Drustrups Bogblog

Drustrups Bogblog

Følg med

Send mig en mail HER og få besked, når der er et nyt indlæg

Jakob Knudsen: Pigerne i strandhøjen

Krimi og spændingPosted by Per Drustrup 16 May, 2019 11:49

I denne femte bog i serien med kriminalinspektør Kristian Swane involveres han i opklaringen af et kompliceret mysterium på Læsø.


Fra bogens bagside:
Da man i en strandhøj på Læsø finder de mumificerede lig af to kvinder, bliver kriminalinspektør Swane bedt om at kaste et blik på sagen. Han er dog knap ankommet til øen, før et nyt dødsfald påkalder sig hans opmærksomhed: Helga - øens selvudnævnte heks – bliver fundet hængende fra hanebjælken i sit hjem.

Alt peger på umiddelbart på selvmord, men der er flere ting, Swane ikke kan få til at stemme, og snart viser det sig også, at Helga har haft en særlig interesse for netop området omkring strandhøjen. Blandt andet har hun lagt et stærkt pres på et multinationalt selskab for at forhindre dem i at bore efter gas på stedet.

Swanes efterforskning fører ham ind i en broget kreds omkring strandhøjens velhavende ejer. Alle er de mere eller mindre excentriske eller har stærke særinteresser, og alle viser de sig at have haft en relation til Helga. Men hvem har været ven og hvem fjende? Hvad gemmer der sig bag Helgas voldsomme interesse for området? Og hvordan er de to kvinder endt i strandhøjen?Min anmeldelse:
Kristian Swane, der er leder af Rigspolitiets drabstaskforce, er på vej på et legatophold på Hirsholmene udenfor Frederikshavn, da hans orlov inddrages. Han må indstille sit skriveprojekt om drab, et skriveprojekt meget lig de bøger der i virkeligheden udkommer med efterforskere som forfattere.

Nu må vi så vente på Kristian Swanes bog, for han sendes/tager frivilligt til Læsø, hvor sagen begynder med fundet af de mumificerede lig af to unge piger. Er det arkæologiske fund eller nyere lig? Det skal opklares, og derfra tager sagen fart med mange ingredienser i den dramatiske historie.

Lokaliteten Læsø spiller især en rolle i bogen i kraft af sin natur, mens bogen næsten udelukkende befolkes af tilrejsende aktører, hvor mødet med befolkningen og dens vilkår begrænser sig til korte møder - undtagen herfra er især en ung mand, Morgan, der spiller en af de centrale roller.

Jakob Knudsen er en forfatter, jeg med fornøjelse har fulgt siden hans debut i 2010 med "Håbefulde hjerte", og jeg har også anmeldt den forrige (bind 4 i serien) "Hjemløs" HER. Den var efter min mening seriens hidtil bedste, og den gang skrev jeg, at Jakobs helt personlige skrivestil altid inkluderer etiske og filosofiske overvejelser, som indgår i beskrivelserne af sagen og opklaringen af den. Sådan er det heldigvis også denne gang - mest i nogle dialoger mellem personerne. De steder viser Kristian Swanes (og Jakob Knudsens) store viden om og interesse for filosofi.

Noget andet, jeg rigtig godt har kunnet lide i Jakob Knudsens forfatterskab, er de samfundsrelevante emner, han har taget op og sat ind i sine kriminalhistorier. Som jeg ser det, så er der denne gang dog alt for mange elementer i kombinationen mellem krimihistorien og de mange omkringliggende emner.

Nutidige lokale konflikter om udvinding af naturgas på Læsø samt øens svære vilkår som en del af Vandkantsdanmark blander sig med en excentrisk kunstners avancerede projekt, en rig investors engagementer, et militærindustrielt projekt om camouflagefarve, eftervirkningerne af Tjernobyl samt en hekskult, der dyrker en shamanistisk naturreligion. Det er alt sammen dele af plottet, der denne gang virker ufokuseret og rigeligt konstrueret i forhold til det, jeg tidligere har oplevet fra Jakob Knudsens hånd. Bogen er dramatisk og rigtig velskrevet, men når historien ikke virker sammenhængende og overbevisende i sin opbygning, oplevede jeg bogen som skuffende i forhold til min høje forventninger.

Derfor bliver det til 7 point på min krimispændingsskydeskive og 3 krimihjerter på krimifan.dk.

Jakob Knudsen
Pigerne i strandhøjen
People's Press, 2019
342 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.