Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Tom Rachman: Den italienske mester

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 18 Mar, 2019 12:46

Fra bogens bagside:
Rom 1955. En rig amerikansk kunsthandler har samlet amerikanske kunstnere og kunstinteresserede til fest i sin overdådige romerske villa. Til stede er også den verdensberømte kunstmaler Bear Bavinsky. Han er en bjørn af en mand, storskrydende og charmerende og kendt for sine vilde, farverige og stærkt sensuelle malerier.

Mens han underholder selskabet med historier om rivalerne Picasso og Pollock, står en kvinde og betragter ham på afstand. Det er Natalie, hans kone. En dybt begavet, men fuldstændig overset kunstner. Hun knuger sin femårige søns hånd.

Sønnen hedder Charles, han liver kaldt Pinch, og romanen handler om ham. Han lever hele sit liv i skyggen af sin dominerende far, indtil han en dag kommer på en dristig og vanvittig plan, der vil forandre kunsthistorien for altid.


Min anmeldelse:
Det var med store forventninger, jeg begyndte læsningen af denne bog. Jeg havde nemlig virkelig haft stor fornøjelse og nydelse med læsningen af Tom Rahmans to andre bøger på dansk:

"De ufuldkomne" (2011) om bl.a. de økonomiske problemer på en engelsksproget avis, der udgives i Rom samt især den fascinerende "Storhed og fald" (2014), hvor en ung kvinde i 2011 rejser rundt i verden på jagt efter sin identitet gennem en intens søgen efter sandheden om sin baggrund og opvækst siden 1988. Både på grund af stilen og selve historien var det en gribende og interessant læseoplevelse.

Rachmans evne til at finde på originale historier og til at skrive smukt og gribende viser sig også klart i denne roman, der har flere parallelle emner: En søns livslange opgør med en dominerende far i en hård kamp for at skabe sit eget liv samtidig med en beskrivelse af en ubarmhjertig og økonomisk styret kunstverden fyldt med falskhed, kammerateri samt selvpromoverende og/eller medieskabte helte.

Fra den femårige Charles/Pinch og hans mors liv med Bear i 1955 får vi en kronologisk beskrivelse af begivenheder og situationen for de centrale personer med Pinch som udgangspunkt. Det sker med kapitler fra Rom, Toronto, London, USA og Sydfrankrig i 1965, 1971,1975, 1976, 1981, 1985, 1990, 1996, 1998, 2002, 2007, 2011 og 2018.

Det bliver en fascinerende fortalt historie om et langt livs kamp for at finde sine egne ben og sin identitet. Såvel mulighederne for at Pinch kunne udvikle sin egen kreative side og at hans mor, Natalie, kunne blive anerkendt som den fremragende keramiker, ser ret umulige ud. Pinch arbejder især som sproglærer, mens moderen, der bliver forladt af/skilt fra Bear klarer sig på bedste beskub - begge jævnligt økonomisk støttet af Bear.

Pinch har svært ved at etablere faste forhold, og får aldrig etableret sin egen familie. Det fylder eget i hans liv og selvfølgelig også noget i bogen. Samtidig har Bear undervejs lagt sig 17 børn til med en del kvinder, og det skaber problemer, da Bear dør på dramatisk vis,

Pinch er indsat som enearving af bl.a. en del aldrig udstillede malerier, men de 16 andre børn vil alle også gerne arve. De problemer skal Pinch også slås med, samtidig med, at hans helbred bliver dårligere.

Hvordan det hele ender på både retfærdig og finurlig vis, må I selv læse. Det vil give alle læsere af velskrevne og gode historier med både tyngde og lethed en rigtig god oplevelse. Husk at give dig god tid til at læse historien om den italienske mester.

Bogen får 5 sikre stjerner.

Tom Rachman
Den italienske mester
Politikens Forlag, 2019
352 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post226

Helle Vincentz: Søster min

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 16 Mar, 2019 20:36

Fra bogens bagside:
Da et dansk medicinalfirma skal lancere sin største satsning nogensinde - en banebrydende pille til kvinder med depression som også site sexlysten - får den administrerende direktør nys om, at en medarbejder anonymt har sendt ulovlige dokumenter til Lægemiddelstyrelsen.

Han kontakter CJ Consult, hor Sofie Muink netop er blevet ansat, og hun får til opgave at finde den skyldige. Men hun har knap taget hul på efterforskningen, før alle hendes alarmklokker kimer. Meget tyder nemlig på, at direktøren har væsentligt større problemer end nogle forbudte papirer.

