Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Kelsey Miller: Venner – I’ll Be There For You – Den om Friends

Alt muligt andet godtPosted by Per Drustrup 10 Feb, 2019 22:57

Jeg giver denne gang med stor fornøjelse ordet til endnu en gæsteanmelder, min niece Ida Boisen, der selv præsenterer sig som Friends-fan.

Hun er nøje udvalgt som anmelder, for jeg kender ingen anden, der ved så meget om TV-serien Friends – viden samlet op ved utallige timers selskab med serien hjemme, hos (andre) Venner og i vores families sommerhus, hvor jeg af og til har været med på en kigger.

Fra forlagets omtale:
Friends forever! De var seks venner, der blev en familie. Det var en tv-serie, der blev et fænomen. Hvad var det, der gjorde, at en sitcom om seks unge i New York kunne få millioner af kvinder til at få samme frisure – og inderne til at drikke kaffe?

Det startede i 1994 med en serie, der formåede at tale til generation X – og holde dem i tale i et helt årti. En serie, der stadig lever, og i dag er en vaskeægte klassiker, der bliver ved med at appellere til nye generationer af seere.

I "Venner - I'll be there for you" er Kelsey Miller gået tilbage i arkiverne, og forklarer, hvorfor serien fik sin enorme popularitet, og hvorfor vi stadig griner af den i dag. Bogen er med sine mange sjove anekdoter, spændende stjerneinterviews og interessante kommentarer et must for alle fans af serien.

I’ll be there den ultimative bog om Venner – til fans af serien i alle aldre og generationer, før og nu.


________________


Ida Boisens anmeldelse:
På samme måde som andre kan huske, hvor de befandt sig, da Danmark vandt VM i fodbold i ’92, eller da Trump blev valgt som præsident i USA, kan jeg huske, hvor jeg befandt mig, første gang jeg så Friends. Jeg var hjemme hos en veninde, og hun havde netop fået de første seks afsnit på et VHS-bånd optaget fra TV. Det var i 2005, og siden den dag har Vennerne altid været der for mig.

I ”Venner – I’ll be there for you” skildrer journalist og forfatter Kelsey Miller historien om Friends fra seriens tilblivelse, og til den sidste episode sendes i 2004. Skildringen krydres undervejs med Millers egne analyser af, hvorfor serien blev så stort et hit, og hvordan den har haft indflydelse på alt lige fra hårmode og kaffevaner til amerikanske seeres følelsesmæssige bearbejdning af 9/11.

Fordi det omtrent er 15 år siden, det sidste afsnit af Friends rullede over tv-skærmene, kan man på forhånd komme til at mistænke en bog som Millers for blot at være en gentagelse af tidligere fan-bøgers småtrivielle og sladderbladslignende beretning om de seks venner - for hvad nyt skulle der være at berette om? Miller undgår dog på fin vis at bekræfte denne fordom, idet hun i sin skildring af Friends’ udvikling og betydning konsekvent inddrager seriens daværende kontekst og seriens tidmæssige placering i amerikansk tv-historie.

Fordi serien netop har 15-25 år på bagen, bliver det muligt for Miller at observere serien på afstand og i sin helhed - og det kommer der interessante passager ud af. Hele sæsoner, afsnit, scener og tilmed jokes får således en ny og dybere mening, når de forstås i forhold til dén konkrete tid de blev produceret i.

Samtidig rykker Millers skildring af serien sig endnu længere væk fra sladderbladslignende tendenser, idet hun i løbet af skildringen på undersøgende vis beskriver de utallige kritikpunkter, serien har fået i sin eftertid – herunder den opsigtsvækkende mangel på farvede karakterer, et utal af homofobiske jokes og gentagende eksempler på ”fat-shaming” såvel som ”slut-shaming”. Idet Miller vælger at inkludere disse mere kritiske afsnit i bogen, opstår der et tiltrængt brud med det ellers så hyggelige Friends univers, og man bliver som læser og fan udfordret til selv at reflektere over de forskellige kritikpunkter. På den måde hæver bogen sig fra ”blot” at være underholdende til også at være tankevækkende læsning.

Jeg giver bogen 4 ud af 5 store Central Perk kaffekopper.

Ida Boisen, Friends-fan


Kelsey Miller
Venner – I’ll Be There For You – Den om Friends
HarperCollins
Nordic, 2018
352 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.