer har jeg været fascineret af hans måde at integrere sine gode plots i den sydafrikanske virkelighed, så indholdet bliver lige dele rigtigt spændende og underholdende samt relevante for at få en forståelse af Sydafrika som et land, der forsøger at finde den rigtige retning som et nyt demokrati. Jeg har læst dem alle, efterhånden som de er blevet oversat til engelsk, og de bliver bedre og bedre!

BØGER PÅ DANSK
(Hovedpersoner) (Årstal for udgivelse på engelsk)

Jægerens hjerte (Borgen, 2007) (Thobela Mpayipheli) (2003)
Jægerens bytte (Borgen, 2008) (Thobela Mpayipheli og Benny Griessel) (2007)
Tretten timer (Sohn, 2012) (Benny Griessel) (2010)
Syv dage (Sohn, 2013) (Benny Griessel) (2012)
Kobra (Turbine, 2018) (Benny Griessel) (2014)

BØGER PÅ ENGELSK
Dead Before Dying (Mat Joubert) (1999)
Dead at Daybreak (2000)
Blood Safari (Lemmer) (2008)
Trackers (Lemmer og Mat Joubert) (2011)
Icarus (Benny Griessel) (2016)
Fever (2017)
The Woman in the Blue Cloak (Benny Griessel) (2017)
The Last Hunt (Benny Griessel) (november 2019)

Dertil kommer hans første roman samt to novellesamlinger, der ikke er oversat fra afrikaans.

Bortset fra "Fever", som er en spændende dystopisk roman om en verden ramt af en dødelig feber - set fra Sydafrika, så er alle bøgerne spændingsbøger/krimier, og Deon Meyer anbefaler at læse dem i den rækkefølge, de er skrevet/udgivet.

Angående "Fever" så kan man HER læse et rigtigt godt interview med Deon Meyer om hans arbejde med romanen.

MINE ANMELDELSER AF DEON MEYER:

På bloggen:
Kobra - blog.drustrup.dk/#post137
Fever - blog.drustrup.dk/#post96

Som lektør:

Syv dage

Beskrivelse:
Meyer karakteriseres på forsiden som en af verdens bedste krimiforfattere, og det er ikke helt galt. Desværre er kun en anden krimi oversat samt 2 spændingsbøger, men indtil flere kommer til, må vi nyde denne. Scenen er Cape Town, og efterforsker Benny Griessel er igen hovedpersonen omgivet af flere spændende karakterer i et samfund fyldt med konflikter, problemer og muligheder. En snigskytte begynder at skyde politifolk ned hver dag og vil fortsætte, hvis ikke mordet på en ung, kvindelig advokat opklares. Sagen eksploderer i løbet af de 7 dage, bogen foregår, og den udvides til flere sammenhængende felter, samtidig med at Griessels privatliv folder sig ud, og læseren får et indblik i sydafrikanske forhold.

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Lyst til bare at læse en godt komponeret historie fyldt med atmosfære og en interessant baggrund må være nok til at læse denne, men en særlig interesse for krimiplots i mere eksotiske rammer end de nordeuropæiske vil også godt. Bør anbefales varmt.

Sammenligning:
Flere personer går igen i Meyers bøger, uden der er tale om serier, men med samme hovedpersoner som Tretten timer og både kronologisk og tematisk fortsættelse, er dette bind 2 i denne serie. Giver et markant andet billede af det sydlige Afrika end McCall Smiths hyggelige krimier fra Botswana, men suppleres fint af Meyers spændingsbøger Jægerens hjerte og Jægerens bytte.

Samlet konklusion:
Svingende oversat, men velskrevet og spændende historie fra et interessant miljø og med personer, der tilføjer nye dimensioner til nordeuropæiske scener.FILMATISERING AF ROMANER
Deon Meyers bøger rummer helt oplagte muligheder for filmatiseringer, og det er der da også filmfolk, der har opdaget. Men indtil videre er kun et manuskript direkte skrevet til TV samt romanen "Dead Before Dying" (se herunder) blevet til film.

Filmrettighederne til både "Tretten timer" og "Jægerens hjerte" er også blevet solgt, men det er ikke resulteret i filmatiseringer endnu.

"Trackers" er under transformering til film i en sydafrikansk-tysk samproduktion, og den glæder jeg mig til at se resultatet af - måske senere i år. Læs mere HER og HER.DEAD BEFORE DYING I CAPE TOWN
Bogen "Dead Before Dying" med Mat Joubert som central hovedperson er endnu en rigtig god krimihistorie af Deon Meyer. Joubert er på mange måder er en stereotypisk politimand fra krimilitteratur - alkoholiseret, overvægtig og med depressive tendenser, men især det sidste skyldes mordet på hans kone. Og så forsvinder det stereotypiske for mig at se, og bogen bliver en fascinerende historie, hvor Joubert og hans nye makker bliver aktive i en dramatisk sag med flere mord samt både effektivt og farligt politiarbejde. Samtidig bliver det til en historie om politiarbejde i Cape Town og om situationen i Sydafrika generelt. Det tilfører min læsning en ret væsentlig dimension.

Jeg har set næsten hele filmatiseringen af "Dead Before Dying", der i TV-versionen fik titlen "Cape Town" Den er på 3 DVD skiver (næsten 6 timer), men værre er det dog, at jeg ikke synes, der er tempo nok i filmen, og så er skuespilleren til rollen som Mat Joubert en de værste fejlcastinger, jeg mindes.

Norske Trond Esben Seim er rigtig udmærket, når han spiller Varg Veum, men han er slet ikke karakterfuld nok til at spille hårdkogt toppolitimand i Cape Town, og hans norskprægede engelsk falder helt igennem sammenlignet med et mere autentisk touch af afrikaans. Historien er den samme, men alligevel fungerede filmen ikke for mig. Ærgerligt nok. Det bedste var de mange sekvenser fra den smukke og fascinerende by.

Denne gang deler jeg ikke point eller stjerner ud, men skulle jeg have gjort det, ville Deon Meyers samlede forfatterskab have fået en meget høj vurdering.