For en medarbejder har åbenbart haft sin helt egen dagsorden. Ud over de indsendte dokumenter har vedkommende nemlig taget sagen i egen håndbog fjernet alt - og alle - der kunne stå i vejen for pillens succes.Min anmeldelse:
Hovedpersonen Sofie Munk har i denne bog skiftet jobbet som antropolog ud med sin indsats som privat efterforsker. I seriens første bind "Stjålne liv", som jeg aldrig har fået læst, fordi der har været så mange andre bøger forbi mine læsebriller, var omdrejningspunkterne store problemer på en fertilitetsklinik samt magtkampe i dansk politik.

Denne nye bog er helt oplagt baseret på omfattende research af arbejdsprocesserne i medicinalindustrien og procedurerne for godkendelse af ny medicin. Og det ville nok blive lidt for teknisk til en almindelig krimi, men i en videnskabsbaseret spændingsbog om medicin, medicinforskning og medicinforsøg som denne er det en helt nødvendig ingrediens.

Samtidig med beskrivelserne fra medicinalbranchens følges opklaringen af sagernes rette sammenhæng intenst. Selvfølgelig har ikke alle helt enstrengede dagsordener og rent mel i posen, og lige så selvfølgeligt bliver det rigtigt farligt. Bogen er rigtigt spændende og overraskende. Dertil kommer, at Sofie Munk er en interessant figur, der både vokser med opgaven og som person i løbet af læsningen af bogen.

Jeg har med stor fornøjelse læst Helle Vincentz øvrige spændingsbøger fra Kenya, Filippinerne og Grønland, hvor hovedpersonen Caroline Kayser på forskellig og meget dramatisk vis bl.a. blandes i politiske og økonomiske magtkampe om olie. Med disse positive oplevelser med Helle Vincentz bøger ærger det mig lidt, at jeg ikke har fået læst den første bog om Sofie Munk. Det skal jeg helt sikkert have rettet op på - under alle omstændigheder inden næste bind i serien skal læses.

Denne bog får 8 sikre skydeskivepoint og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Helle Vincentz
Søster min
People's Press, 2019
368 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post225

Jakob Melander: Fjenden iblandt os

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 09 Mar, 2019 00:56

Fra bogens bagside:
Ghettobebyggelsen Oksevænget på Bellahøj i København har længe været i mediernes fokus med kriminalitet, etniske spændinger og social problemer. Men med en lang, sej indsats er det lykkedes kommunen og beboerforeningen at få vendt den nedadgående spiral.

Dansk Folkepartis borgmester i København, Kristian Havholm, vil ind i landspolitik, og sammen med sin særlige rådgiver planlægger han at besøge området. Københavns Politi står i et dilemma: Nægt og få pressen og halvdelen af Folketinget på nakken, eller giv tilladelse med risiko for optøjer, der kan brede sig til hele byen.

Politidirektøren vælger at lægge en jernring om Oksevænget. Ingen kommer ud, og ingen kommer ind, så længe borgmesteren er på stedet.

Men netop som Kristian Havholm og hans rådgiver er på vej i borgmesterbilen, og den samlede danske presse står linet op uden for afspærringen, finder en beboer liget af en otteårig pige i en skraldecontainer - og porten til helvede er åbnet.

Politiassistent Lars Winkler, der netop er vendt tilbage efter to ugers tvungen orlov, udnævnes til efterforskningsleder. Det bliver sytten timer i Oksevængets heksekedel - og med Kristian Havholm i en overraskende rolle - som Lars sent vil glemme.


Min anmeldelse:
Klokken 8:32 begynder historien om den barske virkelighed i den fiktive og dog virkelighedstro ghettobebyggelse fortalt gennem en række af beboerne, de involverede politifolk med Lars Winkler i spidsen samt borgmesteren, der har store politiske ambitioner og vilje til at bruge medierne til egen fordel.

Historien slutter klokken 02:59 efter en voldsomt dramatisk dag, som læserne guides gennem stramt kronologisk og i korte afsnit med skiftende hovedpersoner. Fortælleteknisk virker det rigtigt godt og medvirker til, at historien holder en støt stigende spændingskurve.

Det er selvfølgelig ikke en dokumentar, men historien virker helt sandsynlig og rummer alle de konflikter, som jeg har hørt om fra virkelighedens lignende bebyggelser: mellem forskellige religiøse og etniske fraktioner, indbyrdes i familier, mellem politi og beboergrupper, mellem beboere og politikerne osv.

Jeg har nydt de øvrige bøger i Melanders serie om Lars Winkler rigtigt meget, og har også hygget mig med de mange referencer til musik, som jeg ikke synes er så tydelige i denne bog - og jeg har også nydt og være holdt godt spændt undervejs af denne bog.

Jeg giver bogen 8 sikre point på min krimispændingsskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Jakob Melander
Fjenden iblandt os
People's Press, 2019
380 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post224

Helle Mogensen: Havunger

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 04 Mar, 2019 13:33

Fra bogens bagside:
Anne Lebæk har levet i selvvalgt eksil i København og aldrig set sig tilbage, siden hun forlod sin vestjyske barndomsby Hvertsund. Det er femten år siden nu. Men da søsteren Margit ligger for døden, er Anne tvunget til at rejse hjem. Fraskilt og lettere desillusioneret vender hun tilbage til en by, der også kæmper for ikke at gå i hundene, får arbejde i den lokale psykologpraksis og forsøger at finde fodfæste. Og med hende følger tragedierne.

En tidlig efterårsmorgen skyller ligget af en kvinde op på stranden. Hendes navn er Christel Birkenfeldt, og hun var klient hos Anne. Det tyder på, at hun er druknet ed en tragisk badeulykke eller et selvmord. Men Anne tvivler. Det stemmer ikke med den Christel, hun kendte eller årsagen til, at hun overhovedet gik til psykolog. Hun led af thalassofobi - angst for havet!

Anne sætter sig for at finde sandheden. Og først for sent går det op for hende, at svarene gemmer sig i hendes egen fortid og fatale handlinger.

Min anmeldelse:
Udover den del af handlingen, der beskrives på bagsiden, indgår også historier om personlige relationer mellem en god del af folkene i byen - nutidige relationer som samtidig på sædvanlig vis har rod i fortiden. Det er et klassisk krimigreb, men det virker her. Det er en både, spændende, interessant og stærk debut. Den er sprogligt koncentreret med korte beskrivelser af miljøet og personerne, og alligevel er plottet og spændingen intakt, og det bliver rigtigt interessant at følge såvel forfatteren, hovedpersonen og den fiktive lille kystby fremover - gerne lidt mere udfoldet. Der er nemlig planlagt en serie med Anne Lebæk, og dette første bind lover godt.

Jeg giver bogen 8 point på krimispændingsskydeskiven og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Helle Mogensen
Havunger
People's Press, 2019
252 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post223

Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt: En højere retfærdighed

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 23 Feb, 2019 20:45

Fra bogens bagside:
En serie uhyggelige voldtægter spreder skræk i den svenske by Uppsala. Gerningsmanden lister sig ind på sine ofre bagfra og bedøver dem, inden overgrebet fuldbyrdes.

Ledetråde peger på, at ofrene ikke er tilfældigt udvalgt. Men hvad er koblingen mellem dem? Og hvorfor er så mange mennesker, også nogle af ofrene selv, villige tilat gå så meget igennem for at forhindre, at sandheden kommer frem?

Rejseholdet er splittet og kæmper på flere fronter, både internt og i hemmelighed hver for sig. Men da en af de brutale voldtægter ender med et dødsfald, samles teamet i kampen mod den ansigtsløse, kvindefjendske voldtægtsforbryder.

Det er sjette del af serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.


Min anmeldelse:
Handlingen i bogen følger 2 hovedspor: dels de komplekse personlige relationer mellem personerne i rejseholdet, hvor Bergman som altid er markant del af konflikterne, og dels selve sagen med de barske serievoldtægter. Vægten mellem de 2 spor varierer gennem bogen, og selv om det personlige tager noget fart af krimisagen, så bliver det alligevel til en rigtigt spændende historie. Og det hele hænger alligevel sammen, for selvfølgelig påvirker konflikterne arbejdsglæden og dermed det faglige arbejde, og der er også lagt nogle vildt overraskende linjer til næste bog i serien, der kun kan komme for langsomt.

Sebastian Bergman er en de mest usympatiske hovedpersoner, jeg har læst om i krimiserier, og det synes de fleste af hans kollegaer sandelig også. Det eneste formildende er hans effektivitet og evne til at finde den usædvanlige vej mod løsningen. Han er vildt irriterende og provokerende ud over alle grænser med f.eks. sin grænseløse behov for sex og så er han betydeligt mere charmerende og tænkende end f.eks. den 100 % gennemført usympatiske Evert Bäckstrøm fra Leif G.W. Persons bøger.

Det står helt klart, at der bag bogen står et par drevne og vildt dygtige historiefortællere. Det er denne bog et godt bevis på sammen seriens tidligere bind, men det gælder også deres manuskripter bag flere Wallanderfilm og Broen.

Historien om voldtægterne fortælles set fra både ofrenes og forbryderens vinkler, og opklaringen foregår med en støt stigende spændingskurve ferm mod den lidt overraskende, men helt logiske løsning – og en sidste voldsom udgang på bogen.

Bogen får 9 point på min krimspændingsskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt
En højere retfærdighed
Hr. Ferdinand, 2018
428 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

  • Comments(0)//blog.drustrup.dk/#post222
Next »