Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Fredrik Backman: Os mod jer

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 31 Dec, 2018 15:50


Fra bogens bagside:
Det er så nemt at hade hinanden, at det er ubegribeligt, vi evner at gøre det modsatte.

Bjørneby. I en snedækket skov i det høje nord ligger byen, hvis indbyggere rejser væk med samme hastighed, som arbejdspladserne forsvinder. Dem, der bliver, drømmer om storhed og succes. I en sport, ishockey! Men de husker også, at der er sket noget forfærdeligt på den bekostning.

Veninderne Maya og Ana tilbringer sommeren på en afsides ø og forsøger at glemme det, der er sket. Det lykkes ikke. Rivaliseringen mellem Bjørneby og nabobyen Hed intensiveres, og en af byens unge hockeyspillere går rundt med en hemmelighed. Hvis den bliver afsløret, må beboerne i Bjørneby tage stilling til, hvad de er for en slags mennesker. Hvad Bjørneby egentlig står for. Det siges, at volden kom til byen det år, men det er løgn. Den var der allerede.


Min anmeldelse:
Det er den afsluttende bog af 2 om Bjørneby og dens beboere. Jeg var totalt fanget ind af historiens første bind "Bjørneby" (læs mere her: http://blog.drustrup.dk/#post109), og har siden ventet på fortsættelsen af beretningen om den lille by og folkene der. Den første bog sluttede dramatisk efter en voldtægt og splittelse i den lille by, og denne nye bog fortsætter direkte derefter, så det er ubetinget nødvendigt at læse bøgerne i den rigtige orden.

"Os mod jer" foregår i månederne efter bind 1, og der fortælles løbende, hvordan det siden går nogle af personerne, men det sker helt uden at tage luften ud af historien. Det hele fortælles på fremragende vis med såvel detaljer som overordnede linjer beskrevet på en måde, så min interesse blev holdt fanget 100 %, og mit læsetempo blev sat ned, så nydelsen ved at læse en god historie i et godt sprog blev forlænget.

Det er en gennemført kollektivroman, hvor de mange personer - børn, unge og voksne - følges kronologisk gennem bogen. Samtidig fortælles der om lokalpolitiske konspirationer og politikernes moral, om sportens betydning for et steds identitet, om kærlighedens vilkår på forskellige måder, om hooligans eller støttegruppe, om familieformer og om sammenhold samt om at tage ansvar for sin egen situation og at stå ved, hvem man er - samt om de konsekvenser alle valg har.

På den måde danner de mange enkeltpersoners oplevelser og holdninger et flot og sammenhængende øjebliksbillede af et lille samfund. Jeg sidder tilbage med et indtryk af Bjørneby som et aktuelt eksempel på en social struktur i et samfund, der er noget i splid med sig selv om retning og indhold. Det er samtidig et gribende og velformuleret indblik i mellemmenneskelige relationer og deres konsekvenser. Stærk læsning!

Samlet set får de to bøger mine maksimale 5 stjerner!

Fredrik Backman
Os mod jer
People's Press, 2018
497 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget