Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Elsebeth Egholm: Frit fald

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 27 Apr, 2019 13:51

I denne direkte fortsættelse af serien om den aarhusianske læge og klatrende kunstner, Rina, knyttes enderne i sagen fra første bind om den dræbte klatrer, Henrik.


Fra bogens bagside:
Rina lever et dobbeltliv. Om dagen er hun praktiserende læge i Aarhus, om natten forvandler hun sig til Private Eye, byens anonyme street artist, som klatrer høje bygninger. Men hendes sikkerhed i klatringen har lidt et knæk. Lige siden en ung klatrer blev sparket i døden fra sjette etage, har hun været grebet af en uvant nervøsitet og skyldfølelse. Hun begår fejl, og hun er ikke den eneste. En frygt har bedt sig i klatremiljøet, hvor det forlyder, at den dræbte var på sporet af Private Eyes virkelige identitet. Rina indser, at morderen må findes, før vedkommende - der måske selv er en formidabel klatrer - slår til igen.

Opklaringen bringer hende sammen med efterforskeren Helge Stanek, som arbejder på en sag om en løsrevet arm, der er skyllet op på Djursland. Sammen og hver for sig liver de trukket ind i et spind af lånehajer, vold og udnyttelse af kvinder. Men hvem er ven, og hvem er fjende, når man ikke kan genkende ansigter?


Min anmeldelse:
Jeg var meget begejstret for den første bog om Rina - "Jeg finder dig altid" (Læs min anmeldelse HER). Heri opklaredes det afgørende dødsfald af den unge klatrer, Henrik, ikke, mens andre sager blev opklaret, samtidig med at seriens hovedpersoner blev præsenteret.

Denne nye bog er en direkte fortsættelse heraf og for mig at se ikke et selvstændigt bind i serien, sådan som bogen beskrives på bagsiden. Mordet på klatreren er den gennemgående sag, der er førende for hele bogens forløb. Samtidig involverer opklaringen en anden sag, der er inspireret af en faktisk sag fra Syddjurs, men det vil spolere spændingen noget at afsløre mere. (Men i modsætning til den faktiske sag sker der flere mord her).

Forholdet mellem Rina og efterforskeren Stanek udvikler sig fortsat, men langsomt, mens Rinas baggrund med den styrende mor og den forsvundne bror, der spillede stærkt ind i bind 1, slet ikke er en del af historien denne gang. Det er underligt, at de elementer er forsvundet.

Jeg var rimeligt underholdt, men som det sikkert fremgår ikke i samme grad, som da jeg læste første bind. Medvirkende til min lidt dalende entusiasme er de urealistiske elementer med Rinas selvstændige efterforskning i kombination mellem hendes arbejde som læge og hendes aktiviteter som klatrende kunstner, hendes samarbejde med Stanek, og ikke mindst det interne samarbejde i politiet f.eks. mellem Stanek og hans kvindelige chef. Der virker ikke overbevisende og logisk.

Mens den for mig ikke fungerer optimalt som fortælling, kan jeg sagtens se den filmatiseret. Der er en del dramatiske optrin, der ville kunne gøre sig på film, kulminerende med den sidste actionscene.

Jeg er spændt på, om og hvordan serien fortsætter, for i denne bog bindes enderne sammen i sagerne fra begge bøger. Tilbage står kun de uforløste forhold mellem hovedpersonerne, så der må nye sager til i en evt. fortsættelse - og gerne også noget mere. Jeg venter spændt og gemmer nogle point til senere. Det bliver til 7 skydeskivepoint her og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Elsebeth Egholm
Frit fald
Politikens Forlag, 2019
426 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget